Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurulan-kapanan şirket istatistiklerine göre 5 ayda yaklaşık 18 bin işletme kepenk kapattı.
İşletmeler yüksek faiz ve yüksek enflasyon ortamında varlıklarını sürdürmekte zorlanırken, finansman sıkıntısı girişimcinin cesaretini törpüledi. Yılın ilk 5 ayında yüksek maliyetler işletmelere kepenk indirtti, kurulan firma sayısındaki azalma yüzde 18’e dayandı.
5 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, kurulan firmalarda belirgin bir düşüş görülürken kapanan firma sayısı benzer seviyede kaldı.
Para politikası ve finansmana erişim cesareti kırdı
2024’ün ilk 5 ayında 53 bin 383 işletme kuruldu. 2023’ün aynı döneminde kurulan işletme sayısı 64 bin 852 idi. Yüksek faiz, sıkı para politikası ile finansmana erişim zorluğu girişimcilerin de cesaretini kırdı ve böylelikle 1 yılda kurulan şirket sayısındaki azalış oransal olarak yüzde 17.7 oldu.
Kurulan şirket sayısı azaldı, kapanan şirket sayısı arttı
Kurulan şirket sayısındaki bu belirgin azalmaya karşın kapanan şirketler ise hız kesmedi. Geçen yılın ilk 5 ayında kapanan şirket sayısı 18 bin 635 iken bu yıl sınırlı düşüşle 17 bin 716 oldu.
Kurulan işletme sayısındaki düşüş aynı dönemde 11 bin 469 olurken kapanan işletme sayısındaki azalış ise 919 oldu. Kapanan şirket sayısındaki azalış oransal olarak yüzde 4.9’da kaldı.
Yabancı sermaye ortaklı işletme kurulumu sayısında düşüş yaşandı
Sözcü'nün haberine göre, yabancıların Türkiye yatırımlarında da belirgin bir düşüş gerçekleşti. 2023’ün ilk 5 aylık döneminde yabancı sermaye ortaklı 5 bin 723 işletme kurulurken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 3 bin 333’te kaldı.
Kurulan şirket sayısı yüzde 0.3, kapanan şirket sayısı yüzde 37.5 arttı
Yeni kurulan şirket ve iflas eden şirket sayısı azaldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.