Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya genelindeki kurumsal borç bu yıl yüzde 12 gibi daha önce eşi benzeri görülmemiş bir artışla 9,3 trilyon dolara yükselecek. Bu durum, dünyanın en ağır borç yükünü taşıyan şirketlerin borçlarının orta büyüklükteki birçok ülkenin borçlarıyla aynı seviyede birikmesinin ardından ortaya çıktı.
Geçen yıl birleşme ve devralmalar ile hisse alımları ve temettüleri finanse etmek için yapılan kurumsal borçlanma anlaşmaları nedeniyle borç seviyesinde yüzde 8 oranında sert bir artış görüldü. Ancak bu yılki sıçrama, korona virüs salgınında kârların tükenmesi çerçevesinde likiditenin korunması gibi tamamen farklı bir nedene dayanıyor.
Araştırmayı yapan Janus Henderson şirketinden portfolyo yöneticisi Seth Meyer değerlendirmesinde “Kovid-19 her şeyi değiştirdi. Şu anda amaç sermayeyi korumak ve güçlü bir bilanço oluşturmak” ifadelerini kullandı.
Şirketler, Ocak-Mayıs döneminde tahvil piyasalarından 384 milyar dolar borçlandılar. Meyer’in tahminlerine göre son haftalarda kredi notu düşük olan şirketler tarafından borç ihracında yeni bir rekor kırıldı.
Geçen mart ayında kredi piyasası en güvenilir şirketler dışındaki herkese kapılarını kapattı. Ancak ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) gibi merkez bankalarından tarafından şirket tahvili satın alımları için acil durum programları başlatılmasıyla kapanan kapılar yeniden açıldı.
Janus Henderson’ın raporu, şirketlerin borcundaki artışın korona virüs krizinin patlak vermesinden çok daha önce başladığına, çünkü küresel kurumsal borcun net hacminin geçen yıl son beş yılın en büyük artışıyla iki katına çıkarak 625 milyar dolar arttığına işaret edildi. Raporda, kurumsal borçlanma olgusunun, dünya genelinde büyük merkez bankaları tarafından benimsenen parasal teşvik paketleri aracılığıyla düşük faiz oranları ve kredi kullanılabilirliği ile son yıllarda büyük bir ivme kazandığına dikkat çekildi.
Ne var ki yeni borç endeksinin kapsadığı şirketler, 2014 yılına kıyasla yüzde 40 daha fazla. Şirketlerin borç oranı, kâr oranına büyük bir fark atmış durumda. Aynı 900 şirketin vergi öncesi kâr oranı yüzde 9,1 artışla 2,3 trilyon dolara yükseldi.
Borçların hissedarlar tarafından sağlanan finansmandaki hacmi ise 2019 yılında eşi benzeri görülmemiş şekilde yüzde 59’a yükselirken borç hizmetine ayrılan kâr oranı da yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
Diğer yandan ABD'li şirketler, 3,9 trilyon dolara yakın bir borçla dünyadaki kurumsal borcun neredeyse yarısına sahip olurken büyük bir birleşme ve devralma dalgasının yaşandığı İsviçre dışındaki büyük ekonomilere kıyasla son beş yıldaki en hızlı borç artışı kaydedildi.
Almanya ise 762 milyar dolarla şirket borçlarında ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca Alman şirketler arasında Volkswagen, 192 milyar dolar ile dünyanın en borçlu şirketlerinden biri oldu. Şirket, bu borç ile neredeyse Macaristan ve Güney Afrika gibi ülkelerin borçlarına yaklaşıyor. Ancak şirketin bu büyük borcu otomobil finansman biriminden kaynaklanıyor.
Buna karşın endeksteki şirketlerin dörtte birinin ise hiç borcu yok. Bazılarının ise çok büyük nakit rezervleri bulunuyor. Bu rezervlerin en büyüğü ise 104 milyar dolar ile Google'ın sahibi Alphabet şirketine ait.
Kredi piyasalarının halen salgın öncesi duruma dönüşten uzak olduğunu belirten Meyer, “Tüm bunlar, iki ay önce düşündüğümüzden daha zor beklentilere yol açıyor” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.