<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiLondra finansı bir günde 9 milyar euro kaybedecek----

Londra finansı bir günde 9 milyar euro kaybedecek

Londra finansı bir günde 9 milyar euro kaybedecek
09 Kasım 2020 - 16:59 www.finansingundemi.com

Anlaşmasız Brexit ihtimalinin yaklaşmasıyla birlikte Avrupa borsalarına yatırım yapan sermayenin Londra’dan kaçası en akıllıca seçenek haline geldi. Avrupa’nın diğer bölgelerinde Londra borsalarına alternatif sermaye merkezleri kuruluyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra finansı 31 Aralık tarihinde Brexit geçiş sürecinin bitmesiyle Avrupa’nın menkul kıymetler ticaret merkezi olma özelliğini kaybedecek.

Analistlere ve borsa yöneticilerine göre Avrupa Birliği merkezli Londra Borsası, CBOE Europe, Aquis Exchange ve bunun gibi birçok pazarın müşterileri Avrupa Komisyonu İngiltere’deki işlemleri resmi olarak finansal düzenlemelere eşdeğer olarak tanımadığı sürece bu pazarlarda işlem yapamayacak.

Londra’daki hisse senedi işlem operatörleri İngiltere’nin piyasa düzenleyici kurulu Finansal Davranış Otoritesi’nin (FCA) 4 Kasım tarihli kararına bakıldığında denklik anlaşmasını sağlayamayacağı sonucuna varıyor. FCA' dan yapılanan açıklamada, bütün İngiltere merkezli yatırımcı ve firmalara geçiş döneminin sona ermesinden sonraki ilk ticaret günü olan 4 Ocak' tan itibaren herhangi bir AB borsasında ticaret yapma izni veremeye olanak sağlayacağını açıkladı.

CBOE Europe verilerine göre ekim ayında Avrupa’daki günlük toplam 32,8 milyar euroluk ticaretin 14,8 milyar euroluk kısmı Londra’daki sermayeyle idare edilmişti. Londra’nın alternatif sermaye merkezleri her ay 8,6 milyar euroluk AB bazlı hisse senedi ticaretini idare ediyor. Bu oran Avrupa borsalarındaki ticaretin tamamının %26’sını işaret ediyor. Bu 8,6 milyar euro aynı zamanda Londra’nın Ocak ayında kaybedeceği miktarı da gösteriyor.

Aquis Exchange'in CEO'su Alasdair Haynes konuya ilişkin, "Mantık, ilk etapta her şeyin 27 Avrupa Birliği ülkesine taşınacağını söylüyor" açıklamasında bulundu.

CBOE'nin Baş Piyasa Düzenleyici Yetkilisi Nick Dutton, FCA'nın yaklaşımını anlaşmasız bir Brexit senaryosu altında memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Karşılıklı denklik ideal olurdu, bunun olması güzel bir şey” görüşlerine yer verdi.

Londra Borsası sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

AB merkezli yatırımcıların AB bazlı sermaye merkezlerinde yatırım yapmak zorunda kalmasıyla İngiltere bazlı yatırımcıların barlıklarını Londra’daki sermaye merkezleri yerine Amsterdam ve Paris gibi borsalara taşımaları daha akla yatkın gözüküyor.

Aquis Avrupa hisse senetleri için Paris’te bu hafta içerisinde işlem görmeye başlayacak yeni bir ticaret merkezi kurdu. CBOE Europe ve Londra Borsası’nın Turquoise adını verdiği borsa Amsterdam’da sermaye merkezleri oluşturdular. CBOE borsası bir senedir işlem görmeyi sürdürürken Turquoise 30 Kasım’da ticarete başlayacak.

Bu süreçte rekabet de artıyor. Londra büyük bir farkla Avrupa hisse senetleri için en büyük finansal merkezi oluşturuyor. Avrupa’nın hisse senedi ticaretinin %45’inden fazlası ya Londra borsasında ya da Avrupa’nın ulusal borsalarıyla rekabet etme amacıyla oluşturulmuş diğer 9 Londra merkezli alternatif ticaret merkezinde gerçekleşiyor.

Bu noktada alternatif ayrımı önemli. Zira Turquoise ve CBOE yatırımcılara BMW, Total ve Vodafone gibi şirketlerin hisselerini Frankfurt, Paris veya Londra borsalarından alım satım yapmayı sağlıyor. Yatırımcılar bu tip sermaye merkezlerini aynı bölgede yapabildikleri için ve bazen de Londra Borsası gibi ulusal borsalardan daha ucuza hisse senedi sağlayabildikleri için tercih ediyorlar.

Rosenblatt Menkul Kıymetler Borsa Yapısı Analisti Anish Puaar FCA açıklamasına ilişkin, “Bu AB hisselerinin geri döneceği ve Londra’nın alternatif hisse senedi ticareti sermaye merkezi olma özelliğini kaybedeceği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

Buna karşın bu sermaye göçü kısa vadeli bir durum da olabilir.

Alasdair Haynes konuya ilişkin, “Her şey Avrupa’ya taşınabilir. Fakat diyelim ki kurallar değişti ve İngiltere’de daha liberal bir ortam söz konusu. Eğer borsalar borsa kurucular İngiltere’de daha iyi fiyatlandırmalar yapmaya hazırsa geri dönüş çok hızlı olacaktır” görüşlerine yer verdi.

Eğer İngiltere Başbakanı Boris Johnson tehditlerini devam ettirir ve geçiş sürecini bir anlaşma sağlanmadan bitirirse AB’nin Londra üzerinde düzenleyici kural uygulama yetisi sınırlanır ve Londra Borsası daha cazip bir bölge haline gelebilir.

Anish Puaar konuya ilişkin, “FCA İngiltere’nin Brexit sonrası hisse senetleri ticaret rejimi oluşturma olasılığını gündeme getirdi. Bu rejim önünde sonunda Avrupa hisselerinin ticareti için daha cazip bölge yaratabilir” ifadelerine yer verdi.

Avrupa ABD’yle ilişkilerin geleceği için rahat bir nefes aldı

 

Google kredi borcunu ödemeyenin telefonunu kilitleyecek

 

JPMorgan, Deutsche Bank’a karşı dikkatli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)