Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'nın özel danışmanı Adrian Blundell-Wignall hazırladığı raporda, ''Euro Bölgesi'nin dağılmasından kaçınmak için'' atılması gereken adımları sıraladı.
Raporda, Euro Bölgesi'nin borç krizinin yayılmasını önlemek ve bankacılık sistemini desteklemek amacıyla bölgenin kurtarma fonunun büyüklüğünün 1 trilyon euroya çıkarılması gerektiğine işaret edildi. Euro Bölgesi'nin mevcut kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun büyüklüğü (EFSF) 440 milyar euro. Bu yıl sonunda EFSF'nin yerini alması beklenen Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) büyüklüğü ise 500 milyar euroyu buluyor.
Avrupa'nın krizi kontrol altına almak için büyük ölçekli ''güvenlik duvarına'' ihtiyacı bulunduğu, bu fonların eş zamanlı kullanılabileceği ifade edilen raporda, kurtarma fonunun işlevinin zor durumdaki hükümetlere kredi vermeyi, sıkıntılı dönemlerde bankalara fonların artırılmasına yardımcı olmayı ve muhtemelen Avrupa Merkez Bankasından (ECB) tahvil satın almayı kapsaması gerektiği belirtildi.
EFSF'ye bankacılık lisansı verilebileceği önerisinde bulunulan raporda, ECB'nin, Uluslararası Para Fonuna (IMF) kredi verebileceği tavsiyesinde bulunuldu.
ECB'nin ekonomik büyümeyi desteklemeye devam etmesi gerektiğine işaret edilen raporda, siyasetçilerin ve siyasi liderlerin büyüme stratejisi izlemesi, büyüme stratejisi olmaksızın bankacılık krizinin muhtemelen derinleşeceği ve ülkelerin borç sorunlarının kötüleşeceği kaydedildi.
Raporda, bankaların olası krizleri aşması için yeterli miktarda sermayeye sahip olması ve bankaların riskli varlıklarını azaltmaya zorlanması, ayrıca perakende bankacılığının yatırım bankacılığından ayrılarak bankacılık sisteminin daha güvenli hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Raporda ayrıca, ''Yunanistan sorununun'' çözülmesi ve Yunan tahvillerini elinde bulunduran özel sektörün bu tahvillerin değerini en az yüzde 50 azaltmayı kabul etmeye zorlanması gerektiği belirtildi.
AA
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.