Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yapılan ölçümler Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklıkla bağlantılı ciddi bir anomali yaşandığını ve normal seviyenin 30 derece üstünde olunduğunu ortaya koydu.‘Sibirya soğuğuyla’ karşı karşıya kalan Avrupa’da Akdeniz’e kıyısı olan bazı şehirlerde kar yağışı yaşanırken mart ayına kadar güneş görmeyecek olan Kuzey Kutbu’nda sıcaklık seviyesi donma seviyesinin üstüne yani sıfırın üstüne çıktı.
KUTUPTA 6 DERECE
Kuzey Kutbu’na yakın Svalbard Adası’ndaki Longyearbyen meteoroloji merkezi verilerine göre son 30 günde normal seviyenin ortalama 10 derece üzerinde bir sıcaklık ölçülürken Grönland’da geçen pazar günü termometreler 6.2 dereceyi gösterdi. Meteo France’dan Etienne Kapikian’a göre bu sıcaklık mevsim normallerinin 35 derece üstünde bir ısıya denk düşüyor.
BUZULLAR KÜÇÜLDÜ
Kutuptaki sıcaklık artışının en önemli sonuçlarından birini buzulların kapladığı alanların rekor düzeyde düşük olması oluşturdu. Norveç Buz Servisi’ne göre Svalbard çevresinde tespit edilen buzulların kapladığı alan 205.7 kilometrekare oldu. Bu da 1981-2010 dönemindeki ortalamanın yarısından daha az bir orana denk düşüyor.
Norveç Kutup Enstitüsü’nden iklim bilimci Robert Graham, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, Kuzey Kutbu yakınlarında, 1980-2010 dönemindeki kış aylarında dört kez pozitif ısı tespit edildiğini söyledi. Graham, “Şimdi ise son beş kışın dördünde yaşandı” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAĞLANTISI
Bazı bilim adamları Kuzey Buz Denizi’nde sıcakların artmasını, Avrupa’da ise belirgin şekilde düşmesinin birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğu görüşünde. Pasifik Enstitüsü’nden Peter Gleick, “İnsan kaynaklı iklim değişikliği gezegenimizi radikal şekilde dönüştürüyor” dedi.
Bazılarına göre ise bu bağlantının kanıtlanması gerekiyor. Potsdam Enstitüsü’nde iklim bilimci olan Marlene Kretschmer, yaşanan gelişmenin iklim değişikliğine bağlı olduğunu söylemenin zor olduğu görüşünde. Bununla birlikte, ‘ılık kutup-soğuk kıta’ fenomeninin iklim değişikliğiyle bağlantılı olabileceği görüşünün savunulduğu çalışmalar olduğunun altını çiziyor.
24 KİŞİ ÖLDÜ
Soğuk dalgası nedeniyle Avrupa ülkelerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e ulaştı. Polonya’da 9 kişi soğuk nedeniyle ölürken Fransa, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve İtalya’da da ölümler yaşandı. (Güven Özalp/Hürriyet)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.