Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici değerlendirmelerde bulundu
Leblebici, yaptığı açıklamada, yıl sonunda büyüme oranının yüzde 5'e yakın olacağını kaydederek, bu alanda bir sorun olmayacağını söyledi.
Yıl sonunda enflasyon oranında tek hanenin görüleceğini dile getiren Leblebici, 2017 sonunda yüzde 9'un üzerinde ama yüzde 10'un altında, tek haneli enflasyon beklediklerini aktardı.
Leblebici, "Gelecek yıl ise enflasyon oranının 2017'nin altında olacağını düşünüyorum. Benim beklentim oranın yüzde 7,5-8 civarında olacağı." diye konuştu.
Yıl başında bütün kötümser havanın ortalıkta dolaştığını ifade eden Leblebici, ancak kendilerinin Türkiye'nin büyümesinde sıkıntı görmediklerini ve her zaman rahat büyüyeceklerini söylediğini anlattı.
Leblebici, gelişmiş piyasaların toparlandığını, ihracatın arttığını, kredi büyümesinin sürdüğünü kaydederek, bu gelişmelerin büyümeye büyük etkisi olduğunu, bunların büyümeyi sürdüreceğini aktardı.
Türkiye'de bankacılık sektörünün ekonominin büyümesine büyük katkı sağladığını dile getiren Leblebici, "Bu yıl baz etkisiyle de önemli büyüme oranı yakaladık. Gelecek yıl ise yüzde 4 ila 5 arasında büyürüz. Yüzde 4 büyüme önemli bir büyüme." ifadesini kullandı.
"Faizlerin aşağı düşmesini sağlayabiliriz"
Leblebici, bankacılık sisteminin kredi vermeye, ekonomiye destek sağlamaya devam edeceğini belirterek, bu kapsamda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Düşük faiz ortamını kendilerinin de istediğini dile getiren Leblebici, bunun için başka enstrümanlar da gerektiğini dile getirdi.
Leblebici, şu anda bütün finansmanın bankacılık sistemi üzerinden geçtiğini, sermaye piyasalarının geliştirilmesiyle faizlerin daha aşağıya inmesini sağlayabileceklerini vurguladı.
TEB olarak bu yıl sektöre paralel bir büyüme yaşayacaklarını dile getiren Leblebici, gelecek yıl da büyümeyi aynı şekilde devam ettireceklerini bildirdi.
"Sektörde yeni bir akım yaratacağımızı düşünüyoruz"
Leblebici, dijitalleşme konusunda yaptıklarına değinerek, artık dünya genelinde insanların hayatının internet, mobil ve sosyal ağlarda geçtiğini, dijitalleşen bireylerin, dijital müşteriye ulaşmaya çalışan kurum ve markaları da dijitalleşmeye zorladığını söyledi.
Bankacılık sektörünün de bu değişimi çok önceden görerek dijital bankacılık anlayışını hayata geçirdiğini dile getiren Leblebici, şu ifadeleri kullandı:
"Bu kapsamda müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak bir proje ile geleceğiz. İlk testlerini yaptık. Dijital bankacılık platformumuz CEPTETEB ile, dijital ve fiziki şubeyi birleştiren yeni şube konseptimiz TEB Pratik Şube ile bu alanda inovatif yatırımlar yapıyoruz. Yeni şube konseptimiz TEB Pratik, insan faktörünü de dijitale entegre ettiğimiz bir ürün olarak öne çıkıyor. Onunla sektörde yeni bir akım yaratacağımızı düşünüyoruz."
"KGF'de aktif rol oynamaya devam edeceğiz"
Leblebici, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında yapılan desteklerin önemine değinerek, yeni KGF imkanı çıkmadan da kendilerinin Türkiye'nin en büyük KGF bankası olduklarını söyledi.
"Ölçeğimize oranla neredeyse 2 katı KGF'de pazar payımız var." diyen Leblebici, KGF'yi en fazla kullanan banka olduklarını aktardı.
Leblebici, "KGF imkanları devam ettiği sürece gelecek yıllarda da banka olarak aktif rol oynuyoruz, oynayacağız." diye konuştu.
TEB'in 90. kuruluş yıldönümü olduğunu dile getiren Leblebici, en küçük yatırımcı ve bireyden en büyük yatırımcıya kadar kaynak üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Devlet -özel ayırımı yapılmadan aylık uygulanan mevduat faiz oranları %7 ye sabitlenirse kredi oranlarıda düşer.. Fakat bu zor.Yurt dışından gelen yabancı mevduat faiz oranı düşeceği için çeker ve tekrar ülke nakdi sıkıntıya girer.. Zor mücadele
Faizleri düşürmek için söylenecek çok söz var ama kısa vade yapılabileceğini düşündüğüm hususlar şunlardır. 1-)Mevcut kredilerin erken ödenmesindeki engelleri kaldırmak mümkünse teşvik etmektir. Örnek: Mortgage kredisindeki erken ödeme cezasını kaldırmak. 2-)Orta vadeli çözüm ise bankaların nakdi kredi risklerini azaltıcı gayri nakdi kredilerini arttırıcı bir şekilde kambiyo senetlerini kullanımını arttırmak. Kambiyo senetlerinin banka güvencelerini arttırmak ve banka güvencesi olmayanlara banka güvencesi sağlamak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.