Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
1 Ocak 2012'de yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeyle üretimde kullanılan malzeme ve teçhizatların KDV'si yüzde 1'e iniyor. KDV indiriminin, KOBİ'lere uzun vadeli makine yatırımlarının yolunu açacağı belirtiliyor.
Ekonomi yönetimi, yatırım ve üretimi teşvik amacıyla yeni bir adım daha attı. Leasingde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranları bazı ürünlerde yüzde 1'e çekiliyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın talimatıyla başlayan çalışma, son aşamaya geldi. 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanması planlanan düzenleme kapsamında üretimde kullanılan malzeme ve teçhizatların KDV'si yüzde 1 uygulanacak. Büro malzemesi, kamyon ve otomobil gibi ürünlerde ise yüzde 18 olan KDV oranı devam edecek. Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratlarının uzun zamandır üzerinde çalıştığı leasinge ilişkin değişikliğin ardından yatırımların desteklenmesi ve büyümeye katkı sağlanması hedefleniyor. Konuya ilişkin çalışmanın aralık ayı içerisinde tamamlanacağını bildiren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "2012 yılı, büyüme açısından zorlu bir dönem olacak. Biz de yatırım ve üretimi destekleyerek küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimize katkı sağlayacağız." dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sinyalini verdiği yatırım mallarında yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi KOBİ'lerin yanı sıra finansal kiralama şirketleri ve katılım bankalarının yüzünü güldürecek. Finansal kiralamaya ilişkin uzun süredir talepte bulunan katılım bankalarına göre KDV indirimi, istihdam ve üretim artışının yanı sıra cari açığın azaltılmasına da katkı sağlayacak. 2006 yılında leasingdeki KDV oranı yüzde 1'e düşürülmesine rağmen bazı suistimaller sebebiyle 1 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere tekrar eski oranına çıkarılmıştı. Çalışmalar Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) çalışmaları çerçevesinde yürütüldü. Gelişmiş ülkelerde de leasing yöntemi yatırımlarda ön plana çıkıyor. Avrupa ülkeleri ve ABD, leasingde KDV indirimi uyguluyor.
Bazı inşaat ve iş makineleri ile bir kısım tekstil makinelerinde (örgü ve dikiş) ile tıbbî cihazlarda leasingdeki KDV oranı yüzde 8. Yüzde 8'lik oranın işlem hacmindeki ağırlığı üçte bire karşılık geliyor. Leasing yoluyla alınan malların üçte ikilik kesimi için yüzde 18 KDV ödeniyor. Büyük ölçekli yatırımlarda şirketler KDV'yi, ödeyecekleri vergiden indirebiliyorlar. İndirimin gerçekleşmesi halinde yatırımcı aldığı mala yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek. Örneğin bin dolarlık bir makinenin KDV'si 180 dolar tutuyor. Toplam maliyet böylece 1.180 dolara çıkıyor. Leasing yönteminde KDV'nin inmesi ile aynı ürün bin 10 dolara mâl oluyor.
LEASING KAPSAMINA ALINAN MALLAR
Tıbbî cihazlar, bilgisayarlar
Bilgi işlem üniteleri
Santraller ve haberleşme cihazları
Enerji tesisleri
Kara nakil vasıtaları
Hava taşıma araçları
Deniz taşıtları
İnşaat ve iş makineleri
Matbaa makineleri
Her türlü üretim makineleri
Tekstil makineleri
Komple fabrikalar
Komple hastane
Otel ve büro donanımları
zaman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.