Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TEB’in sponsorluğunda gerçekleşen ‘Global Ekonominin ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Yarını’ oturumunda dünyada ekonomi politikalarının oluşturulması ve gelir dağılımındaki dengesizliklerin nasıl düzeltileceği konuları tartışıldı.
Moderatörlüğünü McKinsey Türkiye Genel Müdürü Özgür Tanrıkulu’nun yaptığı panele Hindistan Merkez Bankası Eski Başkanı Dr. Duvvuri Subbarao, Şili Merkez Bankası Eski Başkanı José De Gregorio ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici katıldı.
Moderatör Özgür Tanrıkulu, yaptığı giriş konuşmasında dünya ekonomisinde çok güçlü bir performans görüldüğünü ancak bunun aynı zamanda uzun vadeli tedirginlikler de yarattığını ifade ederek gelir dağlımındaki bozulma, dijital dönüşümün ortaya çıkardığı işsizlik korkusu gibi konuların ekonomik ve siyasi açıdan endişe oluşturduğunu belirtti.
"Merkez Bankaları arasında koordinasyon olmalı"
Panelde ilk konuşmayı yapan Hindistan Merkez Bankası Eski Başkanı Dr. Duvvuri Subbarao “Son 10 yılda merkez bankaları çok değişti. Küreselleşmeye ayak uydurmaya çalışıyorlar. Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının önündeki en önemli konu finansın küreselleşmesi ve sermayenin hızlı hareketi” dedi. Kalıcı olmayan sermaye hareketlerinin ülkelerde fiyatları artırdığını, enflasyon ve istikrarsızlık yarattığını ifade eden Subbarao, “Hindistan’ı ele alın. Krizden önce büyük bir sermaye akışı vardı. Kriz oldu sermaye kaçtı, ve döviz kurlarında büyük artış oldu. Bizce döviz kurlarının serbest bırakılması gerekir dedik. Büyük bedel ödesek de bunu yaptık” şeklinde görüş belirtti. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelein bir araya gelerek regülasyonları birlikte oluşturması gerektiğini söyleyen Subbarao, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının karar alırken, yalnızca kendi ülkelerini düşünmekten vazgeçmelerini istedi. Subbarao gelir dağılımındaki eşitsizliğin önüne geçmek için her şeyden önce istihdam yaratmak gerektiğini belirtti ve “Hindistan’da her yıl 12 milyon genç işgücüne dahil oluyor ama bunların yalnızca dörtte birine iş bulabiliyoruz. Bu da gelir dağılımını çok etkiliyor” dedi.
"Güçlü finansal kontrol önemli"
Şili Merkez Bankası Eski Başkanı José De Gregorio ise dünyada finans politikalarının birlikte regüle edilmesi konusunda şüpheli olduğunu belirterek “ABD’yi görüyorsunuz, önce ABD diyorlar. Belki güçlü finansal kurallar olmalı ama her ülke kendi gemisini yürütmeyi öğrenmeli. ABD’nin karar alırken diğer ekonomileri düşünmesini beklemek biraz ütopik bir düşünce” dedi.
De Grogorio, yalnızca sermaye hareketlerinin kontrolünden ziyade ülkelerin kendi içlerinde de güçlü bir mali kontrol sağlamaları gerektiğini söyledi ve Şili’de bunu sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Şili’de 8-10 yıl önce gelir dağılımındaki eşitlizliği düzeltmek için birçok düzenleme yapıldığını ama bu kez de büyümede yavaşlama olduğunu aktardı. Şimdi ise bu iki konuyu birlikte düşündüklerini dile getiren De Gregorio yapay zeka, robotlar gibi teknolojik gelişmeler nedeniyle işsizlik artışının bir gerçek olduğunu, ancak verimlilik açısından yeni dünyaya adapte olmak gerektiğini belirtti.
"Piyasada öngörülebilirlik çok zorlaştı"
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise değişen dünyadaki değişen piyasa koşulları nedeniyle Merkez Bankalarının önündeki düzenleme görevinin çok zor olduğunu, çünkü artık piyasada öngörülebilirlik oranının çok düştüğünü belirtti. Leblebici “Dolayısıyla merkez bankalarının etkileri sınırlı. Daha geniş finansal kontrol gerekli” diye konuştu.
"Dövize bağlı endeks problemimiz var"
Leblebici, Türkiye’deki para politikalarıyla ilgili ise “Türkiye’nin şu ana kadar geldiği nokta hayli başarılı. Ancak dövize bağlı endeks problemimiz var. Bu yüzden para politikalarımız etkisiz oluyor. Döviz kurundaki volatiliteyi azaltacak bir politika gerekiyor” dedi. Küresel korumacı politikaların Türkiye’nin işlerini engellediğini söyleyen Leblebici “Cari açığı düşürmek için yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Merkez bankalarına güvenmemiz lazım, onların işlerini kolaylaştırmamız lazım” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.