Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası LNG İthalatçıları Birliğinin yayımladığı rapordan derlenen bilgilere göre, geçen yıl dünyada 43 ülke LNG ithal ederken, 20 ülke de LNG ihracatı yaptı.
Bu dönemde toplam LNG ithalatı 2019 yılına göre yüzde 0,4 artarak 356,1 milyon ton oldu. Söz konusu ticaretin yüzde 40'ı (142,5 milyon ton) kısa dönemli ve spot sözleşmelerle gerçekleşti.
Raporda, "Salgının getirdiği zorluklara rağmen, LNG ticareti dirençli, çeşitli ve küresel olduğunu kanıtladı." ifadesi kullanıldı.
Öte yandan, küresel LNG talebinin yüzde 71'i Asya kıtasındaki ülkelerden geldi. En fazla LNG ihraç eden ülkeler sırasıyla Avustralya, Katar, ABD ve Malezya olarak kayıtlara geçti.
Asya ülkelerinin 2020'de ithal ettiği LNG miktarı ise bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artarak 254,4 milyon tona ulaştı.
Japonya 74,4 milyon tonla küresel piyasanın en büyük ithalatçısı oldu. Bu ülkeyi 69 milyon ton LNG ithalatıyla Çin izledi. Çin'in hükümet politikası olarak belirlediği temiz hava sahasına erişim için kömürden doğal gaza yönelmesi de ithalat artışında etkili oldu.
Avrupa'da LNG ithalatı yüzde 5 azaldı
Avrupa'da LNG ithalatı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 azalışla 81 milyon tona geriledi.
Kıtada en fazla LNG ithal eden ülkeler 15,3 milyon tonla İspanya ve 13,4 milyon tonla Birleşik Krallık oldu. Fransa, Türkiye ve İtalya da Avrupa'da en fazla LNG ithal eden ilk 5 ülke arasında yer aldı.
Türkiye, geçen yıl 3,96 milyon tonu Cezayir'den ve 1,32 milyon tonu Nijerya'dan olmak üzere 10,72 milyon ton LNG ithal etti. LNG alınan diğer ülkeler ise Ekvator Ginesi, Angola, Kamerun, Norveç, Mısır, ABD ile Trinidad ve Tobago olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin yıllık 5,9 milyon ton kapasiteli Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve yıllık 4,4 milyon ton kapasiteli Egegaz LNG Terminali olmak üzere karada kurulu iki LNG ithalat terminali bulunuyor. Ayrıca İzmir Aliağa'da özel sektöre ait bir yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) aktif olarak kullanılıyor.
Türk Denizcilik Sicili'ne kayıtlı ilk FSRU'su Ertuğrul Gazi 22 Nisan'da Türkiye'ye ulaştı. Ertuğrul Gazi'nin Hatay Dörtyol'da görevlendirilmesi öngörülüyor.
Türkiye'nin ABD'den LNG ithalatı 5 katına çıktı
Japonya'dan global LNG projelerine 10 milyar dolar yatırım
Katargaz'dan Türkiye'ye ilk büyük LNG sevkiyatı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.