<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKüresel finans sistemini bekleyen büyük risk----

Küresel finans sistemini bekleyen büyük risk

Küresel finans sistemini bekleyen büyük risk
22 Haziran 2020 - 12:31 www.finansingundemi.com

Korona virüs nedeniyle finans sistemindeki denetleyici mekanizmaların yerelleşmesi uluslararası finans sistemini tehdit ediyor. Bunun yanında piyasa destekleyici politikaların faturası bankalara ağır gelebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Finans Enstitüsü’sü (IIF) bankacılık düzenleme kurumlarının küresel finans sisteminde görülmemiş bir zarara neden olabileceği konusunda uyardı. Bankalar korona virüs krizi nedeniyle kredi kayıpları yaşamaya başladığında piyasa düzenleyicileri yerel piyasaları korumak için yeni bariyerler oluşturursa küresel finans istikrarı büyük yara alabilir.

Uluslararası bankaların lobileri salgının erken safhalarında piyasa düzenleyicilerinin oluşturduğu eşgüdümlü düzenleyici yaklaşımdan övgüyle bahsediyor. Fakat Financial Times’ın haberine göre, Uluslararası Finans Endüstrisi Düzenleyici Politikalar Sorumlusu ve Yönetici Direktörü Andres Portilla denetim mekanizmalarının farklı yaklaşımlar nedeniyle oluşabilecek risklere karşı son derece dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Finansal Kriz sonrasında bankalar daha bağımlı

Portilla 2008 mali krizinden bu yana meydana gelen gelişmelerin Kovid-19 krizinde bankaları daha fazla münferit kararlara mahsur bıraktığını belirtiyor. Ünlü ekonomiste göre bu durum bankaların belli pazarlardaki stresle başa çıkabilme esnekliğini azaltıyor.

Amerika Birleşik Devletleri de Avrupa Birliği de büyük yabancı bankaların bölgesel operasyonları için kaynaklarını korumalarını şart koşuyor. Diğer ülkeler de ulusal kurallar getirdiler.

Portilla konuya ilişkin “Hepimizin çok dikkatli olması gereken bir riskler var. Krizin gerçek ekonomik sonuçları Finans sektörü ve kredi kayıpları gibi alanlarda kendini gösterecek. Yerel mali istikrarın korunması için fon koruması uygulamalarına başvurmak cazip görünüyor olabilir. Fakat bu küresel finans istikrarının temelini zayıflatıyor” ifadelerinde bulundu.

 
Bankalardan piyasa desteği talebi

AB ve ABD dahil olmak üzere birçok ülkede finansal denetim kurumları kriz boyunca bankaları sermayelerini kullanarak ekonomiye destek vermesi konusunda teşvik ettiler. Bu aynı zamanda bankaların korunmaları için gerekli olan tampon sermayenin de harcanması anlamına geliyor.

Geçen hafta Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, ulusal denetçilerin bu tamponların "ekonomik ve piyasa koşulları ve münferit banka koşullarını göz önünde bulundurarak" yeniden inşa edilmesine "yeterli zaman" sağlayacağını söyledi.

Denetçilerin odak noktası bankalar değil

IIF Yönetici Direktörü ortak açıklamaların cesaret verici olduğunu belirtirken tarih boyunca piyasa düzenleyicilerin kriz zamanlarındaki önceliğinin kendi ulusları olduğunu hatırlatıyor. Portilla, “Bazı durumlarda düzenleyiciler, politika yapıcılar herhangi bir alternatif görmüyorlar. ‘Yerel mali istikrarı korumam gerek’ diye düşünüyorlar” dedi.

Araştırma sırasında yaklaşık 50 bankaya danışan IIF, bankaların artan kredi talepleriyle aşırı yüklenmemesi için düzenleyicilerden bilgi taleplerini düzene sokmalarını ve bilgileri daha serbestçe paylaşmaları yönünde çağrıda da bulundu.

Londra finansal merkez olma cazibesini koruyor

 

Hesap oyunlarıyla oluşan 2.1 milyar dolar buharlaştı

 

FED'in toparlanmaya dair endişeleri artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)