Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2020 yılındaki küresel borç seviyesinin, Kovid-19 pandemisinin etkisiyle 226 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. 226 trilyon dolar, küresel gayri safi yurt içi hasılatın yüzde 256’sına denk geliyor.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen yüzde 28’lik artış en yüksek oran olarak kabul edildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Mali İşler Dairesi Başkanı Vitor Gaspar, Mali İşler Dairesi Bölüm Şefi Paulo Medas ve Ekonomist Roberto Perrelli, Şarku’l Avsat’ın bir blogdan aktardığı makalelerinde devletlerin borçlarının bu artışın yarısından fazlasına neden olduğu, küresel GSYİH’nin yüzde 99 gibi bir rekor bir seviyeye ulaştığını belirtirken finansal olmayan şirketlerin ve insanların özel borçlarının eskisinden daha yüksek olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamada hükümetlerin borcunun, 226 trilyon doların yüzde 40’ını oluşturduğu, 1960’lı yıllardan bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldığı belirtildi.
2008 yılında yaşanan küresel mali kriz ve Kovid-19 pandemisi, kamu sektöründeki borç seviyesinin yükselmesine neden oldu.
Yazarlar, 2020 yılında borç seviyesindeki artışın insanların hayatlarını ve işlerini koruma isteğinden ve iflas etmeyi önlemek istemelerinden kaynaklandığını açıkladı. Yazıda, “Hükümetler harekete geçmemiş olsaydı bu borcun sosyal ve ekonomik sonuçları yıkıcı olurdu” denildi.
Yapılan açıklamada özellikle yüksek enflasyon ile faiz oranlarının artması beklendiği ve gelecekte koşulların daha az elverişli olacağından borç seviyesinin oldukça hassas bir durumda olduğu belirtildi.
Yazarlar, yüksek seviyedeki borç düzeyinin, çoğu durumda hükümetlerin ülkelerini desteklemesini ve özel sektörün orta vadede yatırım yapmasını sınırlandırdığını belirtti.
Faiz kararı öncesi dolar 15 lirayı aştı
Piyasalar faiz kararlarını bekliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.