Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz hafta iflas eden ve küresel piyasaları sarsan Silicon Valley Bank (SVB) ABD’nin en büyük 16. bankası konumundaydı. Bill Clinton ve Barrack Obama başkanlığı dönemlerinde ABD Hazine Bakanı olarak da görev yapan ünlü ekonomist Larry Summers SVB’nin bir dizi temel hata sonucu çöktüğünü açıkladı.
Aynı zamanda Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü olan Summers iflas sürecinde SVB’nin yanlışlarına dikkat çekti. Fox Business’ın haberine göre Summers SVB için, “Bankacılıktaki en temel hatalardan birini yaptı: Kısa vadede borç para alarak ve uzun vadeli yatırım yaptı” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre mevduat sahiplerinin para çekme işlemlerini karşılamak için kasasında yeterince para bulunduramayan SVB, müşterilerin para çekme taleplerini hızlandırması karşısında savunmasız kalmış ve cuma günü itibariyle iflas etmişti. Teknoloji start-up firmalarının en çok tercih ettiği banka olarak bilinen SVB aynı zamanda da ABD tarihinde bugüne kadar iflas eden en büyük ikinci banka oldu.
İflasın nasıl gerçekleştiği ise oldukça basit: Banka faiz oranların tarihin en düşük seviyesinde olduğu dönemlerde mevduat sahiplerinin fonlarını uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerine yatırdı. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele sürecinde politika faizlerini artırmasıyla tahvil faizleri yükselirken fiyatlar da düşüşe geçti.
Yüksek faiz ortamında müşteriler daha yüksek getiri imkanlarından faydalanmak için fonlarını çekmeyi talep etti. SVB ise nakit ihtiyacını karşılayabilmek için devlet tahvillerini henüz olgunlaşmadan zararına satmak zorunda kaldı.
Summers Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Faiz oranları yükselince hazine varlıkları değer kaybetti ve bankayı sorunlu bir duruma soktu" ifadelerine yer verdi.
Çarşamba günü itibariyle SVB vergi sonrası 1,8 milyar dolarlık bir zarara uğramıştı ve likidite krizini özkaynak satarak çözmeye çalıştı. Ancak bankanın bu hamlesi de geri tepti. Sadece 24 saat içinde SVB hisseleri 160 milyar dolardan fazla değer kaybetti. Bankanın müşterileri durum daha da kötüleşmeden mevduatlarını çekebilmek için alelacele bankadaki paralarını çekmek için yarıştı.
ABD’nin bankacılık düzenleme kurumları ve Federal Mevduat Sigortası Kurumu (FDIC) cuma günü devreye girdi ve bankanın kontrolünü ele geçirdi. FDIC'den yapılan açıklamada, SVB'nin 2022 yılı sonunda 209 milyar dolar aktifi, 175,4 milyar dolar mevduatı olduğu belirtildi. ABD’nin TMSF’si olarak da adlandırılabilecek kurum 250 bin dolarlık yasal limite kadar sigortalı mevduatların pazartesi günü itibariyle kullanılabilir hale getirileceğini garanti etti.
FDIC, Silicon Valley Bank N.A. adlı yeni bir kuruluş oluşturdu ve SVB'nin tüm mevduatlarını mevduat sahiplerinin paralarına erişebilecekleri yerlere aktardı. 2008 Küresel Finans Krizi sırasında zor durumdaki finans firmalarından biri olan Fannie Mae’nin eski Başkanı Tim Mayopoulos bu yeni köprü bankanın CEO’su olarak atandı.
Mayopoulos müşterilere ilk yaptığı açıklamada, “Silicon Valley Bank müşterilerini tanımak için sabırsızlanıyorum. Bu role de bu tür durumlardan elde ettiğim tecrübeyle geliyorum. 2008-09'daki finansal krizin ardından Fannie Mae'ye katılan yeni liderlik ekibinin bir parçasıydım ve 2012-18 yılları arasında Fannie Mae'nin CEO'su olarak görev yaptım” ifadelerine yer verdi.
Summers CNN’deki bir başka röportajında bankacılık sektörünün daha fazla denetlenmesi ve düzenlenmesi yönünde çağrıda bulundu. Summers, “Mevcut gerçeklerde, Silicon Valley Bank’in düzenlenmesi ve denetlenmesi için çok iyi bir iş yapıldığını göstermiyor” dedi.
Dalga dalga yayılıyor: Bankalardaki çöküş emeklilik fonlarını tehlikeye soktu!
SVB’nin boşluğunu başka bir Banka mı dolduracak?
Devlet tahvilleri bankaları zehirliyor mu?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.