BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurlarda düşüş yüzde 1’e yaklaştı----

Kurlarda düşüş yüzde 1’e yaklaştı

Kurlarda düşüş yüzde 1’e yaklaştı
31 Mayıs 2021 - 15:57 www.finansgundem.com

Beklentileri aşan büyüme verisinin ardından dolar ve euro kurları yüzde 1 civarı gerilerken, BİST 100 endeksinde sabah saatlerindeki yükseliş yerini günün ikinci yarısında gerilemeye bıraktı

Haftanın ilk verisi olan 2021 yılı ilk çeyrek büyüme (GSYH) yüzde 6,5 seviyelerindeki beklentileri yüzde 7 ile aşarak güne sakin başlayan döviz kurlarında yönü aşağıya çevirdi. Yurtiçinde yoğun veri gündeminin olduğu haftada 

Gün ortasına doğru dolar/TL ve euro/TL'de düşüş yüzde 1'i buldu. Sabah saatlerinde 8,57'lerdeki dolar/TL gün içi en düşük seviye olarak 8,47'ye çekilirken euro/TL ise 10,47'den 10 kuruşluk düşüşle 10,34 kadar geriledi.

Günün ikinci bölümünde dolar/TL, kısa bir süre 8,50'nin üzerini test etsede yine 8,47 civarına geldi. 

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde 8,6136 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. 

Borsa İstanbul ise güne alıcılı başlarken BİST 100 Endeksi, günün ilk yarısında gerilerken, gram altın fiyatları ise küresel piyasalarda altın fiyatlarındaki yatay seyre rağmen dolar/TL kurundaki düşüşe paralel olarak 520 liraya geriledi. Spot altının onsu 1.904-1.905 dolar ile cuma günkü kapanış fiyatlarına yakın işlem görüyor. 

Piyasalarda neler takip edilecek?

Bu hafta yurt içinde enflasyon sonuçları Perşembe günü açıklanacak. Mayıs ayında tam kapanma nedeniyle veri toplama güçlükleri nispeten daha düşük bir enflasyon artışı getirebilir. Fakat yine de artış eğiliminin devam etmesi yukarıda açıkladığımız nedenlerle sürecek gibi görünüyor. Çekirdek enflasyon, gıda enflasyonu, enerji fiyatları artışları Türk Lirası’nın gidişatı ve TCMB’nin alacağı kararlar açısından piyasaların yakından takibi altında olacak.

ABD'nin ekonomik toparlanması ne kadar hızlı? Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam raporu, bu tartışmaya ışık tutacak. Nisan ayında, ABD'deki istihdam artışı, işçi ve hammadde kıtlığı nedeniyle beklenmedik bir şekilde yavaşlamıştı. Tarım dışı istihdam artışı 1 milyona yakın tahminlere kıyasla yalnızca 266.000 kişi olarak açıklanmıştı. İstihdam konusundaki iyimserlik, artan enflasyon ve azalan hükümet mali desteğine ilişkin endişeleri dengeleyerek Mayıs ayı ABD tüketici güvenini 14 ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Mayıs ayı için 650.000 artış öngörülüyor. Güçlü veriler, Fed'in beklenenden daha erken tahvil alımı azaltımına başlamasına ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirebilir.

Avrupa’da ise Salı günkü Euro bölgesi flaş enflasyonu, bir sonraki Avrupa Merkez Bankası toplantısı yaklaşırken kesinlikle dikkat çekecek. Güçlü veriler, yeni bir enflasyonist dönemin başladığına dair heyecan veya korku uyandırabilir. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, enflasyonun geri döndüğü yorumlarına karşı çıkarak, işgücü piyasalarının kriz öncesi seviyelere dönmesinin yıllar alacağını ve toparlanmayı güvence altına almak için hala teşvikin gerekli olduğunu vurguladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)