<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel piyasalar dolara güvenmiyor----

Küresel piyasalar dolara güvenmiyor

Küresel piyasalar dolara güvenmiyor
19 Ağustos 2020 - 13:37 www.finansingundemi.com

Doların diğer rakipleri karşısındaki ciddi değer kaybı yatırımcıları bu düşüşün sebebini araştırmaya itiyor. Piyasa uzmanlarına göre ABD’deki belirsiz siyasi ve ekonomik görünüm dolara olan güven kaybının en önemli sebebi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın küresel piyasalarda hızlanan düşüşünü merak eden yatırımcılar aradıkları cevabı Washington’da bulabilirler. Marketwatch’un haberine göre dolardaki değer kaybı büyük oranda bir türlü geçemeyen yeni ekonomik teşvik planı ve ülke içerisindeki siyasi kargaşa nedeniyle oluşuyor.

Varlık yönetimi firması BK Asset Management’ın Baş Yöneticisi Boris Schlossberg salı günü konuyla ilgili açıklamasında, “Siyasi kargaşa durumu, daha fazla mali destek üretilememesi ve seçimin güvenilirliğini açıkça sarsan posta üzerinden oylama konusundaki partizan çekişme doların değerini düşürüyor” dedi.

Teşvik paketindeki belirsizlik dolara güveni azalttı

Dolar Temmuz ayında küresel rakipleri karşısında %4 değer kaybetti. Diğer altı büyük para birimi karşısında dolardaki bu düşüş son on yılın en büyük değer kaybını ifade ediyor. Bu ayın başlarındaki bir konsolidasyon hamlesi sonrasında dolar baskı altına geri dönerken, küresel dolar endeksi salı günü %0,6'lık düşüşle Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Washington, Temmuz ayı sonunda süresi dolan ve haftada 600 dolar ek işsizlik ödeneği içeren bir mali yardım paketinin uzatılması konusunda içerisinde bulunduğu çıkmaz sürdürüyor. ABD Başkanı Donald Trump bu ayın başlarında haftada 400 dolara kadar ek yardım ödemesi sağlamak amacıyla başkanlık kararnamesi imzalamıştı. Ancak bu kararname lojistik ve siyasi zorluklarla karşı karşıya.

Pelosi'den korona yardım paketi bütçesini yarıya indirme teklifi

 

Başkanlık seçimlerinde postayla oy tartışması

ABD politikasına ilişkin bir diğer istikrarsızlık sebebi de başkanlık seçimleri. ABD Posta Bakanı Louis DeJoy geçtiğimiz Cuma posta üzerinden oylama için hazırlıkların zamanında yetişemeyeceğini söylemişti. Ancak DeJoy Salı günü açıklamada posta üzerinden oylama hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar ABD Posta Servisi’Nin en tepesindeki ismi 24 Ağustos tarihinde posta üzerinde oylamalara ilişkin endişelere yönelik ifadeye çağırdı. Trump geçtiğimiz Perşembe günü Fox News’te posta servisinin 25 milyar dolarlık acil durum fonu isteğini geri çevirdiğini açıklamıştı.

ABD Posta Hizmetleri'ndeki değişiklikler askıya alındı

 

Net olmayan sonuçlar dolara yeni bir darbe vurabilir

Kasım ayına doğru giderek kutuplaşan seçmenlerin işaretlerinin yanı sıra karışık bir seçim sonucuna ilişkin korkular, bazı analistler tarafından doların Temmuz ayındaki düşüşlerinde asıl itici gücü oluşturduğu açıklamalarına sebep oldu. Bazı piyasa uzmanları seçimlerde kargaşa oluşması durumunda bu düşüşün daha sert olacağından korktuklarını ifade ediyorlar.

Farklı görüşteki uzmanlarsa zayıflığın sebebi olarak büyük ölçüde ABD’nin korona virüs konusunda birçok ülkeden geride kalmasını gösteriyor. Ancak Avrupa’da korona virüs vakalarının yeniden artmasına ve yeni kısıtlamaların uygulanmasına rağmen dolardaki düşüşün devam etmesi bu görüşleri zayıflatıyor.

Zayıflayan doların yerini euro mu alacak?

 

Dolardaki değer kaybının sorumlusu FED mi?

ABD Merkez Bankası'nın (FED) kovid krizinde ekonomiyi toparlamak için uyguladığı agresif politikalar, özellikle de siyasilerin teşvik paketini çıkmaza sokulması halinde ek parasal teşvikler sağlayacağı yönündeki beklentiler, bazı analistler tarafından doların düşüşünün başlıca itici gücü olarak görülüyor.

Société Générale'nin Küresel Makro Stratejisti Kit Juckes, "FED, enflasyonu düzenleme sorumluluğundaki yorumunu gevşetecek gibi görünüyor ve fonların mali harcamaları finanse etmek için kullanılabilir olduğundan emin olmak için hükümetle el ele çalışıyor. Ancak %2'de olan 5 yıllık enflasyon swapları (gelecek enflasyon beklentilerine ilişkin bir ölçüt) son on yıldaki ortalama TÜFE oranının sadece %0,1 üzerinde" dedi.

Juckes, "Bu şekilde baktığım zaman, FED'in en azından doları önemli ölçüde değerini düşürmesini başarmasını beklemem gerekiyor. Para birimi reel olarak, zirveden yaklaşık %7 geride olmasına karşın, yine de 2011 seviyelerinin %25 üzerinde" ifadelerine yer verdi.

Borsalar düşen dolardan besleniyor

S&P 500 Salı günü sınırlı bir kazanç elde etmesine rağmen yeni bir rekora imza attı. Yatırımcılar ve analistler para birimi ve ABD dışı hisse senetleri arasındaki negatif korelasyonun dolarla ve ABD hisse senetleri arasındaki negatif korelasyondan daha güçlü olduğunu kaydediyor. Buna karşın zayıf bir dolar, genel olarak, hisse senetleri için olumlu olarak görülüyor.

Elon Musk, salgın sürecinde servetini üçe katladı

 

Allianz Group ağır darbe aldı

 

Brexit görüşmelerinde kamyon krizi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)