<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ticaretin dönüşü beklenenden hızlı oldu----

Küresel ticaretin dönüşü beklenenden hızlı oldu

Küresel ticaretin dönüşü beklenenden hızlı oldu
22 Eylül 2020 - 15:43 www.finansingundemi.com

Ekonomik canlanma her ülkede eşit derecede hissedilmiyor ve korona virüsün yayılma hızının yeniden artması gibi potansiyel sorunlar var

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ticaret bu yıl beklenenden ve 2008’deki ekonomik krizden sonra olduğundan çok daha hızlı toparlandı. Dünya ekonomisinin bazı bölümleri böylece canlandı ve pandeminin küreselleşmeyi dönüşü olmayan bir geri çekilmeye zorlayacağı yönündeki tahminleri boşa çıkardı.

Korona virüs pandemisi yılın erken dönemlerinde ortaya çıktığında, uluslararası ticaret Büyük Bunalım’dan bu yana ilk kez, bir önceki yıla göre en büyük düşüşünü yaşamıştı. Ekonomistler yükselen korumacılığa karşı uyarıda bulundu ve bazı şirketler, beklenmedik şoklara karşı hassas olan denizaşırı tedarik zincirlerini yeniden değerlendireceğini açıkladı.

Ticaret halen pandemi öncesi seviyelerin altında. Ancak geri dönüşü güçlü oldu ve haziran itibariyle bu yılki kayıplarının yarısını telafi etti.

Araştırma şirketi IHS Markit’in verilerine göre yeni siparişler ağustos ayında 38 ekonominin 14’ünde arttı. Bu rakam haziran ayında yalnızca 4 ülkeyle sınırlıydı. Diğer ülkeler de doğru yönde trendler gösteriyorlar ve yakın zamanda büyüme gösterebilirler.

ABD, Asya ve Avrupa limanlarının bazılarında nakliyeler normale döndü. Nakliye ücretleri korona virüs öncesi seviyelerin üzerinde. Ürünlere talep artıyor ve bu ay Şangay’dan Kaliforniya’ya olan ücretlerde tarihi bir artış görüldü.

Bu iyileşme her yerde aynı şekilde hissedilmiyor ve ticaret halen sert rüzgarların etkisi altında. Bunlardan bir tanesi de sonbahar aylarında korona virüs vakalarındaki artış ihtimali.

Yine de ticaret aktivitelerinin canlanma gösterdiği ülkelerde, Çin, Güney Kore ve Almanya’da, ekonomileri hizmet sektörüne dayanan ülkelerden daha yüksek bir iyileşme görüldü. Ancak bu ülkelerin korona virüsün yayılımını kontrol altına alma konusundaki başarısı da etkili oldu.

Çin bu yıl büyüme gösterecek tek büyük ekonomi olma yolunda ilerliyor. Barclays, Güney Kore ve Almanya ekonomilerinin bu yıl %1,5 ve %5,3 oranlarında daralmasını bekliyor. Ancak bu oranlar yine de hizmet sektörü ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan İtalya ve İspanya’nın çok altında. Bu iki ülkede ekonomide daralmanın, sırasıyla %9,3 ve %10,7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu durum, trendler bu şekilde devam ederse, ticaretin dünya ekonomisinde beklenenden çok daha büyük bir rol oynayabileceği anlamına geliyor.

S&P Global’in Asya-Pasifik Bölgesi Baş Ekonomisti Shaun Roache, “ticaret ekonominin daha dirençli olduğunu kanıtladığı alanlarından bir tanesi” dedi. Roache’a göre “o tatile çıkamasanız da, kendinize yeni bir laptop alabilirsiniz.”

Bu yılın ticaretteki çöküşü, büyük oranda ticaretin önüne çıkan fiziksel engellerden kaynaklanıyordu. Bu durumun sebebi taleplerdeki uzun süreli bir düşüş değildi. Bu da ihracat ve ithalatın, hükümetlerin sınırları açması ve sosyal hayattaki kısıtlamaları gevşetmesiyle birlikte hızla iyileşeceğini gösteriyor.

2008 ve 2009 yıllarında gerçekleşen küresel ekonomik kriz, finans dünyasını tüketen bir bankacılık kriziydi. Bu yıl hükümetler hızlı bir şekilde bankaları desteklemek ve ticaret finansını garanti altına almak için harekete geçti.

İlerleyen dönemlerde karşılaşılacak güçlükler oldukça büyük. Son dönemde bazı ülkelerde, korona virüsün yayılımındaki hızlanma ve katı kısıtlamaların geri dönmesiyle birlikte iş dünyası karamsarlığa kapıldı. Vietnam’ın ticaret faaliyetleri, temmuz ayı sonunda görülen yeni bir korona virüs dalgası sonrasında iyileşmesini durdurdu.

İyileşme yakın zamanda Avrupa’da ve diğer ülkelerde teşvik paketlerinin süresinin dolmasıyla birlikte dengelenebilir.

Bir başka risk de ABD gibi önemli ithalatçıların, ticaretteki iyileşmeye karşı negatif bir tutum sergilemesi ve Çin gibi ülkelerde iyileşme görülmesi nedeniyle korumacı bir tavırla yeni önlemler getirmesi.

Ticaret ilerleyen dönemlerde daha farklı şekillense de, son dönemdeki direnci, küreselleşmenin sonuyla ilgili yapılan en ürkütücü tahminler için erken olduğunun işaretlerini veriyor. Moody’s Analytics’e göre ABD ve Çin arasındaki uzun sürmesi beklenen ticaret savaşının ardından, dünyanın gayrisafi yurtiçi hasılasının bir yüzdesi olarak küresel ticaret son 30 yılın en düşük seviyelerine indi.

Almanya gibi ülkelerde, bir çok şirketin ihracatı arttırmaktan başka çaresi yok. Avrupa pazarı Alman ihracatçılarının ayakta kalması için yeterince büyük değil. VDMA’nın Başkanı Ulrich Ackermann’a göre, “bu uluslararası pazarlara ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor.”

Trump’ın ticaret savaşı başarısızlıkla sonuçlandı

 

Almanya'nın ticaret fazlası temmuzda yükseldi

 

Johnson'dan AB'ye ticaret anlaşması için 15 Ekim resti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)