Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kovid-19'un sebep olduğu karantinalar, Londra finans çalışanları arasında kokain kullanımında bir artışa yol açarak uyuşturucu kullanımı ve ruh sağlığı sorunları konusunda alarm zillerinin çalmasına yol açtı.
Psikologlar ve uzmanlar, sorunun özellikle bağımlılıkla halihazırda mücadele edenler arasında yaygın olduğunu söylüyorlar.
Financial News’in yaptığı ankete göre Londra finans merkezindeki 125 üst düzey Finans çalışanının %52’si korona virüs sebebiyle hayatlarının daha stresli hale geldiğini ve finans çalışanları üzerindeki baskının arttığını belirtiyor. Bağımlılık uzmanları ve ruh sağlığı çalışanlarına göre, iş günlerinin düzene koyulmasındaki eksiklikle birlikte, bu durum son altı ay içinde madde kullanımında artışa yol açtı. Ankete katılanların yaklaşık %5'i salgın sürecinde yasadışı veya reçeteli uyuşturucu kullanımını artırdıklarını söyledi.
Londra merkezli rehabilitasyon merkezi Priory’s London Wellbeing Centres’da Danışman Psikiyatrist olan Dr. Paul Mc Laren mesleği bankacılık olan hastalarına ilişkin, “Karantina öncesinde çalışmak için tetikte olan ve ayık kalan, çocuklarını okula götüren ve yüz yüze toplantılara katılan ve bu sayede karantina öncesinde kokain bağımlılığını kontrol altında bulunduranlar karantinaların hayat düzenlerinde oluşturduğu zararla birlikte aşırı kullanım ya da bağımlılık pençesine düşüyorlar” ifadelerini kullandı.
Finans çalışanları için rehabilitasyon hizmetleri sunan City Beacon’un Kurucusu Richard Kingdon konuyla alakalalı verdiği röportajda, “Artık frenler tutmuyor” ifadelerini kullandı. Beacon, “Bu işin madde bağımlılığını gerektirdiği bahanesi her zaman vardır. Müşteriler bunu ister ve bu artık Londra finans merkezi kültürüne yerleşmiştir. Fakat 6 aydır ofisten uzakta bulunulmasıyla müşterileri eğlendirme gibi bir durum olmamasına rağmen madde kullanımı arttı. İnsanlar artık bunun şehir kültürüyle değil kendileriyle alakalı olduğunun farkına vardı” sözlerine yer veriyor.
Londra finans merkezinin uyuşturucuyla sarsılan itibarı onlarca yıl öncesine dayanıyor. Kingdon Londra finans topluluğunda kokain kullanımındaki artışın kitlesel olarak hafife alındığını belirtiyor. Kingdon konuyla alakalı olarak, “Bu durum birçok insanın tahmin edebileceğinden çok daha fazla. Kullananlar sadece genç borsacı alfa erkek tipolojisindeki insanlar değiller. Fazlasıyla yaşı geçkin kullanıcı var ve bu artık normalleşmiş durumda ki tehlikeler düşünüldüğünde bu durum çılgınca bir hal alıyor” dedi.
İngiltere Ulusal Suç İdaresi’nin Ulusal Ekonomik Suçlar Merkezi Genel Müdürü Graeme Biggar Financial News’e verdiği demeçte İngiltere’deki kokain kullanımının “aşırı ve şok edici” boyutlarda olduğunu söylüyor.
İngiliz Hükümeti’nin görevlendirilmesiyle ünlü sağlık uzmanı Dame Carol Black’e şubat ayında hazırlatılan rapora göre İngilterede 2 milyar sterlinlik bir kokain pazarı mevcut ve her yıl 976 bin kişi bu pazarda yer alıyor. Rapora göre son beş yılda uyuşturucu kullanımı keskin bir şekilde arttı ve bunların büyük çoğunluğu 30 yaşın altındaki beyaz erkekler.
Karantina sürecinde kokain arzının düştüğünü belirten Biggar kullanıcılarınsa tıpkı eve pizza söyler gibi bir organizasyon içerisinde olunduğunu belirtiyor. Biggar, “Bu yöntem uyuşturucuya ulaşmanın daha temiz daha az suça bulaşan bir durumu gibi görünerek daha az kirli hissettiriyor. Fakat bunun arkasındaki gruplarda aynı şiddete bulaşan ve acıya sebep olan ve toplumu yalnızlaştıran insanlar yer alıyor” ifadelerine yer verdi.
Kingdon’ın ifadelerine göre uyuşturucu kullanımı pandemi sonrasındaki dönemde işçi çıkarmalarla birlikte çok daha ciddi bir hal alabilir. Kingdon, “Bana kalırsa pandemi sonrasında bir patlama görülecek. Birçok kişi halihazırda ruhsal sağlıklarına ilişkin problemlerle uğraşıyor ve Londra finans firmaları kriz sonrasında işçi çıkarmaya geri döndüklerinde durum daha da çirkinleşebilir” dedi.
Citigroup yeniden işçi çıkarmaya başlıyor
Ancak Londra finans merkezi çalışanları arasında yardım arayışı işaretleri de artıyor. Kingdon bağımlılık yardımı için kurduğu web sitesinin son ayda iki kat daha fazla tıklandığını söylüyor. Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığı Yardım Kuruluşu (WDP) Başkanı Yasmin Batliwala kendilerine sevk edilen gruplarda Haziran ayından bu yana ciddi bir artış olduğunu belirtiyor.
Kingdon bağımlılık sorununun finans çalışanları için felakete yol açabileceğini belirterek, “Kriz ortaya çıktıkça bir felaket oluşacak ve birçok kişi bununla baş edecek araçlara sahip değil. Birçok kişi uçurumun kenarında. Londra’daki birçok orta sınıf mensubu bu sorunu parayla çözebileceklerini düşünüyor. Fakat bağımlılık bu şekilde çözülmüyor” ifadelerini kullandı.
Psikiyatrist Doktor Mc Laren “Eğer ‘kullandıklarınızı’ eve getiriyorsanız bu sizin şu anda veya yakın zamanda ciddi bir uyuşturucu probleminiz olduğu anlamına gelir” ifadelerine yer vererek yardım almanın zamanının geldiğini ifade etti.
Finans çalışanlarının t’ü ofise dönmek istemiyor
JP Morgan çalışanları yolsuzluğa karıştı
Vodafone'dan kontratlı telefon dolandırıcılığı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.