Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzmanlar, küresel ticarette belirgin bir daralmaya işaret ediyor.
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, BCA Research, oldukça yakından takip edilen bir göstergenin küresel büyümenin durduğunu gösterdiğini söylüyor.
Doğu Asya ülkelerinden yapılan ihracat
Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, araştırma şirketi BCA Research, “Tarihsel olarak küresel ekonomik büyümenin habercisi olarak hizmet eden Doğu Asya ülkelerinden yapılan ihracatta yavaşlama gözleniyor” diyor.
Analistler, “Petrol hariç Singapur'un iç ihracatı beklentileri kaçırdı ve Ekim ayında yavaşladı. Veriler ihracatın bir önceki aya göre yüzde 7,4 ve bir önceki yıla göre yüzde 4,6 oranında düştüğünü gösteriyor” diye yazıyor.
Analistler, özellikle Çin'e yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 22,3 oranında düştüğünü ve bunun Çin'in teşvik önlemlerinin Pekin'deki yetkililerin umduğu gibi talebi artırmadığını gösterdiğini belirtiyor.
Bu arada Singapur'un elektronik ihracatı büyüyor ancak büyüme hızı önemli ölçüde yavaşlıyor. Singapur’un elektronik ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 2,6 oranında artmış olsa da Eylül ayındaki yüzde 4 oranına kıyasla artışın oldukça yavaşladığı görülüyor. Eylül ayına ait Japon temel dayanıklı makine siparişleri de beklentilerin altında seyrediyor ve bir önceki aya göre yüzde 0,7 ve bir önceki yıla göre yüzde 4,8 oranında düşüş gösteriyor.
Ticaret savaşı endişesi
Araştırma şirketi, bu veri noktalarının tek tek ekonomilere özgü gibi görünse de, toplu olarak ele alındığında küresel büyüme beklentilerinin bir göstergesi olduğunun altını çiziyor.
Analistler, paylaştıkları notta, “Doğu Asya ihracatı küresel ekonomi için bir öncü gösterge niteliği taşıyor ve bu sayılar küresel ticaretin önde gelen göstergelerinden gelen olumsuz sinyalleri doğruluyor” diyor.
Analistler, artan ticaret gerginliklerinin ortasında bu veri noktalarının muhtemelen kötüleşmeye devam edeceğinin altını çiziyor. Notta, “Donald Trump'ın seçim zaferi, tüm ülkelere yüzde 10-20 oranında kapsamlı tarifeler ve Çin'e yüzde 60 oranında daha yüksek tarifeler getirme önerileri göz önüne alındığında, yaklaşan bir ticaret savaşı endişelerini tetikliyor” deniliyor.
Ekonomistler, bu planların uygulanması halinde dünya çapında ekonomik büyümeye darbe vurabileceği konusunda uyarıyor.
Hisse senedi piyasaları da kötü etkileniyor
Henüz kesinleşmemiş olsalar da, BCA analistleri, bu planların ABD dışındaki yatırımları etkilemeye başladığını söylüyor. Hem Avrupa hem de gelişmekte olan piyasa hisseleri Trump'ın zaferinden hemen sonra satış görürken seçim öncesi seviyelerinin altında işlem görmeye devam ediyor.
ABD dışındaki hisse senetlerinin, hatırlanacağı üzere, seçim gününden sonraki hafta Ağustos'tan bu yana gördüğü en büyük günlük düşüşü kaydetti.
Gergin değerlemeler
Analistler, bu dinamiklerin yanı sıra gergin hisse senedi değerlemelerinin gelecek aylarda daha yüksek oynaklık riski oluşturduğunu, bu nedenle yatırımcıların savunma pozisyonlarına geçmesi gerektiğini vurguluyor.
Analistler, “Yavaşlayan küresel ekonomide artan ticaret gerginlikleri ve yükselen hisse senedi değerlemeleri zorlu bir ortama işaret ediyor. Gelecek birkaç ay piyasalarda yüksek volatilite devam edecek; yatırımcılar 2025'te daha savunmacı pozisyon almaya hazırlanmalı” diye yazıyor.
Citigroup: Trump'ın politikaları küresel büyüme üzerinde bir engel
OPEC, küresel büyüme beklentilerini açıkladı
Dünya Bankası küresel büyüme tahminini yükseltti
Küresel büyümede yavaşlama bekleniyor
Morgan Stanley ekonomistinden Trump uyarısı: Ekonomiye zarar verecek
Trump, Ticaret Bakanlığı'na Lutnick'i aday gösterdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.