Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye çocukların erken evlenmesine karşı mücadeleyi sürdürürken Zonguldak'ın Alaplı İlçesi’ndeki Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ’Turizm Haftası’ etkinliğinde liseli kız öğrenci ile erkek öğrenciye gelinlik ve damatlık giydirildi.
Okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Nuri Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, öğrencilerin Alaplı kültürünü yansıtan gösteriler hazırladığnı söyleyerek, "Alaplı kültürünü, geleneğimizde olan enstantaneleri sunacağız. Bu gösteriye yardımcı olan okulumuz idareci, öğretmenleri ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Ardından, lise öğrencilerinin rol aldığı, ’Alaplı’da düğün’, ’Alaplı’da bayram’, ’Alaplı’da gelin kaynana atışması’ konulu tiyatro gösterileri sunuldu. İlçede özellikle köylerde eskiden yapılan atlı düğünlerin canlandırıldığı oyunda önce kız isteme sahnelendi. 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerinin rol aldığı oyunda ardından kına gecesi ve atlı gelin alma yapıldı. Kına gecesinde damat olan erkek öğrenciye de kına yakıldı. Okul müdürü Rıfat Yiğit’in, "Alaplımızda erkeğe de kına yakarız. Eşine, ailesine, vatanına, milletine kurban olsun diye." diyerek dua etmesiyle damadın eline kına yakıldı. Ardından evden gelin çıkarma geleneği canlandırıldı. Davul zurna eşliğinde gelinlik ve damatlık giyen öğrenciler, diğer öğrencilerle davul zurna eşliğinde halay çekti. Bu sırada köçek kıyafeti giyen iki öğrenci de dans etti.
Sonra gelin ve damat el ele sahneden indi. Gelin, bahçeye getirilen ata bindirildi. Gelini taşıyan at protokol üyelerinin önünden geçirilerek damat evine gitti.
Gazetecilere açıklama yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, "Eskiden Alaplı’da düğünler atlı oluyordu. Gelinler at üzerinde gidiyordu damat evine. Bu geleneği yansıttık programımızda. Öğrenciler oynadı bu programda. Biz tiyatro ve etkinlik şeklinde yaptık. Bir canlandırma oldu. Ben bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Çocukların yaşları da büyük. Eski bir geleneği, kültür ve turizm haftasında tekrar bir hatırlatma olarak yaptık" dedi.
ÇOCUK GELİN MÜCADELESİ
Türkiye, yıllardır çocuk evliliklerin önlenmesi konusunda mücadele ediyor. TÜİK’in 2015 verilerine göre toplam 602 bin 982 resmi evlilikten 31 bin 337’sinde 16-17 yaşındaki kız çocukları gelin oldu. Bu sayı, toplam evliliklerin yüzde 5,2’sine denk geliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.