Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dokuz haftalık yükselişini 10’uncu haftaya taşıyan dolar 8.2333 TL seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. 2018 yılındaki hareketi tekrarladığı görülen kurda yükselen ivme korunuyor.
Gündemin ilk sırasında ABD seçimleri var. Seçim heyecanından çok 2 trilyon dolarlık mali teşvik paketinin hayal kırıklığına dönmesi fiyatlanıyor. Havalar soğumaya başladı ve koronavirüs vaka sayısında artış var. Bu da piyasalar üzerinde satış baskısı yaratıyor. Avrupa’da önlemler artıyor. Ekonomik aktivitenin sekteye uğrayacağı endişesi euro/dolar paritesinin 1.1770 seviyesine gerilemesine neden oldu. Kurda 2018 hareketine döndük.
Öngörülebilirlik...
Yurtdışında risk iştahı azalırken ekonomi cephesinde öngörülebilirliğin zayıflaması, Merkez Bankası’nın iletişim politikasındaki zayıflıklar TL’den kaçışı hızlandırırken dolar yükselişte hız kesmiyor.
Dolar/TL 8.2333 seviyesine yükselirken 2018 yılındakine benzer bir çıkış yaşıyoruz. Türk Lirası diğer gelişmekte olan para birimleri ile negatif yönde ayrışıyor. Dolar kuru bir haftada yüzde 3.52 değer kazanırken yılbaşından bu yana artış oranı yüzde 35.93 oldu. Dolar kurundaki yükselişte reel getiri arayışında olan yatırımcıların alımları etkili olmaya devam ediyor. Kurların yükseleceğine dair beklentinin korunması dövizde satıştan çok alımları destekliyor. Bu da sığ piyasa hareketleriyle kuru yukarı taşıyor.
Sığ hacimle yükseliyor
Dolar kurunda spot piyasada zayıf hacim fiyat hareketlerindeki marjların daralmasına yol açıyor. Piyasaların hareketli olduğu günlerde 10 milyar dolara çıkan spot piyasa döviz işlemleri 20 Ekim’de 2.3 milyar dolara kadar geriledi.
Swap işlem hacmi ise 2.9 milyar dolar. Bir gerçek var ki, TL varlıklar eskisi kadar yurtdışı fonların ilgi alanında değil. Bankaların Türk Lirası karşılığı döviz işlem hacimlerinde ciddi düşüş var. Yabancı para girişinin sağlanamaması ve mevcut döviz birikimlerinin de çözülmemesinin sonucu kurun tırmanışı olarak dönüyor.
Piyasa faize odaklandı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 27 Ekim’de uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi. Bu konferansın detayları arasında en önemli başlık, Türkiye’nin sermaye kontrolü gibi bir niyetinin olmadığının altının kalın bir şekilde çizilmesi ve Türkiye’nin en liberal ülkelerden biri olduğunun hatırlatılmasıydı.
Faizde artış işareti mi?
Kur yükselirken piyasalar faize odaklandı. Yabancı analistler iki nedenden ötürü faizin öne çıktığını belirtiyor. Birincisi Ağustos 2018’de olduğu gibi lirada değer kaybı. İkincisi döviz rezervlerinin düşüklüğü. TL’nin güçlenmesi için yabancı sermaye akışının sağlanması ve yerli yatırımcıların reel getiri ile dövizden TL’ye kaymasında kilit faktör olarak faizler görülüyor. Merak edilense TCMB’nin nasıl bir aksiyon alacağı.
Yılın son enflasyon raporundaki enflasyon beklentisinin yüzde 12’ye çıkması bir faiz artışının gündeme gelebileceğine dair işaret olarak yorumlanıyor.
Uysal'ın dikkat çektiği oran 10 ayın zirvesine çıktı
Suudi Arabistan bütçesi 49 milyar açık verdi
Merkez Bankası, sürpriz PPK'nin özetini açıkladı
TCMB enflasyonu revize eder mi?
