Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da dahil olmak üzere uluslararası alanın önde gelen ekonomi kuruluşları,ortak bir bildiri yayınlayarak Ukrayna’daki savaşla ilgili ‘ciddi endişelerini’ dile getirirken, geçen perşembe günü ‘savaşın etkisini ve buna karşı ortaya koyulması gereken ortak tepkiyi’ ele almak üzere bir araya geldiler. Avrupa Yatırım Bankası (AYB) da dahil olmak üzere bildiride imzası bulunan kuruluşlar, Ukrayna’daki yıkıcı insani felakete ilişkin olarak savaşın bölgedeki ve uluslararası alandaki geçim kaynaklarını derinden etkilediğini ifade ettiler.
Savaşın enerji ve gıda kaynaklarını sıfırladığını, fiyatların yükselmesine neden olduğunu ve yoksulluğu artırdığını belirten kuruluşlar, bu durumun ‘dünyadaki pandemi sonrası ekonomik toparlanmaya zarar vereceğini’ vurguladılar. Açıklamada, “Küresel ekonomi, bir bütün olarak daha yavaş büyüme ve karşılıklı ticaretteki karışıklığın sonuçlarını hissedecek. Bu durumdan en fazla en yoksul ve en savunmasız olanlar etkilenecek” ifadelerine yer verildi.
Kuruluşlar, Ukrayna’nın komşularının özellikle ticaret ve tedarik zincirlerinin bozulmasından zarar göreceklerine ve ‘mülteci dalgaları’ ile karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekti. Aynı şekilde ufkun belirsizliğinin ürün fiyatlarına yansıyacağı, finansal koşulların sıkılaşmasına neden olacağı ve yükselen piyasalardan sermaye çıkışına yol açabileceği, dolayısıyla zararın finansal piyasaları da etkileyeceğini vurguladılar.
Bugüne kadar alınmış önlemleri hatırlatan kuruluşlar, EBRD’den özellikle enerji ve nükleer güvenliği kapsayan 2 milyar euroluk bir yardım paketi hazırladıklarını, AYB’den 668 milyon euro, IMF’den 1,4 milyar dolar acil yardım ve Dünya Bankası’ndan da 925 milyon dolar ayrıldığını bildirdiler.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) de geçen perşembe günü Ukrayna’daki savaşın yol açtığı ekonomik hasarın dünya genelinde hissedildiğini ve ‘risklerin daha akut ve uzun vadeli hale geldiğini’ açıkladı.
Bünyesinde 38 gelişmiş ülkenin yer aldığı Paris merkezli kuruluş, “Belirsizliğin ortasında OECD, küresel ekonomik büyümenin bu yıl çatışmadan önce tahmin edilenden yüzde bir puan daha düşük olacağını tahmin ediyor” açıklamasında bulundu.
OECD ayrıca savaşın 2022 başında zaten yüksek olan enflasyonu dünya genelinde yaklaşık yüzde 2,5 puan daha yukarı çekebileceği uyarısında bulundu.
Enerji fiyatlarının endişe verici şekilde arttığını belirten kuruluş, Rusya’nın dünya doğalgazının yaklaşık yüzde 16’sını ve petrolün yüzde 11’ini sağladığını vurguladı. Aynı şekilde özellikle buğday ve gübrelerin yanı sıra başta metal nikel ve paladyum olmak üzere diğer emtia fiyatlarında da sert bir artış olduğuna dikkat çekti.
Alman Ekonomisine Rusya etkisi
Sadece Rusya değil AB ekonomisi de sarsılacak
Brezilya'yı bekleyen yeni ekonomik riskler
Küreselciler insanları açlıkla terbiye edecekler.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.