Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TEOG sınavının kaldırılmasıyla liseye girişte milyonlarca öğrencinin kaderinin nasıl bir sınav sistemiyle belirleneceği merak konusu olmuştu. Habertürk'ten Pervin Kaplan bugünkü yazısında 11 soruda yeni sistemi kaleme aldı. İşte Kaplan'ın o yazısı:
TEOG yerine gelecek modelin ayrıntılarını Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Buna göre okullar kendi sınavlarını yapmayacak. Öğrenci 12 TEOG sınavı yerine 8’inci sınıfın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılacak tek merkezi sınava girecek. Sorular çoktan seçmeli değil, açık uçlu olacak. “Soru bankası” ise MEB olacak. Sınav ve öğrencinin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf notlarına göre de yerleştirme puanı çıkacak.
Bu sınav, açık uçlu sorular dikkate alınmadığında, 2008’de son kez uygulanan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Yerleştirme Sınavı (OKS) ile son 2013’te yapılan tekli Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile benzerlik taşıyor. OKS’de öğrencilerin 8 yıllık okul notları, SBS’de, TEOG’da olduğu gibi öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf notları yerleştirme puanlarının oluşmasında etkili oluyordu.
Henüz ayrıntıları belli olmayan yeni sistemde akla takılanlar ise şöyle:
OKUL NOTUNUN ETKİSİ ARTACAK MI?
TEOG yerleştirme puanları hesaplanırken 6, 7 ve 8’inci sınıf notları yani yılsonu başarı puanı yüzde 30 etkiliydi. Okul notu hesaplanırken bu kez 5’inci sınıf notları da dikkate alınacak. Bu durumda okul notunun katkısı yerleş- tirme puanında ne kadar etkili olacak?
SINAVIN KATKISI NE OLACAK?
TEOG yerleştirme puanına yüzde 70 katkı yapıyordu. Aynı zamanda okul yazılılarından biri olarak da karne notuna yansıyordu. Bu sınav da okul notu olacak mı?
HANGİ DERSLERDEN SORU SORULACAK?
TEOG Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyordu. Bu tek sınav hangi dersleri kapsayacak?
HANGİ SINIF MÜFREDATI SORGULANACAK?
TEOG’da öğrenciler sadece 8’inci sınıf müfredatından sorumluydu. Bu sınavda tüm ortaokul müfredatından mı yoksa 8’inci sınıftan mı sorumlular?
AÇIK UÇLU SORULARI KİM HAZIRLAYACAK VE OKUYACAK?
Bu yıl TEOG’da 3 dersten 2’şer tane olmak üzere iki dönemde toplam 12 açık uçlu sorulacaktı. Bu sınavda tüm sorular mı açık uçlu olacak? Bu soruları hazırlayacak uzman var mı?
1.2 MİLYON ÖĞRENCİNİN YANITLARI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?
Açık uçlu soruları hazırlamak gibi okumak ve puanlamak da ölçmedeğerlendirme açısından uzmanlık ister. Değerlendirmeyi kim yapacak? Örneğin öğrenci bir matematik sorusunda doğru formül ve doğru işlem ile başlayıp sonunda işlemlerde hata yaptıysa bu cevap nasıl değerlendirilecek? Doğru işlemle başladığı için yarım puan mı alacak yoksa yanlış cevap mı kabul edilecek?
ÖĞRENCİ AÇIK UÇLU SORUYA ALIŞIK MI?
Eğitim sistemi açık uçlu değil, çoktan seçmeli sorular üzerine kurulu. 1’inci sınıftan itibaren çoktan seçmeli sınavlara giren öğrenciler yeni sisteme nasıl uyum sağlayacak?
BARAJ VE PUAN TÜRLERİ OLACAK MI?
SBS ve OKS’de olduğu gibi tercih yapmak için baraj puanı olacak mı? OKS’deki gibi tercih için TM ve MF puanları mı verilecek? MF puanları fen liseleri, diğeri de Anadolu başta diğer liseleri tercih ederken mi kullanılacak? Ya da barajın altında kalanlar ikamete göre mi yerleştirilecek?
SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?
Okullar 8 Haziran’da kapandığına göre sınav mayısta mı olacak?
YERLEŞTİRMEYİ KİM YAPACAK?
Yerleştirme işlemini tercih alarak MEB mi yapacak? Yoksa öğrenciler ellerinde puanları ile okullara mı gidecek?
KOLEJLER NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?
Özel okullar, sistemin ayrıntıları ortaya çıktıktan sonra nasıl öğrenci alacaklarına karar verecek.
Adresine yakın olan okullar beş para etmezse yetiştirilemeyen bu çocuklar ileride eşkiya olacak. Devlette bunları terörist ilan edecek, suçlu aslında kim acaba???? Çok merak ediyoruz doğrusu bu sorunun cevabı milleti suçlayanda değil mi acaba!!??
Bu kadar berbat bir yöntem olamazdı bravo. Okul puanı etkisi zaten baştan epey kaybettiriyor. Öğretmen prof ve bürokrat çocukları da torpilli not alıyorken neyin sınavı yapılıyor ki.... saçmalık...
Varsa yurtdışında akrabanız, eşiniz, dostunuz çocuklarınızı yurtdışında eğitime gönderin. Hem daha bilgili olurlar, hem dil öğrenirler, hem de başka ülkelerde iş imkanı bulurlar. Burada özel sektör sömürür, memur olmak için torpil yaptırman hak çalman gerekir. Paranızı buradaki kıytırık okullara kaptıracağınıza kanada, abd, avustralya, ingiltere, isveç, isviçre gibi yerlerde okutun
Bu can alici sorulari cevaplayacak karsimizda MEB'inda isinde yetkin bir kisi var mi? acaba cok merak ediyorum, ayrica toplam ogrencilerin %5'i seckin okullara yerleşsin, diger kalanlar adrese dahali her mahallede varolan IHL'ne yerleştirne zihniyeti mi? yatiyor, bize bunu acik yureklilikle aciklasinlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.