Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD dışındaki dev bankalar da kripto para hizmetlerine yönelik girişimlerde bulunuyor ve müşterilerine Bitcoin ile diğer dijital varlıklarda yatırım ve depolama hizmetleri sunuyor. İspanya’nın yönetim altındaki varlıkları açısından en büyük ikinci bankası ve Latin Amerika ile Türkiye’de de operasyonları bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) müşterilerine dijital hesaplar aracılığıyla Bitcoin ve Ethereum alım satımı ve depolaması hizmetleri sunmaya başladı. Avusturalya’nın en büyük bankası Commonwealth Bank of Australia da benzer hizmetleri sunmak üzere pilot program başlattı.
Wall Street Journal’ın haberine göre Almanya’da ülkenin 80 milyon nüfusunun 50 milyonuna hizmet veren bazı birikim bankaları kripto para cüzdanları sunmayı planladıklarını açıkladı.
Grup planlarını gerçekleştirdiği takdirde bu hamle para konusunda oldukça muhafazakar olan Almanya için kripto paraların benimsenmesine yönelim oldukça önemli bir adım olacak. Grup adına konuşan Alexander Hartberg Almanya’nın birikim bankalarının her 10 müşterisinden birinin kripto para yatırımı yaptığını söyledi. Hartberg, “bu müşterilerin beklentilerini göz önünde bulundurarak grup da kripto varlıklar konusunda hizmet sunmayı değerlendiriyor” dedi.
Bu hamleler, yıllar boyunca sessizce bekleyerek kripto paralara yönelik ilginin ortadan kaybolacağını düşünen düzenleyicileri ve bankaları şaşırtan bir kripto para patlamasının ardından gerçekleşti. Geleneksel bankalar bireysel yatırımcılara resmi para birimleri dışında bir varlık konusunda hizmet vermeye uzun süredir direniyor. Bunun nedeni ise kara para aklama konusundaki endişeler, kripto paraların yüksek volatilitesi ve düzenlemelerin belirsizliği.
Kripto paralara yapılan yatırımlar da varlıkların fiyatlarıyla birlikte artış gösterdi. 2021 yılında kripto paraların toplam değeri iki katın üzerinde artarak 2 trilyonun üzerine çıktı. Neredeyse tüm kripto para yatırımları Binance ve Coinbase gibi online platformlar üzerinden yapılıyor. Ancak yakın zamanda PayPal gibi ödeme şirketleri ve online borsa işlem platformu Robinhood gibi şirketler de bu hizmetleri sunmaya başladı. Bank of New York ve Fidelity Investments gibi finansal kurumlar da varlık yöneticileri ve hedge fonlar gibi kurumsal müşteriler için kripto para hizmetleri sunma planları bulunduğunu açıkladı.
Ancak finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’nin bankaları da dahil olmak üzere geleneksel bankalar uzun süredir bu alana temkinli yaklaşıyor. Birçok açıdan kripto paralar bankalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmak üzere tasarlandı. Kripto paraların dağıtık hesap teknolojisi (blockchain) bankaların geleneksel fonksiyonlarını gerine getirebiliyor. Aynı zamanda işlemlerin güvenilir kayıtlarını da tutuyor.
Geçtiğimiz yıl Basel Bankacılık Denetimi Komitesi kredi kurumlarının sahip olduğu her Bitcoin ya da kripto para için eşit miktarda para ayırmasını gerektirecek bir düzenleme önerisinde bulundu. Zira komite, kripto paraların bankaların sahip olabileceği en riskli varlıklar arasında olduğunu düşünüyor. Büyük bankaları temsil eden bir kurum da kuralların bankaların kripto para satın almasını engelleyeceğini söyledi. Komite ise önerinin henüz geliştirme aşamasında olduğunu açıkladı.
BBVA kripto para hizmetlerinin bu kurallardan etkilenmeyeceğini, zira bankanın bilançosunda kripto paraların yer almadığını bildirdi. BBVA Müşteri Çözümleri Stratejisi Başkanı Alicia Pertuse, “finansal kurumlar farklı müşterilere dijital varlıklara erişim sağlama konusunda rol oynayabilir ve dijital varlıkları geleneksel yatırımlarla bir araya getiren sepetler tasarlayabilir” dedi.
Banka kripto hizmetlerini, kripto dostu İsviçre’de bulunan bir yan şirket üzerinden sağlıyor. BBVA ülkenin kripto paralara yönelik açık düzenlemelerinin olduğunu ve kripto paraların yaygın olarak benimsendiğini söyledi. BBVA Switzerland’ın bireysel bankacılık müşterileri ve dijital hesaplarında 10 bin euronun üzerinde para bulunan müşteriler Bitcoin ve Ethereum yatırımları yapabiliyor. Kripto paraların saklanacağı cüzdanlar ise otomatik olarak hesaplarla ilişkilendiriliyor.
BBVA kaç müşterisinin bu hizmeti kullandığını açıklamasa da en büyük talebin yatırımlarını çeşitlendirmek isteyen yatırımcılardan geldiğini söyledi. Hizmetler bankanın ABD dışındaki müşterilerinin büyük bir bölümünün kullanımına açık ve özellikle de Latin Amerika’da bulunan müşteriler tarafından tercih ediliyor. Avusturalya’da Commonwealth Bank da benzer hizmetler sunuyor olsa da, müşterileri kripto para borsası Gemini’ye yönlendiriyor. Müşteriler kripto para yatırımlarını bu platform üzerinden yapıyor ve satın alınan kripto paralar burada saklanıyor.
Müşteriler bankanın mobil uygulaması üzerinden kripto para fiyatlarına erişim sağlayabiliyor ve al-sat emirlerini oluşturabiliyor. Banka yatırım yapılan miktarın %2’sini işlem ücreti olarak alıyor. Commonwealth ve BBVA Binance gibi borsalarda oldukça popüler olan türev araçları gibi karmaşık ürünler sunmuyor. Aynı zamanda kripto paraların cüzdanlar arasındaki hareketlerini de kısıtlayarak, kara para aklama risklerini azaltıyor.
Kripto para dolandırıcılığında 7.7 milyar dolarlık artış
Yatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.