Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs dünya piyasalarını sarsmaya devam ederken Avrupa Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama resesyona doğru yürümekte olan AB ekonomisini bir nebze olsun rahatlattı. Bununla birlikte dünyadaki bütün merkez bankalarının bir elden krizden kurtarmak için yeni planlar ortaya koymasına rağmen düşüşlerin devam etmesi hamlelerin işe yarayıp yaramadığı konusunu tartışmaya açıyor.
"Avrupa'nın Finansal Krizleri" kitabının yazarı ünlü ekonomist John Authers, Bloomberg’deki yazısında Avrupa Merkez Bankası’nın açıkladığı son paketin piyasalara etkisini konu aldı. Authers, “Belki de son 24 saatin en büyük politika hamlesi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son paketini açıklamasıyla gerçekleşti. Yeni başkan Christine Lagarde, ECB'nin ne yapacağı konusunda "sınır olmadığını" belirterek geçen haftaki hatasını düzeltmeye çalışıyor” ifadelerini kullanıyor ve Lagarde’ın AB’nin çevre ülkelerini kapsayacak bir plandan euro’yu kurtaracak bir plana doğru karar değiştirdiğini ifade ediyor.
ECB 750 milyar euroluk tahvil alımı başlattı
Bugün içerinde Avrupa borsalarındaki yükselişin sebebi olan 750 milyar euro planına da değinen Authers, “Ana başlık, ECB'nin bilançosunu menkul kıymetlere harcayabileceği miktarı 750 milyar euro (820 milyar dolar) daha genişletmeye hazır olduğunu açıklaması. Menkul kıymetlerin türü ve alımların zamanlaması tamamen bankaya kalmış. Bu ECB’ye büyük bir esneklik sağlıyor. Bu, son iki yıl içinde dengelenen ECB bilançosunun %16 daha artacağı anlamına geliyor” açıklamasında bulunarak okuyucularına şu soruyu soruyor:
“ECB’nin bilançosunu bu denli arttırması yeterli olacak mı?”
Hamlenin önemli olduğuna işaret eden Authers, “Bu önlemlerin işe yaraması için her türlü şans var. Ancak şu anda pek görülmeyen bir problemin çözülmesi şartıyla. Para politikası nakil mekanizması artık Euro Bölgesi içinde çalışmıyor ve merkez bankalarının faiz oranı hamleleri ekonomideki diğer borçlanma maliyetlerine hemen girmiyor” ifadelerini kullanarak Avrupa’nın çevre olarak tabir edilen ülkelerinin ekonomilerine dikkat çekiyor.
“Sorun şu ki, para politikasından çok daha fazlasına ihtiyaç var. Lagarde'ın açıkladığı hiçbir şey, herhangi bir şirketin satış yapmaya başlayabilmesine, gelirlerini artırmasına veya personeline ödeme yapmalarına yardımcı olmayacak. Virüsü kontrol altına alana kadar tüm ekonomi halk sağlığı yetkililerine bağlıyken yetkililer başarana kadar alınan her türlü tedbirin virüsün etkilerini hafifletmek için ihtiyaç duyulacak malî politikaya yönelik olması gerekli.”
Ya kestirmeden bütün tahvilleri, hisse senetlerini ve diğer menkul kıymrtleri alıp herşeyi sıfırlasınlar...diğer merkez bankaları da öyle yapsın...kendileri kendileri oynuyorlar... saçma bir ekonomik sistem, sermaye piyasaları bitti...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.