Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın negatif getirili borç stokunun değeri son altı ayın en yüksek seviyesine çıkarak 16,5 trilyon doların üzerine çıktı. Son bulmayan küresel tahvil rallisi borçlanma maliyetlerini sıfırın altına çekmeye devam ediyor. Hükümet tahvili getirileri de son haftalarda bazı yatırımcıların bu alana yönelmesiyle birlikte düşüşe geçti. Bu hamle ise pandemi sonrası ekonomik toparlanma ve yükselen enflasyonun uzun vadeli borçlanma maliyetlerini yükselteceği beklentisini taşıyan birçok yatırımcıyı haksız çıkardı.
En büyük hamlelerden bazıları ABD’nin Hazine tahvili piyasasından gelirken, negatif getirili borçların iki kalesi olan Japonya ve Euro Bölgesi de fayda gördü. Japonya’nın 10 yıllık borcunun getirisi bu hafta aralık ayından bu yana ilk kez sıfırın altına indi. Financial Times’ın haberine göre Avrupa’da Almanya’nın 10 yıllık getirisi -%0,51’e düşerek şubat ayının ilk dönemlerinden bu yana en düşük seviyesine ulaştı.
Ülkenin 30 yıllık borcu da sıfırın altına indi ve Euro Bölgesi için tahvillerde referans niteliği taşıyan Almanya’nın tüm borçlarının şimdi negatif getirili olduğu anlamına geldi. Bloktaki riskli borçlar Almanya’yı takip etti. Fransa’nın borcu 12 yıla kadar olgunlaşmış borçlarda sıfırın altında getirilerle işlem görürken, İspanya’nın 9 yıla kadar olan borçlarının getirisi de sıfırın altına indi.
İtalya ve Yunanistan’da ise 7 yıllık borçlar sıfırın altında getirilerle işlem görüyor. Barclays verilerine göre küresel negatif getirili borç stoku mayıs ayı ortalarındaki 12 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıkmış olsa da aralık ayında kaydedilen 18 trilyon doların üzerindeki rekor seviyeye ulaşmadı. Negatif getiriler yatırımcıların fonlarını borç verme fırsatı için para ödemeye istekli olduğu anlamına geliyor.
Bu borcu olgunlaşana kadar bekletenler ise kayıpta olacak. Bu değişim kısmen korona virüsün delta varyantının ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceğine yönelik artan endişeleri yansıtıyor olsa da, birçok fon yöneticisi ve analist genellikle karamsar bir görünüm sinyallerini veren düşük getirilerin ekonomik gerçeklikle bağını yitirdiğini düşünüyor. Bunun yerine bazıları merkez bankalarının devasa tahvil alımlarını işaret ediyor ve bunun yaz aylarında sakin seyreden piyasa koşullarında büyük bir etki yaratmış olduğunu söylüyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) en büyük varlık alım programını temmuz ayında 87 milyar euroya yükseltti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu rakam ise önceki üç ayda kaydedilen 80 milyar euroluk alımların üzerinde gerçekleşti. Bu alımlar ING Stratejisti Antoine Bouvet’e göre Euro Bölgesi’nde birçok olgunlaşmış borçtaki getirileri ezip geçti.
Bouvet, getirilerdeki sert düşüşün “normalde piyasaların büyümede büyük bir yavaşlama belki de resesyonu beklediğinin işareti olduğunu” söyledi. Açıklamasının devamında, “hataya düşmeyin. Ekonomik endişelerin tamamını kabul etmiyorum ancak faiz oranlarının bu kadar düşmüş olması merkez bankalarının müdahalelerinden kaynaklanıyor” dedi.
Yatırımcılar son haftalarda aktivitenin düşüşe geçtiğini söylüyor. Bu durumun ise piyasaların oldukça düşük miktarda işlemle hareket ettiği anlamına geliyor. Genellikle dünyanın en sakin seyreden hükümet tahvili piyasasına sahip olan Japonya’da salı günü 10 yıllık ölçüt niteliğindeki tahvillerde herhangi bir yatırım aktivitesi görülmedi. Tahvil getirilerinde sıçrama bekleyen birçok fon yöneticisi, ayı piyasası pozisyonlarını yeniden düzenlemeden önce yaz aylarındaki sakin piyasa koşullarında beklemeye karar verdi.
Union Bancaire Privée Portföy Yöneticisi Mohammed Kazmi, “yatırımcılar barutlarını saklıyor çünkü son çeyrekte ağır darbe aldılar” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Almanya tahvillerine yönelik beklentilerinden vazgeçen Kazmi, “yeniden satışa geçmek için piyasalarda yeni tetikleyicileri beklemeye ihtiyacımız var ve bu hamlenin ağustos döneminde gerçekleşmesini beklemiyoruz” ifadesini kullandı.
Jim Cramer: Delta vakaları toparlanmayı durduramayacak
Temmuzda değer bazı ihracat artışında İspanya başı çekti
Dolandırıcılığı ihbar etmek için 7 saat hatta bekledi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.