Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Limanlardaki verilere dayanarak ticaretin nabzını ölçmek pekala mümkün. Konteyner elleçleme gibi gösterge veriler ihracatın seyri hakkında önemli bilgiler sunuyor. Bu verilerdeki azalış resesyonun habercisi niteliğinde.
Dünya'dan Aysel Yücel'in konuya ilişkin haberi şöyle: Küresel ekonomideki yavaşlama ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracattan ithalata ve transitten kabotaja, Türk limanlarındaki tüm taşıma türlerinde önemli kayıplar gerçekleşti. Elleçlenen konteyner miktarı, eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 düşüş kaydederken, transit konteynerde düşüş yüzde 40’a yaklaştı. Sektör yetkilileri, artış hızının yavaşladığı dönemler olsa da pandemi kapanmaları hariç, konteyner taşımacılığında ilk kez gerileme yaşandığına dikkat çekiyor. Genel kargo ile ağırlığını petrol ürünlerinin oluşturduğu ithal sıvı yükteki büyüme ise toplam elleçleme miktarındaki daralmayı sınırladı.
Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün eylül ayı yük istatistiklerine göre; geçen ay Türkiye limanlarında elleçlenen toplam yük miktarı yıllık bazda yüzde 3 gerileyerek yaklaşık 45 milyon ton olurken, toplam ihracat yükü ise yüzde 8 oranında düştü. Batı ile yapılan ihracatta önemli göstergelerden biri olan konteyner taşımacılığında ise bu düşüş çok daha sert gerçekleşti. Eylül ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarı, temmuz ve ağustos ayındaki yüzde 2’yi geçmeyen kısmı düşüşün ardından eylülde yıllık bazda yüzde 11 gerileyerek, yaklaşık 947 bin TEU olarak gerçekleşti. Konteyner elleçlemede en büyük kayıp ise yüzde 40’a yakın oranla transit yük tarafında gerçekleşti. Geçen ay limanlarda, genel kargo ve ağırlığını petrol ürünlerinin oluşturduğu sıvı yüklerde büyüme yaşandı.
"Toplam yük hacminde 2021'in altında kalabiliriz"
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Aydın Erdemir, eylül ayı denizyolu taşımacılık istatistiklerindeki düşüşü DÜNYA’ya değerlendirdi. Eylül ayında özellikle limanlarda elleçlenen konteyner miktarındaki düşüşün, Türkiye’nin dış ticareti açısından kritik sinyaller verdiğine dikkat çeken Erdemir, “Batı ile yapılan dış ticarette ve özellikle de ihracatta en önemli göstergelerden biri de limanlarda elleçlenen konteyner miktarıdır. Konteynerde uzun yıllardır düzenli olarak büyüyerek gidiyorduk. Büyüme ivmesi birkaç aydır tersine döndü. Hızımızın ve büyüme oranımızın düştüğü olmuştu ama eksiye düşmemiştik hiç. Konteynere baktığımızda hem ihracat hem ithalat hem de transitte düşüş var. Karadeniz’deki çatışma konteynerde transit elleçlemeleri son 4 aydır aşağıya çekiyordu ama eylülde transit konteyner hacmi yüzde 40’a yakın düştü. Küresel ekonomideki yavaşlamanın ya da resesyonun etkilerini limanlarda da daha sert hissetmeye başladık” diye konuştu. Konteyner yükündeki sert düşüşün, toplam yük miktarını da hızla aşağı çektiğini dile getiren Erdemir şunları kaydetti:
Konteynerdeki bu hızlı düşüş yılın kalan aylarında da devam ederse toplam yük hacminde 2021’in de altında kalabiliriz. En büyük endişelerimizden biri bu. Toplam yükte ithalattaki büyüme olmasaydı, rakamlarımız çok daha kötü çıkardı. Toplam yükte ithalatta halen iyiyiz. Ancak dokuz ayın sonunda toplamda büyüme sadece yüzde 4,6 olarak gerçekleşti. 2022 yılındaki hedefimizi revize etmemiz ve önlem almamız önemli hale geldi. Dolayısıyla son üç ay limanlarımız açısından çok kritik. Her ay en az 1,2 milyon TEU’nun elleçleme yapamazsak konteynerde geçen yılın rakamlarının altında kalacağız. Toplam yükte de kalan her bir ayda 100 milyon tonu aşmamız lazım ki 2021 yılını geçelim. İlk 9 ayda 409 milyon ton elleçledik, 2021'de ise 526 milyon ton elleçlemiştik
Taşımacılığa en büyük darbeyi Ukrayna'daki savaş vurdu
Eylül ayında limanlarda en fazla yük kaybı transit konteyner taşımalarında oldu. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle mayıs ayından bu yana düşüşün yaşandığı transit yük taşımacılığında kayıp küresel ekonomideki yavaşlamanın da etkisiyle eylülde hızlandı. Mayısta yüzde 11, haziranda yüzde 16,2, temmuzda yüzde 25 ve ağustosta yüzde 29 düşen limanlarda elleçlenen transit konteyner miktarı, eylülde ise yıllık bazda yüzde 39,4 geriledi. TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir, “Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yaşanan bu kayıplar, denizyolu transit taşımalarımız açısından Karadeniz’in ne derece önemli olduğunu bir kez gösterdi” dedi.
Küresel resesyon riski artıyor
Evans: Enflasyon, bir resesyon olmadan hızlıca düşebilir
İngiltere derin bir resesyona girebilir
Küresel ekonominin resesyona sürüklendiğinin 5 kanıtı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.