Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen yıl temmuz ayında beşinci kez ihaleye çıkan Adabank'ın tek taliblisi GE Capital olmuştu. Beşinci ihalede Adabank'a tek teklif veren şirket İşadamı Remzi Gür'ün ortak olduğu GE Capital Adabank'ı 75 milyon dolar ödeyerek satın almıştı. Kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle gerçekleştirilen ihale için Dubai merkezli GE Capital Limited'in Türkiye'de kurduğu şirket olan ve Ramsey'in sahibi Remzi Gür'ün de ortak olduğu GE Capital Danışmanlık A.Ş. 53 milyon dolar teklifte bulunmuştu. Teklif, muhammen bedelin altında kaldığı için pazarlık aşamasınf irma, verilen aranın ardından teklifini önce 56 milyon dolara çıkarmış ihalede son gelen rakam ise 75 milyon dolar olmuştu.
YOL HARİTASI ÇİZİLDİ
GE Capital ortağı Remzi Gür, "Uzun zamandan beri TMSF'nin elinde bulunan banka satılıktı. Birkaç ay önce bize gelip sordular. Biz de şirketimizin uluslararası açılımını sağlaması ve Körfez sermayesinin buraya ilgisini gerçekleştirmek açısından olumlu karşıladık" açıklamasında bulunmuştu. Bankayı katılım bankasına çevirme gibi bir planları olup olmadığı sorusuna Gür, "Şu anda banka. Daha ileride yol haritasını belirleyeceğiz" yanıtını vermişti.
ALTINCI KATILIM BANKASI OLACAK
FinansGündem'e gelen haberlere göre Adabank'ın yol haritası çizildi. Adabank'ın bankacılık lisansı katılım bankacılığı lisansına dönüştürüldü. Finans çevrelerinde konuşulanlara göre lisans dönüşümü için GE Capital, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) gerekli onayı aldı. Şimdi ise bankanın yönetim kademesi oluşturuluyor. Ön görüşmelerin yapıldığı genel müdürlük için katılım bankacılığında isim yapan iki yönetci ile temasların başladığı FinanGündem'e gelen bilgiler arasında. Adabank'a genel müdür olması beklenen iki bankacıdan biri, Bank Asya Katılım Bankası Eski Genel Müdürü Cemil Özdemir, diğeri ise Özdemir'in Bank Asya'ya Genel Müdür olması ile birlikte Bank Asya'dan istifa eden eski genel müdür yardımcısı Ünsal Sözbir. Bank Asya eski Genel Müdür Yardımcısı Ünsal Sözbir agresif yönetim anlayışı ile ön plana çıkarken, Cemil Özdemir ise daha temkinli bankacılık anlayışı ile biliniyor. Bunun için Sözbir'in genel müdürlük tecrübesi olmamasına karşın adı ön plana çıkıyor.
ESKİ DOSTLAR ŞİMDİ RAKİP!
Adabank'ın bu pazarda agresif büyüme stratejisi izleyeceği ve bunun için büyük bir olasılıkla GE Capital'in genel müdürlük tercihini Ünsal Sözbir'den yana kullaanacağı söyleniyor. FinansGündem'e gelen haberlere göre Sözbir'in ekibinde katılım bankacılığında iyi tanınan önemli bir isim daha yer alıyor. Bu bankacı Türkiye Finans Katılım Bankası (TFKB) Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Akben. Türkiye Finans Katılım Bankası'ndaki son yapılanmadan sonra sorumluluk alanları daraltıldığı için istifa eden TFKB Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Akben'in Adabank'ta insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı olması bekleniyor.
ADABANK'IN TARİHÇESİ
1984 yılında Uzan aile tarafından kurulan Adabank İmar Bankası skandalı ile TMSF'ye geçmişti. 2006 yılında TMSF tarafından 60 milyon muhammen bedelle satışa çıkartılan Adabank, 5. ihalesini 2011 Temmuz ayında yapıldı. www.finangundem.com.
