Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
"Lazebura Birliği" adı altında örgütlenen Lazlar Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na Lazca anadilde eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi ve Lazca için enstitü kurulması talepleri ile resmi başvuruda bulundu.
ALMANYA’da faaliyet gösteren Lazebura Derneği’ne üye Laz aydın ve sanatçılar eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi, Lazca için enstitü kurulması gibi taleplerle Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na dilekçe verdi.
Dilekçede Lazca’nın Güney Kafkas dil ailesine mensup, Anadolu’nun yaşayan en eski dillerinden biri olduğu belirtilerek yaklaşık 250 bin ila 500 bin arasında kişi tarafından konuşulduğu belirtildi. UNESCO tarafından yayınlanan “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre, Lazca’nın “Kesinlikle tehlikede olan diller” grubunda olduğu aktarılan dilekçede, “Kadim dillerden olan Lazca, Anadolu’nun tüm diğer yerel dilleri gibi, dünya kültür mirasının bir parçasıdır. Lazca’nın ve aynı durumda olan Anadolu’nun diğer dillerinin yok oluşunu izlemek, bu konuda önlem almamak dünya kültürel mirasımıza sahip çıkmamak demektir” denildi. Dilekçede özetle şu talepler yer aldı:
* Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer diller anadil tanımına ve statüsüne alınmalı.
* Yok olmakta olan dilleri koruma altına alacak eğitim programları geliştirilmeli.
* Mümkün olduğu alanlarda müfredatta iki dilde eğitime yer verilebilmeli, yerel dillerin yok olmaya yüz tuttuğu yerlerde ise en azından anadil dersi konulabilmeli.
* Türkçe’de zaman zaman uygulanan, okuma-yazma kampanyası, Anadolu’nun tüm yerel dillerinde de uygulanmalı.
* (...) Özellikle yöremizde, KTÜ’de Kuzey ve Güney Kafkas dillerinin araştırılabileceği bir enstitü ve diğer tür kurumsallaşmaların gerçekleştirilmesi gereklidir.
* Bir halkın hafızasından tarihine, atalarına tanıklıklarının göstergesi olan bu isimlerin silinmek istenmesi büyük bir haksızlıktır. Eski Lazca yer adlarının resmi olarak iade edilmesini istiyoruz.
* Lazca ve diğer yerel dillerde basın-yayın özgürlüğü yasal güvence altına alınmalı.
* Vatandaşlık statüsü ile yerel halkların kültürel kimliklerinin farklı olabileceğine dair belirsizlikler giderilmeli ve bu konuda Anayasa’da net bir düzenleme yapılmalıdır. internet etkinlikler ve Türkçe duyuruluyor.
Lazca’yı yaşatmayı amaçlayan dernek
LAZCA eğitim için başvuran Lazebura e.V. Laz Dili ve Kültürünü Koruma ve Yaşatma Birliği, Almanya’da faaliyet gösteren bir dernek. 1998 yılında Köln’de kurulan dernek Lazca’nın ve Laz kültürünün korunması ve yaşatılmasını amaçlıyor.
Saat 12'den sonra mı aklınıza geldi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.