Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret Bakanlığı'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerini baz alarak yaptığı değerlendirmede; Türkiye'nin küresel ihracattan aldığı pay 2023'te 0,06 artışla yüzde 1,08'e yükseldi ve tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.
DTÖ verilerine göre; küresel mal ihracatı 2023 yılında yüzde 5 oranında azalışla 23,8 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
Dünya'nın haberine göre, Türkiye’nin mal ihracatı zayıf küresel talep ve deprem felaketlerine rağmen yüzde 1 oranında artışla 256 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylece Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı pay 2022 yılında yüzde 1,02 iken 2023 yılında 0,06 puan artışla yüzde 1,08’e yükseldi ve tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
Ticaret Bakanlığı, DTÖ verileri baz alınarak yapılan çalışmada Türkiye'nin ihracatının pozitif olarak ayrıştığı değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlığın çalışmasına göre; ithalat talebi Avrupa'da keskin bir şekilde düşerken, Kuzey Amerika'da azaldı, Asya'da yatay seyretti.
Enerji satışı, ihracat rakamlarını artırdı
Enerji ihracatçısı ekonomilerde ise mal ihracatının arttığı gözlemlendi. Böylece 2022 yılında yüzde 3 artan mal ticaret hacmi 2023'te yüzde 1,2 oranında geriledi.
DTÖ küresel ticaret hacminin 2024'te yüzde 2,6 ve 2025'te yüzde 3,3 artmasını bekliyor. Ancak DTÖ bölgesel çatışmalar, jeopolitik gerilimler ve politik belirsizliklerin tahminler üzerinde önemli aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtiyor.
Küresel hizmet ihracatı ise yüzde 9 oranında artış ile 7,8 trilyon dolar oldu. Türkiye’nin hizmet ihracatı 100,8 milyar dolar olarak gerçekleşerek küresel ihracattan aldığı pay yüzde 1,3 ile rekor seviyeye ulaşmıştır.
Türkiye'nin ihracat hedefleri
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
- Katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı üretim ve ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye'nin küresel üretim ve ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
- Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz.
İhracat iklimi üç aydır iyileşiyor
Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracat kısıtlaması yapılacak ürünleri açıkladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.