Barış Bekar
Arkadaşlar, buradan yazan herkes banka çalışanı. Dikkat buyurun, çalışanı diyorum. Ortak ya da yöneticiler yok. Peki bu sahiplenme, bu aidiyet saçmalıkları neyin nesi. Yaptığımız iş ve aldığımız para malum. İsmini konuştuğumuz insanların maaşı bırakın senelik prim olarak aldıkları para bizim yıllık gelirimizden fazla. Bunları konuşmak yerine kendi çalışma koşullarımızı gözden geçirmemiz gerekir. Measi mefhumu yok, şikayet yok, gözümüz kar rakamlarında. Hasılatı paylaşıyormuşuz gibi af buyurun yardırıyoruz. Sonra senelik % 10 zam bile çok görülüyor. Bu camia ve abi-kardeş lugatinden çıkmamız lazım. Sadece katılım bankaları için değil tüm sektör için söylüyorum : Hedef ve kar uğruna hayatlar kararıyor. Dünyanın üniversite düzeyinde eğitim almış çalışan sayısı en fazla olan sektöründe hakkını aramak için bırakın sendikayı iki kişinin bir ayara geldiğini bile göremezsiniz. Kısacası biat kültüründen vazgeçip birey olduğumuzu hatırlamalıyız..
Mevcut isimleri ve bankaları değil yeni kurulan bankanın sektöre ne getireceği ve ne kazandıracağı konuları konuşmak gerekir. İşimiz kişiler (veya şirketler) i konuşmak olmamalı. İnşaallah hepimiz için çok hayırlı gelişmelere kapı açar.
Konu Adabank, yorumlar Asya'nın eski yoneticiler hakkında... Bu nasıl bir kin böyle... Kim tutuyor Asyayi istedigi yere temsilcilik acabilir...kaldi ki konu asya da degil... Bırakın gidenler gittiği yerde ne yapacaksa yapsin, gelenler geldigi yerde işine baksın... İş görünen bir şey, gösterecek birsey varsa eğer. Bankacılık ticari bir iş, kisi kendisini güvende ve karda hissetmez ise değil camiasının bankasına babasının bankasına gitmez.
Arkadaşlardan biri çok güzel bir yorum yapmış. Eski ekibin nasıl bir enkaz bıraktığını yenilerin ise bunu toparlamak için iki büklüm olduklarını anlatan.. anlamayana davul zurna... kimse siyah ya da beyaz değil tam olarak, herkesin grilikleri var. Agresiftiler de ne oldu. kaç krediyi patlattılar. hesap verdiler mi, parayı alan uçtu... Dışardan ses hoş geliyor insana... Şunu farketmeyenler çok büyük bir hasarette, bu camia nın el attığı hiçbirşey bir adım dahi geri atmadı Allah ın izniyle.. Bankacılık dediğin nedir ki... gördük dünyanın en iyi bankaları nasıl patladı Wall Street te. Bekleyenler görecek, eğer içeride tam bir vahdet oluşsun bu banka dünyanın en büyük bankalarından olacak. Sadece camianın bulunduğu ülkelerde bikaç kişi ile temsilcilik açılsa bütün dünya Bankasya muhabiri olur... önemli olan birlik, ittifak... Allah Bankasya da bu iş için gayret gösterenlerin gayretlerini ve dualarını geri çevirmesin... Ben başka bişi bilmem...
Eski demeyelim de tecrübeli diyelim. Tecrübe kolay kazanılmıyor. O tecrübelerin ışığında yetişecek tabi ki isimler olacaktır. O isimlerden en önemlisi de Ünsal SÖZBİR 'dir.
Eskilerden gına geldi, "Bir bilen" kardeşim hah şöyle, bir kaç isim ortada dönüp duruyor, piyasanın ima ettiğin isimleri duyması lazım, ortaya karışık olmaz, cesaretle herkesin aklındaki isimleri yazması şart.
Değerli arkadaşlar, yapılan yorumlara bakıyorum da hemen herkes tamamen duygusal yorumlar yapıyor. İsmi geçen tüm şahıslara, ilgili kurumlarda yöneticilik yaptıkları dönemde sağladıkları başarı ve sektöre getirdikleri yeni vizyon, yeni heyecan açısından bakmamız ve geride HOŞ BİR SEDA bırakıp, bırakmadıkları ile değerlendirmemiz daha doğru olmaz mı? Bu durumda, ismi geçenlerin geride bıraktıkları kurumlarda bu başarıyı sağlayamadıkları, eğer böyle olsa idi şu anda sektör dışında olmamaları gerektiği sonucu çıkmaktadır. Katılım Bankaları o kadar dar bir camiamı ki yeni kurulan bir şirket için eskimiş ve miadını doldurmuş bu kişilerin ismi geçiyor. Onlar dışında, daha dinamik, olması gereken vizyona sahip, sektöre önemli açılımlar sağlayacak yeni kişiler neden düşünülmüyor? Bakınız, katılım bankacılığında şu anda sayılı olan şirketlerde yöneticilik yapan çoğu kişi yıllardan beri oralarda ve yerlerine yenileri gelmiyor veya gelemiyor, önleri tıkanıyor. Bence sektörün acilen bu duruma çözüm üretmesi gelişmesi açısından son derece önemlidir.
