Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret Bakanlığı, küresel ihracattan alınan payın 2002’de % 0,55, 2022’de % 1,02 olduğunu, 2023 Eylül sonu itabiri ile %1,06 seviyesine yükseltilğini duyurdu.
Ticaret Bakanlığının konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:
"Ticaret Bakanlığı olarak, son yirmi iki yılda, ekonomimizin belkemiği konumundaki ihracatımızı, sayısı 139.830’a ulaşan ihracatçılarımızla birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında 255,8 milyar dolar mal ihracat toplamına taşıyarak rekor kırdık. Böylece küresel ihracattan aldığımız payı 2002’de % 0,55, 2022’de % 1,02 iken, 2023 Eylül sonu %1,06 seviyesine yükselttik.
İhracatta ulaşmış olduğumuz bu başarının detaylarını rakamlarda da görüyoruz.
İhracatçı Firmaların Sayısı:
- 2002 yılında 31.855 olan ihracatçı firma sayımız, 2023 yılında % 339 artarak 139.830’a yükselmiştir. Ayrıca, 2023 yılında ilk kez ihracat yapan firma sayısı 38 bin 574 olurken, bu firmaların toplam ihracata katkıları 6,6 milyar dolar olmuştur.
İhracat Yaptığımız Ülkeler ve Ülke Blokları:
- 2023 yılında 240’tan fazla ülkeye/gümrük bölgesine 12.886 ürünümüzü ulaştırdık.
- Bu ülkelerden 70’ine tarihin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik.
- En önemli ticari partnerimiz Avrupa Birliği üye ülkelerinin (AB-27) 2023 Ocak-Kasım döneminde, dünyadan ithalatı % 16,1 oranında geriledi.
- Buna karşın ülkemizin AB-27’ye yaptığı ihracat 2023’de geçen yıla göre % 1,2 artışla 104,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
- Son dönemde ticari ve ekonomik ilişkilerimizin arttığı Yakın ve Ortadoğu bölgesine ihracatımız % 2,2 artış ile 46,2 milyar dolara yükseldi.
- Türk Cumhuriyetleri’ne ihracatımız ise 2023’de % 26,9 artış ile 10,2 milyar dolara ulaşarak tarihi rekor kırmıştır.
- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerine (57 ülke) ise, 2023 yılında ihracatımız %3,68 artışla 67,3 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmıştır.
İhracatımızdaki Ürün Grupları:
- 2023 yılında imalat sanayi ihracatımız 241 milyar dolar ile en yüksek değere yükselerek toplam ihracattan % 94,2 pay almıştır.
- Orta yüksek ve yüksek teknoloji ürün ihracatımızın payı ise % 40,3’e yükselmiştir. Hava taşıtları ve bunların aksamları, ilaçlar, bağışıklık ürünleri, video kayıt cihazları ve fotovoltaik hücreler en çok ihraç ettiğimiz yüksek teknolojili ürünler olarak öne çıkmaktadır.
- 1 milyar doların üstünde ihracatı gerçekleştirilen fasıl sayısı 2023 yılında 54’e ulaşmış, 39 fasılda tarihin en yüksek ihracatı yapılmıştır.
- 2023 yılında 49 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirilmiştir.
- 30 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşmıştır.
İhraç ürünlerimizin küresel ihracatına baktığımızda;
- İnşaat demiri, ham/blok/yarı işlenmiş mermer-traverten, çimento ihracatlarında dünyada birinci,
- Fındık, un, rafine ayçiçek yağı, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kabuksuz antep fıstığı ve bulgur ihracatlarında dünyada birinci,
- Ev tekstili ihracatında Avrupa’da birinci,
- Halı ihracatında dünyada ikinci,
- Otobüs, midibüs ve minibüs, elektrikli fırın, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri ihracatlarında dünyada dördüncü,
- Buzdolabı ve derin dondurucu, elektrikli küçük ev aletleri ihracatlarında dünyada beşinci,
- Tekstil ve hazır giyim toplam ihracatında dünyada yedinci,
- Kamyon, kamyonet, pick-up ihracatlarında dünyada sekizinci, sıradayız.
İhracatımızı daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla yürüttüğümüz etkin politika ve stratejilerimiz ile 2024 yılı OVP hedefimiz olan 267 milyar dolar mal ihracat hacmine ulaşmak için çalışmalarımıza 2024 yılında da durmaksızın devam ediyoruz.
Kanada'dan Türkiye'ye silah ihracatı kararı
Bakan Şimşek: İhracatta kurun önemli bir etkisi yoktur
Sebze ve meyve mamulleri ihracatta 1 milyar doları aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.