BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomide 'pandexit' telaşı----

Küresel ekonomide 'pandexit' telaşı

Küresel ekonomide 'pandexit' telaşı
29 Haziran 2021 - 15:11 www.finansgundem.com

Dünyanın pandemiden kaynaklanan ekonomik yıkımdan beklenenden daha hızlı toparlandığını belirten BIS Genel Müdürü Agustín Carstens, ancak salgından çıkış için belirsizliğin devam ettiğini ifade etti.

Aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte ekonomiler hızlı bir toparlanma yaşarken Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü Carstens, salgından çıkış için belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

Bloomberght'teki habere göre; Kurumun yıllık ekonomi raporu toplantısında, ana sorunlardan birinin enflasyonun kalıcı olup olmayacağı olduğunu belirten Carstens, BIS olarak enflasyonun geçici olacağını düşündüklerini dile getirdi. “Emtia ve gıda fiyatlarında yaşanan artışa ek olarak son zamanlarda yaşanan fiyat artışları büyük oranda baz etkisi ve tedarik sıkıntılarından kaynaklanıyor” diyen Carstens, bunun kolayca üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

Artan enflasyon ile beraber gelişmekte olan ülkelerin para politikalarında düzeltme yapmaları gerekebileceğini belirten Carstens, bunu yapmayan ülkelerin sermaye çıkışı ya da kurda değer kaybı riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

"KAMU KISA VADELİ FAİZ ARTIŞLARINA KARŞI DAHA HASSAS"

ABD dolarının güçlenmesiyle beraber gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskının artabileceğini söyleyen Carstens, ülkelerin kredi notlarının düşebileceğinin altını çizdi.

Merkez bankalarının rezervler aracılığıyla bulundurduğu büyük miktardaki devlet tahvili pozisyonlarının kamunun kısa vadeli faiz artışlarına karşı daha hassas hale getirdiğini belirten Carstens, bunun bir noktada fiyat istikrarını ve finansal istikrarı tehlikeye sokabileceğini ifade etti.

“Yüksek sürdürülebilir büyüme politika normalleşmesini önemli derecede kolaylaştırabilir. Daha fazla büyüme vergi gelirlerini artırır, ekonominin büyüklüğüne oranla borç miktarını düşürür ve verilen desteklerin maliyetini düşürür” diyen Carstens, pozitif reel faizlerle beraber iyi işleyen bir ekonominin sermayenin daha verimli dağılmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Ünlü ekonomistten ABD için kriz uyarısı

 

Dünya Bankası'ndan küresel ekonomi raporu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)