Yunus Nacar'ı tek geçerim. Ne yapıp etmeliler, Yunus Bey'i bu işin başına getirmeliler. Liderlik, profesyonellik, babacanlık ne arasanız onda.
Birileri demiş, ünsal sözbirin bir sözüne bakacak sağlam bir ekibi var diye. bana 10 kişi sayın halen asyada çalışmakta olan ve yönetici kademesinde olan...yönetmen, yetkili vs demiyorum. eğer böyle bir şeye teşebbüs etse fiyasko olur. asyadan ayrılanlara teklif etse tamam ama asyada çalışanlar...sanmam....
BDDK acaba nasıl bir inceleme yaptı da lisans verdi? Dubaili ortak ile ilgili bilgileri, mali durumunu kamuoyu ile paylaşmak zorundadır. Bugün cümle alem biliyor ki Dubaili ortak mali güce sahip değil.
türkiye finas, bank asya kıyım üzerine kıyım yapıyor. Yeni bir katılım bankası biz katılım bankası çalışanları için süper olur. Bank asya insan kaynakları cemaat abisi gibi çalışıyor. Kimsenin tadı yok. ünsal bey işe yarayan 100 kişiye iş teklifi yapsa biri bile arkasına dönüp bakmaz.. bankasyada 100 tane abi alır.
Ünsal beyi, çalışma prensipleri anlamak için, gerçekten aynı ruh ile çalışmak gerekir. Çalışıyormuş gibi yapmak onu anlamaya yetmez. Kim ne derse desin gerek katılım bankacılığı için gerekse de liderlik konusunda tek isimdir Sayın Ünsal SÖZBİR
Aşağıda sayılan isimler Yunun Nacar ın çok gerisinde isimler, Deneyim ve Liderlik Becerisi işin ciddiyeti açısından çok önemli kavramlar. Ben hala Yunus Nacar ın bu piyasaya kazandıracağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Kıyaslamak bile ayıp olur. Ben ondan hep şunu duydum; Mantıklı Agresiflik : Heyecan...
Ünsal Sözbirin Bankasyayı ne hale düşürdüğünü ancak gerçek bankacılar bilir. Bankasyanın yeni yöneticileri Ünsal Sözbirin bıraktığı enkazı hala toparlayamadılar. Bunu ancak gerçekten bankacı olanlar bilir.
Ünsal Bey'in Bank Asya'yı nereden nereye getirdiği, Cemil Bey'in yardımcılarının kuklası olduğunu bankayı tanıyan herkes bilir. Ünsal Bey'in bankada genel müdürlük tecrübesi olmayabilir ama yıllarca genel müdür gibi çalışmıştır. Türkiye'nin önde gelen grubunda da genel müdürlük yapmıştır. Yönetim becerisini Cemil Bey ile karşılaştırmak abestle iştigaldir. arkasında bir sözüne bakacak sağlam bir ekibi vardır, kısa sürede çok kaliteli bir kadro oluşturacaktır. GE Capital piyasayı bilen 10 kişiye sorsa 9 u Ünsal Bey'i işaret edecektir.
''Sözbir'in genel müdürlük tecrübesi olmamasına karşın adı ön plana çıkıyor.'' Ünsal bey başından buyana Kurumun asıl Genel Müdürüydü. Kurumun yönetimi tamamen ondaydı. Bu sayede Kurum çok önemli yol katetmiştir. Üstad'ın Yeni oluşumun başında olmasını yürekten istiyoruz. İşine yüreğini koymayı bizler ondan öğrendik.
İşte bu. Sayın Ünsal SÖZBİR bu pozisyon için tek isimdir. Piyasa maratonu şimdi başlıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.