<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuzey Irak’la ticareti uçuracak 4 hamle----

Kuzey Irak’la ticareti uçuracak 4 hamle

Kuzey Irak’la ticareti uçuracak 4 hamle
30 Nisan 2016 - 09:52 www.finansingundemi.com

Bölgesel Kürt Yönetimi ile 4 hamle için anlaşıldı. Habur güçlendirilecek yeni kapılar için çalışma yapılacak. Şırnak üzerinden doğalgaz hattı çalışmaları hızlandırılacak, finans sektörü canlandırılacak ve ekonomide ortak mekanizma kurulacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani'yle de görüştüğü Erbil çıkarmasından önemli mesajlar çıktı. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için Habur kapısı güçlendirilecek, yeni sınır kapıları için çalışma yapılacak. Mesut Barzani Türkiye'ye gaz vermeye hazır olduklarını belirtirken, Şırnak üzerinden doğalgaz hattına ilişkin çalışmalar hızlandırılacak. Finans sektörü canlandırılacak, yeni alanlarda işbirliğine gidilecek. Ekonomide ortak mekanizma kurulacak, Türkiye, kalkınma çalışmaları konusunda Kuzey Irak'a destek verecek.

İŞBİRLİĞİ PROGRAMI
Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü'nün Erbil'de düzenlediği ekonomi forumuna katılan ve bir dizi temasta bulunan Bakan Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin birkaç yıl önce 12 milyar dolar olduğunu ve önemli bölümünün Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapıldığını anımsattı. Yılmaz, "Küresel kriz ve bölgesel şartların etkisiyle düşüş yaşandı. Geçen yıl ticaret hacmimiz 8.5 milyar dolara düştü. Karşılıklı olarak terörden kurtulduğumuzda, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkileri kalktığında hacim yüksek oranlara çıkacak" dedi. Kalkınma İşbirliği Programı ile işbirliğinin en üst düzeye çıkacağını söyleyen Yılmaz, farklı sektörlerde daha etkili işbirliğinin hayata geçirileceğini ifade etti.

YENİ KAPILAR AÇILACAK
Irak'la ticaret hacmine bakıldığında bir sınır kapısının yetersiz kaldığını vurgulayan Yılmaz, "Habur Sınır Kapısı yetersiz kalıyor. Kapasitesini artırmak için yatırım yapıyoruz. Daha fazla kapı olursa ticaret hacmi de artar" diye konuştu. Yılmaz, Türkiye'nin Kürt bölgesinin gelişmesi ve kalkınmasından yana olduğunu belirterek, "Ekonomide ortak bir mekanizma kurulması taraftarıyız. Bölgenin istikrar ve güvenliğine destek veriyoruz" dedi.

EKONOMİDE ORTAK MEKANİZMA
Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Türkiye'nin Kürt bölgesinin gelişmesi ve kalkınmasından yana olduğunu vurgulayarak, ekonominin güçlenmesi için ortak bir mekanizma kurulması taraftarıyız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği destekten dolayı teşekkür eden Barzani, "Barış ve istikrarın güçlenmesi önemli. Biz komşuyuz, aynı coğrafyada yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman yanımızda oldu" diye konuştu.

PETROLÜN ÜÇTE BİRİ IRAK'TAN
Türkiye Irak'ta 2018 yılına kadar petrol ihtiyacının üçte birini üretmeyi hedefliyor. Kuzey Irak'ta toplamda 13 sahada petrol ve gaz arama çalışması yapılması gündemde. Türkiye ile Kuzey Irak arasında 50 yıllık doğalgaz ve petrol üretim anlaşması bulunuyor. Türkiye 2016'da özel sektör ve kamu olarak toplamda 464 milyar lira yatırım yapılması öngörülüyor. Sadece önümüzdeki 3 yıllık dönemde bölgesel kalkınmaya 68.7 milyar lira kaynak aktarılacak.

KARŞILIKLI ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK

1.Türkiye, 2018 sonuna kadar petrol ihtiyacının üçte birini Irak'ta üretmeyi hedefliyor. 13 sahada petrol-gaz arama çalışması planlanırken, Şırnak üzerinden doğalgaz hattı projesi hızlandırılıyor. Bölgeden gelecek doğalgazın Türkiye'nin 50 yıllık ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

2.Habur'un kapasitesi artırılırken, yeni sınır kapıları açılması için birlikte çalışılacak.

3.Türkiye ekonomisine büyük ivme kazandıran kalkınma modeli konusunda Erbil'e destek verilecek. Ekonominin güçlenmesi için ortak bir mekanizma kurulacak.

4.Gelişen ticari ilişkiler finans yatırımlarını canlandıracak. Türk bankaları Kuzey Irak'ta şube ve temsilcilik faaliyetlerini büyütecek.

BANKALAR ŞUBE SAYISINI ARTIRIYOR
Türkiye -Kuzey Irak arasında gelişen ticari ilişkiler finans yatırımlarını da canlandıracak. Halk Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları Kuzey Irak'ta şube ve temcilik faaliyetleri ile büyümeyi hedefliyor. Erbil'de hizmet veren Vakıfbank'ın da bu ülkede genişlemek istediği ifade ediliyor. Özel Finans kuruluşlarının da özellikle Kuzey Irak'ta faaliyet göstermek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile temasa geçmeye hazırlandığı belirtiliyor. İki ülke arasındaki finansal işbirliğinde önemli adımlar atılırken iş dünyasının da ödemelerin düzenli yapılmasına yönelik beklentisi bulunuyor. Sabah 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)