Yılın sonu enflasyon tahmini yüzde 12.1
Mutahitler fahiş fiyatlarla evleri satıp dolara yatırdılar oh ne ülke ekmek arası ballı kaymak asgarı ücret 6 ayda bir zan gelirdi işcimiz ne dedi bize fazla biz senede bir zam isteriz oda aga ne verirse yeter dediler biz. Padişah isteriz dediler oldunu oldu bu sistemde herkes muludur
sende alsaydın zurna aklın buraya yorum yapmaya yetmiş dolar almaya yetmemiş
ZAM SAGINAGI BAŞLADI ÇİMENTO 100 DE 30 ZAM DEMİRE 100 DE 20 ZAM GELDİ ,BASIN ZAM HABERLERİNİ VERMELİ.
zamanında dünya alem bir olmuş azcık faiz artışı yap diyor kendi bildigimden şaşamam diyen bir merkez var ülkeyi ekenomik kaosa sokma dercesine getrdigi için hesap sorulmalı.
Devlet bilerek yapıyor işci sınıfı fakitleştiiş ücreti azaldı yatırımcı çekmek maksadı ile yapıyorlar çevremizde bizden ucuza kim çalışıyor Yakında yatırımcılar fabrika açarsa biz yaptık diyecekler aslında ucuzlatılan iş gücüne sahip ülkeyiz asgari ücrete bak enflasyona bak
Mutahitlerimiz sattiysa neden olmasin
Faizin düşük olmasi iyi gibi ama dolarin yükselişi durdurulmali, disardan surekli doviz uzerinden mallar aliyoz, buna bağlı olarak iç piyasada zam olasılığı iyice artıyor. Elektrik, dogalgaz, petrol, ticaret mallari hep doviz uzerinden geliyor. Yılbaşı öncesi dolar5,70 idi, simdi 8,30 lira olmuş. Şimdi merkez bankasında para azaldıysa, ticarî fazla yerine ticarî açık veriyorsak, dış borç baya çok ise eğer dovize bağlı durumda oluyorsunuz. Yerli hesaplarda bulunan doviz ler bir sekilde piyasaya kazandırılmalı bence. Ayrica ticarî fazla vermenin yollarını bulmalısınız. Piyasaya ucuz kredi vermek bu ortamda ne kadar doğru düşünülmeli. Ticarî fazla vermemiz lazim. Sadece ithalatı bitirecek turden yatirimlara düşük faiz vermek iyi bir secim olabilir. Onun dışında piyasaya çok kredi dagitmak zaten vatandaşı borclandirmak oluyor. ABD de Mortgage krizi piyasaya haddinden fazla verilen krediler yuzunden oldu. Onun dışında normal faiz uygulanabilir
Faizle bu kadar oynalınmaz faiz yüksek olsa bile adam sana artık parasını yaptırmaz çünkü tl nin faiz getirisi doların yükselişini altına düştü yani dolar %50 yapmışken sen tl ye %20 faiz versene kimse sana tl ile vadeliye para yatırmaz
Faizi%40 yapalım dolarida 2 TL birden zengin olalım, oh ne güzel
Dolari 20 yapalim hemen fakirleselim iyi mi
Yaptıkları, yapacaklarının garantisidir.
ülkeden yabancı sermaye çıkarken alkışlayanlar, şimdi para girsin diye uğraşıyor, politik öngörüsüzlük maksimum seviyelerde
Kardeşim madem faiz artacaktı o zaman ne diye pas geçtilerde borsa çakıldı kur zipladı ? Deneme tahtasımı bu iyice zıvanadan çıktı yönetim.
birileri ülkeyi özellikle ugrasıyor batırmak için bence onlar bizlerden daha iyi biliyorlar neler olcagını
Eyy fakirler. Türk lirasında bir sıfır atıp doları 1 lira yaptırmaktan başka çare yok.
gerek yok 10 tl olunca faizi artirisiniz ...
Belirtilen enflasyona göre faiz artışı yapılsa (200 bp) Doları 8 liranın altına indirebilir mi.. İndirse bile bu yeterli mi.. Yani Tl yi değerine getirelim diyen yoksa.. Dolar artar herşeye zam gelir hayat devam eder. Küçük miktarda Faiz artışı işe yaramaz. Yatırım tavsiyesi değildir.
Faizin yüzde 20 olması gerekirdi. Gerçek enflasyon yüzde 30 civarıyken yüzde 9 faiz verirsen dolar 10 liraya gider.
2023 dolar 20 tl olur bu kafayla...
Ekonomiyi yönetemiyorlar doların yükselmesini halkın fakirleşmesini istiyor gibi yönetiyorlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.