Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küresel çapta faiz oranlarının belirlendiği Libor piyasasını çetevari bir oluşumla manipüle etmekle suçlanan 12 küresel bankaya tarihin en ağır tazminat cezası yolda. Amerika'nın en büyük bankalarından Morgan Stanley, ABD, Avrupa ve Asya'da yürütülen soruşturma çerçevesinde 12 finans devine kesilecek cezanın 22 milyar doları bulacağını açıkladı. Morgan Stanley'e göre bu rakama, söz konusu bankalar hakkında açılacak tekel ve üçüncü şahıs davalarından çıkabilecek cezalar dahil değil.
ÇOK KANLI OLACAK
Skandala ilişkin şok yaşayan bankalar arasına Barclays'den sonra Lloyd's Banking Group da katıldı. Bankanın 2.2 milyar ceza almasi beklenirken. Lloyds gerekli kaynak için İngiltere çapındaki 630 şubesini batışa çıkarmak zorunda kaldı. Satış şubelerin piyasa değerinin altında, 1.5 milyar dolar üzerinden gerçekleştirilecek. Liberum Capital, müşterilerine gönderdiği bir notta Lloyd's'un potansiyel cezasının piyasa açısından 'çok kanlı' olacağı yönünde yorumunu yaptı. Financial Times'ın haberine göre ise Lloyds Banking Group, 630 şubesini Co-operative Group'a daha önce ifade edilen 1.5 milyar altında bir fiyat ile satmaya yakın. AB'nin devlet yardımı kuralları çerçevesinde Lloyds'un bu şubeleri satması gerektiği açıklanırken analistler olası cezanın da etkili olduğu görüşünde birleşiyor.
SİSTEM DEĞİŞEBİLİR
AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Joaquim Almunia, Libor soruşturması sonrasında bankacılıkta önemli değişiklikler yaşanabileceğini söyledi. Almunia, Libor sabitlemelerinde manipülasyon idialarının büyük endişe yarattığını ve Avrupalı regülatörlerin bu konunda kendi soruşturmalarını öncelikli olarak yürüttüklerini söyledi. Almunia, faiz oranlarına ilişkin endişeler teyit edilir ise bankacılık sektöründe önemli değişiklikler yaşanabileceğini belirtirken "libor skandalı şok edici" dedi.
JP MORGAN'DAN 4.4 MİLYAR DOLARLIK ZARAR
ABD'nin en büyük bankası JP Morgan Chase & Co., merkezi yatırım bürosundan kaynaklanan 4.4 milyar dolarlık zarar açıkladı. Bankanın ikinci çeyrek kârı yüzde 9 düştü. JP Morgan, bu yılın ikinci çeyreğinde 4.96 milyar dolar kâr açıkladı. Bu rakamlar, geçen yılın aynı döneminde 5.43 milyar dolar seviyelerindeydi. Öte yandan JP Morgan'ı 2.3 milyar dolar zarara sokan ve piyasada çok yüklü pozisyonlar aldığı için Londra Balinası lakabını alan Bruno Iksil'in de artık işsiz olduğu açıklandı. JP Morgan'ın Londra ofisinde çalışan "Bruno Iksil" piyasalardaki düzelmenin süreceğini düşünerek CDS satmaya başlamış, yüklü miktarda CDS sattığı haberi geçen ay medyada yer alınca hedge fonlar da Iksil 'a karşı pozisyon almaya başlamış ve zarar etmişti.
12 BANKA İÇİN CEZA KAPIDA
Libor manipülasyonu yaptığı konuşulan 12 küresel bankanın toplam cezaları ve yatırımcılarında sebep olduğu zararın 22 milyar doları bulabileceği dün en çok konuşulan konulardan biri oldu. Morgan Stanley, Libor oranını manipüle ettiği konuşulan 12 küresel bankanın ceza, sözleşme ve yatırımcılarına verdiği zararın 22 milyarı bulabileceğini söyledi. Analistler 11 bankanın daha, geçtiğimiz ay ABD ve İngiltere'deki yetkililere 465 milyon dolar ödemek zorunda kalan Barclays gibi cezalandıracağını düşünüyor.
21 BANKA DÜNYA ÇAPINDA MERCEK ALTINDA
* Lloyds
* Royal Bank of Scotland
* HSBC
* Morgan Stanley
* Barclays
* Deutschebank
* Citibank
* Creditsuisse
* Bank of America
* JP Morgan
* Rabobank
* RBC
* UBS
* West LB
* Norınchuckın
* HBOS
* BTMU
12 bankanın ceza alması beklenen libor skandalında doğrudan ve dolaylı olarak 21 banka düzenleyici kurumlar tarafından soruşturuluyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.