Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs salgını 2020'de küresel temettüyü 220 milyar dolar azalttı.
Geçen yıl korona virüs krizi, küresel temettülerin 2020'de %12,2 düşüşle 1,26 trilyon dolara düşmesine neden oldu. Bu bir önceki yıla göre 220 milyar dolar azalma anlamına geliyor.
Yahoo News haberine göre Küresel Temettü Endeksi'nde endişe verici bir düşüş olmasına rağmen, dördüncü çeyrekte beklenenden daha az şiddetli düşüş sayesinde 1,21 trilyon dolarlık en iyi durum tahmininden daha yüksek bir seviyeye ulaşıldı.
Küresel temettü endeksi, en son 2017'de görülen düzey olan 172,4'e düştü.
Temettü kesintileri, özellikle düzenleyiciler tarafından bankacılık temettülerindeki zorunlu kısıntı nedeniyle, birlikte küresel olarak toplam ödemelerdeki toplam azalmanın yarısından fazlasını oluşturan İngiltere ve Avrupa'da en şiddetli şekilde görüldü.
Ancak Avrupa ve Birleşik Krallık'taki ödemeler, endeksin başladığı 2009'da görülen seviyelerin altına düşse bile, Kuzey Amerika'da manşet bazında %2,6 artarak yeni bir rekora ulaştı.
Kuzey Amerika bu kadar başarılı oldu, çünkü şirketler bunun yerine hisse geri alımlarını askıya alarak veya azaltarak nakit tasarrufu yapabiliyor ve temettülerini koruyabiliyordu ve düzenleyiciler bankalara karşı daha yumuşak davranıyordu.
Asya'da Avustralya, düzenleyiciler tarafından Aralık ayına kadar yoğunlaştırılmış bankacılık temettülerine olan yoğun bağımlılığı sayesinde kötü etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
Özel temettüler de beklenenden daha fazlayken, ABD'de önümüzdeki çeyrek ödemeleri için açıklanan temettüler beklenenden daha iyiydi.
Kesinti ve iptallerin toplamı Nisan ve Aralık 2020 arasında 220 milyar doları bulsa da, şirketler yine de hissedarlarına 965 milyar dolar ödedi ve bu da indirimlerin çok üzerinde kaldı.
Sekiz şirketten biri ödemesini tamamen iptal etti ve beşte biri kesinti yaptı, ancak üçte ikisi temettülerini artırdı veya sabit tuttu.
Bankalar, küresel temettü indirimlerinin üçte birini, yani petrol üreticilerinin üç katından fazlasını, yani en ciddi şekilde etkilenen sektörün oluşturmasını sağladı.
Dünyanın daha büyük borsaları arasında, İspanya ve Fransa'daki etki özellikle yaygındı, şirketlerin %71'i Kanada'da sadece % 9'a kıyasla indirim yaptı.
Janus Henderson'ın Küresel Öz Sermaye Geliri Yatırım Direktörü Jane Shoemake şunları söyledi: “Pandemi milyarlarca kişinin hayatını daha önce hayal bile edilemeyecek şekilde değiştirmiş olsa da, temettüler üzerindeki etkisi, ciddi olsa da geleneksel bir durgunlukla tutarlı oldu.''
“Bazı ülkelerde ve sektörlerde yaşanan kesinti çok büyük oldu, ancak gelir yatırımına yönelik küresel bir yaklaşım, çeşitlendirmenin faydalarının bu etkilerin bazılarının hafifletilmesine yardımcı olduğu anlamına geliyordu. En önemlisi, dünya bankaları (genellikle dünyadaki temettülerin en büyük payını ödeyenler) krize çoğunlukla sağlıklı bilançolarla girdiler.
"Banka temettüleri, dünyanın bazı yerlerinde düzenleyiciler tarafından kısıtlanmış olabilir, ancak bankacılık sistemi, ekonomilerin sorunsuz çalışması için hayati önem taşıyan sağlam sermaye seviyeleri ile işlemeye devam etti."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.