<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel doğrudan yabancı yatırımlarında gerileme----

Küresel doğrudan yabancı yatırımlarında gerileme

Küresel doğrudan yabancı yatırımlarında gerileme
06 Temmuz 2023 - 08:32 www.finansingundemi.com

UNCTAD verilerine göre, küresel doğrudan yabancı yatırımları 2022'de krizler nedeniyle yüzde 12 azaldı. Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımları ise 12 milyar 881 milyon dolar oldu.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre küresel doğrudan yabancı yatırımları (DDY) 2022'de yüzde 12 düşerek 1,3 trilyon dolara düştü. UNCTAD düşüşün başlıca nedeninin, örtüşen küresel krizler - Ukrayna'daki savaş, yüksek gıda ve enerji fiyatları ve artan kamu borcu olduğunu savundu.

UNCTAD verilerine göre düşüş en çok, DYY'nin %37 azalarak 378 milyar $'a düştüğü gelişmiş ekonomilerde hissedildi. Ancak gelişmekte olan ülkelere olan akışlar, az gelişmiş ülkelere olan akışlar azalırken, yatırımın çoğunu çeken birkaç büyük gelişmekte olan ülke ile eşit olmayan bir şekilde de olsa %4 oranında arttı.

Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımları 2022'de 12 milyar 881 milyon dolar oldu.

Küresel verilere bakıldığında sıfırdan yatırım projesi duyuruları 2022'de %15 artarak çoğu bölge ve sektörde arttı.

Elektronik, yarı iletkenler, otomotiv ve makine dahil olmak üzere tedarik zinciri zorluklarıyla mücadele eden sektörler, projelerde bir artış görürken, dijital ekonomi sektörlerine yapılan yatırımlar yavaşladı.

Güneş ve rüzgar da dahil olmak üzere yenilenebilir enerji üretimine yönelik uluslararası yatırım da büyümeye devam etti – ancak 2021'de kaydedilen %50'lik büyümeden %8 daha yavaştı. Özellikle, pil üretiminde açıklanan projeler 2022'de üç katına çıkarak 100 milyar doları aştı.

Rapor ayrıca, büyük petrol şirketlerinin fosil yakıt varlıklarını kademeli olarak - yılda yaklaşık 15 milyar dolarlık bir oranda - çoğunlukla halka açık olmayan özel sermaye şirketlerine ve daha düşük ifşa gereklilikleri olan daha küçük işletmecilere sattığına da dikkat çekiyor.

Bu, sorumlu varlık yönetimi sağlamak için yeni anlaşma modellerini gerektirir.

Suudi Arabistan spor yatırım grubu kuruyor

 

İngiltere yatırımcıların ilgisini artırmak istiyor

 

Spekülatif yatırımcılar sterline yükleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)