BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisLibya’nın finans sistemi bize emanet----

Libya’nın finans sistemi bize emanet

Libya’nın finans sistemi bize emanet
28 Ağustos 2011 - 08:41 www.finansgundem.com

Libya’nın acil olarak ihtiyaç duyduğu bankacılık, vergi ve telekom gibi sistemlerin kurulması konusunda Türk uzmanlar görev alacak.

Türkiye, 42 yıllık Kaddafi döneminin sona erdiği Libya için model ülke oldu. Libya’nın bankacılık ve vergi sistemini Türk uzmanlar kuracak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, geçtiğimiz hafta Libya’ya gerçekleştirdiği ziyarette, acil olarak ihtiyaç duyulan bankacılık, vergi ve telekom gibi sistemlerin kurulması konusunda Türkiye’nin destek olması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, iki ülkenin uzmanları çalışacak. Libya’da yaşanan iç savaşın ardından, ülkenin ekonomik sistemi de yeniden yapılandırılacak. Bu çerçevede, serbest ekonominin oluşturulması öngörülüyor. Libya’da iş başında bulunan geçici hükümetin, ekonomik kalkınma çerçevesinde öncelikle bankacılık ve vergi sisteminin oluşturulmasını istediği öğrenildi. Çünkü para transferi yapılamadığı için ülke, kamu personelinin dahi maaşlarını ödeyemiyor. Yine, vergi toplanamadığı için de gelir sağlanamıyor. Bunun için acil olarak, iki konuda adım atılması öngörülüyor. Bu durum, Libya hükümet temsilcilerinin Türkiye yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde gündeme geldi. Libya hükümeti, Türkiye’den bankacılık ve vergi sisteminin oluşturulması konusunda yardım talebinde bulundu. Türkiye de taleplere onay verdi. İki ülkenin Maliye ve bankacılık uzmanları bir araya gelerek, çalışmalara başlayacaklar. Ekonomi bürokratları, Libya hükümetinin, küresel krizde başarılı olması, Müslüman bir ülke olması nedeniyle ekonomik modelin kurulmasında Türkiye’yi örnek almak istediklerini kaydettiler.

Sosyal güvenlik ve eğitim de var

Yetkililer, özellikle Türk bankacılık sisteminin birçok Arap ülkesi tarafından örnek alındığını belirterek, Libya’nın da bankacılık sistemi için, Türkiye’nin çalışmalarını şimdiden incelediklerini bildirdiler. Önümüzdeki günlerde ise vergi ve bankacılığın dışında, sosyal güvenlik, eğitim gibi birçok alanda da Libya’nın yeniden yapılandırılmasında işbirliği yapılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Libya’da gerçekleştirilecek reformların kaynakları Türkiye’nin sağlayacağı kredilerden karşılanacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Libya ziyareti sırasında gündeme gelen nakit yardımının dışında, Libya’ya ‘kredi ve hibe’ yardımlarda da bulunulacak.

TÜRKİYE’NİN KREDİ PAKETİ

300 milyon dolarlık kaynak

Libya hükümeti için Türkiye tarafından hazırlanan kredi paketinin ayrıntıları şöyle:

Libya için ilk etapta 300 milyon dolarlık yardım paketi hazırlandı. Bunun 100 milyon doları, nakit olarak verilecek.

100 milyon doları da proje kredisi olacak ve altyapıların fizibilite çalışmalarında kullanılması öngörülüyor.

100 milyon dolar ise TİKA’nın kaynaklarından karşılanacak ve hibe olacak. Söz konusu kaynakla, iki ülke arasında yapılacak işbirliği çerçevesinde, acil su ve elektrik gibi projelerin inşa edilmesi sağlanacak.

300 milyon dolarlık yardım paketinin 200 milyon doları kredi olacak. Kredi, uzun vadede ve düşük faizle geri ödenecek.

Söz konusu 200 milyon dolarlık kredi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan Arap Türk Bankası’ndaki bloke edilen paralar teminat gösterilerek kamu bankalarından sağlandı. Eğer kredi geri ödenmezse, Arap Türk Bankası’ndaki dondurulmuş kaynaklardan tahsil edilecek.
Hüseyin Özay / ANKARA / Star

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)