Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere bankası Lloyds Banking Group’un ilk kez yayınladığı ödemelerde etnik eşitsizlik raporuna göre banka siyahi çalışanlarına diğer meslektaşlarına göre %19,7 oranında daha az maaş veriyor.
Financial News’in haberine göre, 11 Haziran tarihinde yayınlanan rapor İngiltere bankaları arasında bir ilk olma niteliği taşıyor. Söz konusu rapor Londralı bankaları hem şirket içi hem de harici olarak etnik çeşitliliğin desteklenmesi konusunu yeniden değerlendirdiği süreçte geldi.
2020 yılı, George Floyd'un ABD'de polis tarafından vahşice ölmesinin ardından tüm dünyada Black Lives Matter protestoları yaşandı. Salgın aynı zamanda siyahiler, Asyalılar ve azınlık etnik kökenden gelen insanlar üzerinde orantısız bir etki yaratarak, ayrımcılığın yapısal nedenlerinin daha fazla incelenmesini körükledi.
Lloyds’un CEO’su António Horta-Osório, Nisan 2019 ile Nisan 2020 arasında maaş verilerini içeren raporu paylaşırken, "Bu iyi bir başlangıç, daha gidecek çok yolumuz olduğunu biliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Osório, “İş arkadaşlarımızı dinleyerek ve verilerimize bakarak, belirli grupların iş yerinde kendileri olmakta zorluk çektiklerini ve çoğu zaman görece daha fazla meydan okumalarla karşı karşıya olduklarını kabul ediyoruz” dedi.
Siyahi çalışanlar bankanın toplam işgücünün %1,5’ini, üst düzey yönetim kadrosununsa %0,6’sını oluşturuyor. Raporda yer alan veriler, Lloyds çalışanlarının etnik kökenlerini açıklamayı tercih eden toplam çalışanlarının %83'üne dayanıyor. Banka çalışanlarının %6,9’unu oluşturan personel kendini Asyalı olarak tanımlarken bu gruba da meslektaşlarından %15,7 daha az maaş ödeniyor.
Genel olarak bakıldığında ise bankadaki tüm etnik azınlıklara mensup çalışanlar diğer meslektaşlarına göre ortalama %14,8 oranında daha az maaş alıyor. Buna karşın Lloyds’dan yapılan açıklamaya göre ortalama bazında etnik azınlıktaki meslektaşlarının tek tek çalışan seviyesinde bakıldığında beyaz çalışanlara göre daha az maaş almadıklarını belirtildi.
Temmuz ayında yayınlanan bir araştırmada Londra’daki 650 kıdemli yatırım bankacısının sadece üçünün siyahi kökenli olduğu görülmüştü. Bu aynı zamanda siyahi kökenli üst düzey yatırım bankacılarının oranının %0,5’ten daha az olduğunu belirtiyor. Buna karşın aynı araştırmaya göre Londra finans merkezinde çalışan anlaşma uzmanı bankacıların %13’ünü etnik azınlıktaki bankacılar oluşturuyor.
Yatırım bankacılığı devlerinde akıl almaz ırkçılık
2017'den itibaren İngiltere’de 250'den fazla çalışanı olan şirketler için zorunlu hale gelen cinsiyete dayalı ücret farkı bildiriminin aksine, firmaların etnik ücret farkı verilerini yayınlamaları gerekmiyor.
Verilerin yayınlanması, dev firmaların bu yılın temmuz ayında başlatılan "Race Action Plan" adlı planının bir parçası olma niteliğini taşıyor. Söz konusu plan, işe alım ve çalışma kültürüne odaklanan girişimlerle siyahi çalışanların karşılaştığı belirli sorunları ele almayı amaçlıyor. Lloyds’un yaz aylarında açıklanan hedeflerden biri de 2025 yılına kadar siyahi üst düzey çalışan sayısını %3'e çıkarmak.
Bankadan yapılan açıklamada, “Verilerimizi yayınlıyoruz çünkü doğru olan şey bu. İlerlememizi takip edebilmek ve var olan uçurumu daraltmak amacıyla harekete geçebilmek için bu rakamları her yıl paylaşmaya devam edeceğiz” denildi.
Avrupa’da göçmenler finans hizmetlerine erişemiyor
Vazgeçilmesi gereken 3 Finans miti
Anlaşmasız Brexit halinde İngiltere finansı küçülecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.