Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Erken ve beklenmedik don, Kuzey Buz Denizi'nde Rusya kıyıları açıklarındaki en az 18 yük gemisini buzda sıkıştırdı. Norveç merkezli haber sitesi Barents Sea Observer'a göre Laptev Denizi ve Doğu Sibirya Denizi'nin çoğunu 30 santimetre kalınlığa varan bir buz tabakası kapladı.
Geçen yıllar boyunca iklim değişikliğinin neden olduğu daha sıcak hava koşulları gemilerin Rusya'nın kuzey deniz yolunun bazı kısımlarını kasımda sorunsuz geçmesine imkan vermişti.
Erken dona hazırlıksız yakalanan nakliye şirketleri şimdi buzkıranların gemilerine ulaşması için günlerce beklemek zorunda kalabilir.
Yaşananlardan ötürü şirketler Rusya'nın Meteoroloji Dairesi'ni hatalı bir hava tahmini yapmakla suçluyor.
Güzergahta mahsur kalan gemilerden The Mikhail Somov'un kaptanı Viktor Gil, durumun "hayli vahim" olduğunu söyledi.
Mürettebatın bir buzkıran onlara yaklaşık bir hafta içinde ulaşana dek yetecek kadar erzaka sahip olduğunu ekledi.
Rusya'nın nükleer enerjili buzkıran filosunu yöneten, devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom'un genel müdürü Aleksey Likhaçov pazartesi günü yaptığı açıklamada mahsur kalanlar arasında Hong Kong ve Marshall Adaları bandıralı gemiler olduğunu söyledi.
Gemilerin 5 ayrı noktada mahsur kalmış olmasının Moskova'yı endişelendirmesi muhtemel.
İklim değişikliği Avrupa ve Asya arasında yeni rotalar açtığı için Kremlin daha önce kuzey deniz yoluna çok büyük meblağlarda yatırım yapmıştı.
Rusya'nın Kuzey Kutbu'na bakan kıyı şeridi boyunca binlerce kilometreyi kapsayan rota Almanya'daki Hamburg'dan Mısır'daki Süveyş Kanalı aracılığıyla Tokyo'ya yapılacak bir yolculuğu yaklaşık 14 gün kısaltabilir.
Rusya'ya ait bir tanker olan Christophe de Margerie, buzkıranların yardımı olmadan kuzey deniz yolunu geçen ilk gemi olmuştu.
Güzergahtaki yük hacimleri son 10 yılda yaklaşık 10 kat artarak geçen yıl tahminen 32 milyon tona ulaştı.
Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce bu rakamın 2024'e kadar neredeyse üç katına çıkmasını istediğini söylemişti.
Rusya'daki yetkililer aralarında iki petrol tankeri ve yük gemilerinin de olduğu mahsur kalmış gemileri kurtarmak için iki buzkıran gönderdi. Yetkililer gemileri gelecek aya kadar serbest kılmayı umduklarını söyledi.
Denizin üstü, Rusya'nın Kuzey Kutbu'na bakan kıyılarında ekimde kaydedilen sıcaklık normalden 4 santigrat derece kadar daha yüksek olmasına rağmen buz tuttu.
Akkuyu'nun reaktör basınç kabı Rusya'dan yola çıktı
Çanakkale Boğazı, dev gemilere tek yönlü kapatıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.