<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinLassa virüsü ve belirtileri nelerdir?----

Lassa virüsü ve belirtileri nelerdir?

Lassa virüsü ve belirtileri nelerdir?
14 Şubat 2022 - 10:16 www.finansingundemi.com

Geçtiğimiz günlerde Batı Afrika’dan İngiltere'ye dönen 2 kişide tespit edilen ve bir kişinin ölümüne neden olan Lassa ateşi hastalığının belirtileri açıklandı.


İngiltere'de bir kişinin hayatını kaybetmesi neden olan Lassa ateşi hastalığı, ilk olarak Batı Afrika’dan dönen 2 kişide tespit edildi. Doktorlar, ilk olarak hastaların Ebola benzeri bir virüse sahip olduğundan şüphelendi. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, vakaların arasında ileriye dönük bulaşma olup olmadığı konusunda net bir veri olmadığı bilgisini paylaştı.

Lassa virüsü ve belirtileri nelerdir?

Lassa virüsü, Batı Afrika’da görülen akut olarak gelişip öldürücü olabilen viral bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın Lassa ateşi hastalığının kemirgen kaynaklı olduğu, fare dışkısından bulaştığı açıklandı. Hastalık enfekte olan farelerin idrarı ve dışkısına bulaşmış yiyeceklerin solunumu ve yutma yoluyla bulaşıyor.

Enfekte olan ev eşyaları ile temasta bulunmak da bulaşmaya neden olabiliyor. Lassa virüsü insanlara kandan, salgılardan, idrardan ve dışkıdan bulaşıyor. Dolayısıyla virüs, insandan insana kolayca bulaşabiliyor. Hastalığa, ilk vakaların Nijerya’nın Lassa bölgesinde görülmesi nedeniyle bu isim verildi.

Direkt temastan bulaşması zor fakat kullanılmış tıbbi malzemelerden bulaşabiliyor. Lassa ateşi kadınlarda vajinal kanamalara sebep olup, farklı nöbetleri tetikliyor.

Lassa virüsüne yakalananlarda kuluçka süreci 5-21 gün sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre hastalığa yakalan kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde hiçbir belirti görülmüyor. Hastalığa yakalananların çoğu tamamen iyileşirken yüzde 1’inde ölümcül sonuçlar meydana geliyor. Belirti gösteren hastaların dörtte birinde geçici olarak işitme kaybı oluşabiliyor. Diğer belirtiler ise baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kusma olarak sıralanıyor.

Bazı hastalarda ağız ve burun kanaması yaşanabiliyor. Eğer hızlı bir tedavi uygulanmazsa yavaş gelişen şok, nöbet, titreme ve koma görülme ihtimali de bulunuyor.

Hopkins: Virüs Batı Afrika seyahatleriyle bağlantılı

Hastaların tedavisinde genellikle antiviraller kullanılıyor. Fakat sağlık durumuna göre oksijen takviyesi ve tansiyon ilaçları da veriliyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenlik Ajansı'ndan tıbbi danışman Dr. Susan Hopkins, İngiltere'de görülen Lassa ateşi hastalığının 2 kişide tespit edildiğini, olası diğer bulaşma ihtimallerinin ise araştırıldığını söyledi.

Hopkins, virüsün yakın zamanda Batı Afrika'ya yapılan seyahatlerle bağlantılı olduğunu vurguladı.
Hastalığın daha bulaşmasını engellemek, destek ve takviye vermek için vakalar ile yakın temasta bulunanlarla iletişime geçiliyor. Vakaların tedavi edildiği hastanelerde alınan yüksek güvenlik önlemleri ile hastalığın bulaşma hızını azaltmak hedefleniyor.

İngiltere'de 'Lassa' kaynaklı ilk ölüm

 

Lassa virüsü, yıllar sonra İngiltere'de görüldü

 

Nijerya'da Lassa ateşi can almaya devam ediyor!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)