<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomide kartlar yeniden dağıtılıyor----

Küresel ekonomide kartlar yeniden dağıtılıyor

Küresel ekonomide kartlar yeniden dağıtılıyor
09 Eylül 2023 - 22:40 www.finansingundemi.com

Pandemi sonrası düşen ivme, küresel ticareti çökme noktasına getirdi. Yeni oluşacak dengede kartlar ABD lehine yeniden dağıtılırken, Çin ve Almanya oyunun kaybedenleri olarak öne çıkıyor.

Dünya ekonomisinde yeni bir dönem başlıyor. Çin ve Almanya gibi ihracata bağımlı ekonomiler yeni trendin başlıca kaybedenleri olarak öne çıkıyor. ABD ise oyunun yeni safhasının kazananı gibi gözüküyor.

Dünyanın geri kalanı arkada kalırken ABD ekonomisi yoluna devam ediyor. Dünyanın en güçlü ekonomileri arasındaki bölünmeyi tetikleyen ise ticaretteki yavaşlama ve bu durumun bazılarına diğerlerinden çok daha fazla zarar vermesi.

Wall Street Journal’ın haberine göre, uluslararası ticaret akışının azalması, bu hafta sonu Hindistan'daki G20 Liderler Zirvesi’nde bir araya gelen ve küresel ekonomik güç dengesini yeniden belirleyen dünyanın en büyük 20 ekonomisinden oluşan grubun üyeleri arasındaki büyüme farkını pekiştiriyor.

Kaybeden tarafta ise geleneksel olarak ticaret fazlası veren ve şu anda büyümelerinin ABD ve Hindistan'ın gerisinde kaldığını gören dışa dönük ekonomiler yer alıyor. Söz konusu ekonomiler tarihsel olarak benzerlerine kıyasla büyüme için iç talebe daha fazla güvenen büyük pazarlar.

Dünya ticareti durma noktasında

Dünya Ticaret Örgütü'ne göre küresel ticaret yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe göre düşüş göstererek geçen yıl başlayan ve ekonomistlerin bu yıl da devam etmesini beklediği gerilemeyi genişletti.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, Atlanta Fed tarafından hazırlanan bir göstergeye göre yıllık yaklaşık yüzde 6 oranında büyüme kaydediyor. Hindistan ekonomisi haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde yüzde 7.8 büyüyerek son bir yılın en hızlı büyüme hızına ulaştı. Buna karşın, ticarete daha bağımlı olan Euro Bölgesi’ndeki büyüme son çeyrekte görece pozitifti ve blok ekonomisi hala pandemi öncesi büyüme patikasının altında seyrediyor.

Küreselden bölgesele kayış ABD ve Hindistan’a yarayacak

Ticaretteki düşüş, artan faiz oranları ve yaşam maliyetleri ile küresel mal kıtlığının azalmasıyla birlikte işletme stoklarındaki gerileme gibi bir dizi geçici faktörü yansıtıyor. Ancak aynı zamanda Çin büyümesinin yavaşlaması, Batı'da izlenen korumacı sanayi politikaları, jeopolitik rekabet aracı olarak teknoloji ambargolarının kullanılması gibi daha uzun vadeli değişikliklerden de kaynaklanıyor.

Berenberg Bank'ın baş ekonomisti Holger Schmieding, gelecekte küresel ticaretin daha az küresel olacağını ve alışverişlerin daha çok bölgesel bloklar arasında gerçekleşeceğini söylüyor. Schmieding ayrıca ticaretin mallardan hizmetlere doğru kayacağını ve bunun da ABD ve Hindistan gibi bilişim ve diğer hizmetlerde uzmanlaşmış ekonomilere, Almanya ve Çin gibi üretim merkezlerinin aleyhine bir destek sağlayacağını sözlerine ekliyor. (ekonomim)

G20 Liderler Zirvesi'nde gündem küresel ekonomi

 

Çin'in 'büyüyememesi' küresel ekonomiye baskı oluşturuyor

 

Modi: BRICS, küresel ekonomi için bir umut ışığı

 

Çin küresel ekonomiye deflasyon ihraç etmeye başladı

 

Küresel ekonomide toparlanma ne zaman başlayacak?

 

Çin ekonomisinde yavaşlama küresel ekonomi için ne ifade ediyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)