Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüsün etkisiyle mart ayının başından itibaren büyük bir küresel durgunluğun başladığına dair kanıtlar artıyor. Çöküşün derinliği, küresel çapta gelen ekonomik verilerle görülmeye başladı. Dizginlenen iş yatırımları, tüketicilerin adeta savunmaya geçmesi ve artan işsizlik krizin dünya ticaretindeki bütün dengeleri olumsuz yönde değiştiriyor.
Bloomberg’in haberine göre küresel çaptaki talep düşüklüğü ABD’nin mart ayı ihracat hacmi üzerinden net bir şekilde görülebiliyor. Veriler mart ayının ilk iki haftasının tamamında geçen yıl aynı dönemde gerçekleşen ihracat sevkiyatının yarısından azının gerçekleştiğini gösteriyor. Bunun yanında ABD’de cuma günü açıklanan beklentilerin üzerindeki işsizlik rakamları da Kovid-19’un ABD ekonomisi üzerindeki etkisini gösteriyor.
Krizin küresel boyutu korkutucu
Mart ayında açıklanan diğer rakamlar üreticilerden hane halkına, ticaret devlerinden daha yalıtımlı ekonomilere ve gelişmekte olan piyasalara salgının küresel boyutta ne derece sert bir etki bıraktığını açıklıyor.
Almanya’da normal şartlarda Mart ayında zirve yapan yeni araç kayıtları geçen yıla göre %38 azalmış durumda, İngiltere’de ise aynı oran %44 düşüş gösteriyor. Arap ülkeleri ekonomileri petrol krizinin etkisinde. Brezilya’da hizmet endeksi 2016 yılından beridir en düşük seviyede. Güney Afrika’da araç satışları %30 azaldı. Otuz yıldır resesyon yaşamayan ve henüz karantina önlemleri alınmayan Avustralya’da dahi 2009 yılından beridir iş veren ilanları en düşük seviyede.
Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Genel Müdürü Roberto Azevedo konuyla ilgili yaptığı röportajda, “Tüm sistem, tedarik zincirinin tamamı önemli ölçüde sarsıldı” ifadelerini kullanıyor ve ekliyor “Bazı açılardan bugünkü resim 2008-2009 krizinden daha kasvetli görünüyor.”
DTÖ'nün Çarşamba günü küresel ticaretle ilgili yeni bir tahmin yayınlaması planlanıyor. Azevedo’nun açıklamalarına göre, DTÖ’nün gelecek senaryoları dünya ticaretindeki düşüşün 2009 yılındaki %12,6 oranını geçeceğini ve aynı yıldaki %2’lik küresel ticaret daralmasının aşılacağını öngörüyor.
Azevedo’nun öngörüleri, Uluslararası Para Fonu’nun ve Dünya Bankası’nın bu yılki büyük düşüşle ilgili giderek kasvetli hale gelen tahminleriyle benzerlik gösteriyor.
Yatırımların düşmesi ve daha fazla insanın çalışamamasıyla birlikte küresel gayri safi hasıla da hükümetlerin sosyal mesafe önlemleriyle birlikte azalacağı öngörülüyor. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) hesaplamalarına göre küresel gayri safi hasılada her geçen ay için %2 oranında düşüş gerçekleşiyor.
'Ekonomik parçalanma'
Avrupa’da Airbus’ın ve ABD’de FedEx’in de dahil olduğu şirketler düşüşün süresini tahmin etmek veya hasarı değerlendirmek için çok erken olduğu konusunda uyarıyor. Zira genellikle kırsal alanlarda ve gelişmekte olan ekonomilerde bulunan küçük firmaların belirsizliğinin tedarik zincirine etkisi halen tam olarak öngörülemiyor. Bu durum Avrupa ve ABD’de hükümetleri küçük işletmelerin kapanmasını önlemek için acil önlemler yürürlüğe koymasına itiyor.
Airbus 135 bin çalışanına geçen hafta gönderdiği mektupta parça sıkıntısı ve havayolu şirketlerinin yeni uçak alımı yapamaması nedeniyle tüm operasyonlarına geri dönmelerinin mümkün olmadığını yazdı.
FedEx cuma günü piyasa düzenleyicilerine yaptığı başvuruda "küresel tedarik zincirindeki ve ekonomideki parçalanmanın uzaması işlerini maddi anlamda olumsuz etkileyebileceği" ve "uzun süreli küresel durgunluğun" daha da gerginleşeceği konusunda uyardı. 177 bin çalışanı bulunan FedEx gelirlerinin yarısından fazlasını uluslararası satışlarla gerçekleştiriyor.
Almanya'da yüzde 4'ün üzerinde daralma bekleniyor
Fed eski başkanı Bernanke: Hızlı bir toparlanma olmayacak
Don't come in china products!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.