Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
3 Ocak tarihli New York Times, finansman açısından sıkışan Kuzey Koreli ‘Alem Çocuk’ Kim Jong’un yıllardır nasıl döviz sağladığı konusunda ilginç bir köşe yazısını gündeme getirdi. Özetini aşağıda aktarıyoruz.
Polonya’nın Baltık sahilinde bir tersanede bir düzine kadar yabancı işçi soğuk havaya rağmen Hollanda için Polonya’da yapılan bir petrol tankeri gemisinin inşasını bitirmeye çalışıyorlardı. Sorulduğu zaman da “Evet, biz Kuzey Kore vatandaşıyız ama burada çok uzun zamandır çalışıyoruz!” deyip sonra hızla ortadan kayboluyorlardı.
Kuzey Kore yıllarca başka ülkelerde çalışmaları için özel seçilmiş Kuzey Koreli emekçileri çeşitli ülkelere göndermişti. Son dönemde ise ABD bu girişime çeşitli ülkeleri ikaz ederek mani olmaya çalışmaktaydı. Polonya bir NATO ve Birleşmiş Milletler üyesiydi. Aralıkta ABD bütün ülkelerle, Birleşmiş Milletler’i de kullanarak, iki yıl içinde bu tür Kuzey Kore çalışanlarını geri kendi ülkelerine göndermek üzere bir anlaşma yaptırmıştı. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump Çin’in de Kuzey Kore’ye döviz kazandırmaya çalıştığını başka bir örnekle de sergiledi. Uluslararası sularda, Çin veya Rusya ile Kuzey Kore yüklerini takas ederek ortak taşımacılık da yapmış oluyorlar, gelirleri paylaşıyorlarmış meğer!
Polonya askerlerini geçmişte Amerikalıların yanında savaşmaları için mesela Irak’a göndermişti. Ama Polonya başka bir yaklaşımla, yedi AB ülkesiyle beraber, Kuzey Kore’de elçiliği olmaya devam ülkelerdendi. Polonya İşçi Bakanlığı 2017’de 450 kadar Kuzey Korelinin 19 şirkette çalıştıklarını da söylüyordu. Polonya geçen yıl Kuzey Kore’den 253 kişiye çalışma izni vermişti. Bu yıl ise sadece 124 yeni çalışma izni vermişti.
Kuzey Kore verilerine göre şu anda 147 bin Kuzey Koreli dış âlemde çalışıyordu. Kore’de yapılan anlaşmalara göre işçiler ücretlerinin, işe ve maaşa göre, yüzde 30 ila yüzde 80 arasındaki bir kısmını ise Kuzey Kore devletine aktarıyorlardı. Bu da kabaca 200 milyon ila 500 milyon dolarlık bir fon demek.
Kuzey Koreli Kim Tae –san adlı bir başka kişi ise, 200 Kuzey Koreli genç kızın da Çek Cumhuriyeti’nde çalıştıklarını vurguluyordu. Kızlar haftada altı gün çalışıyor ve de 150 dolar maaşın sadece 25 dolarını tutuyorlardı. Geri kalan paranın bir kısmı yaşam için elde tutulurken, çoğunluğu ülkelerine Kuzey Kore’ye döviz olması için gönderiliyordu. Kuzey Kore vatandaşı olmak ister misiniz?
Kuzey kore vatandaşı olmak istemeyiz ama cennet ulkemizin kuzey kore gibi tek kişiye ait iki dudak arasından çıkan emirlerle ve hiç sorgulanmadan yönetilmesini de istemiyoruz, lakin ben böyle istiyorum diyor ve sorgulayani mahvediyor maalesef.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.