Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüketici derneklerinin yetkilileri, yaklaşık 500 bin büyükbaş, 2 milyon da küçükbaş hayvanın kurban olarak kesileceği tahmin edilen bayram öncesi kurbanlık alacak vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, son yıllarda gelen şikayetlerden anlaşıldığı üzere, genellikle belediyelerce belirlenen kurban satışı için ayrılan yerlerin dışında faaliyet gösteren bazı kişilerce insanların mağdur edilebildiğini belirtti.
Her yıl bayram öncesinde birçok tüketicinin kurban olarak kesilen hayvanın hastalıklı çıktığı veya dolandırıldığı yönünde şikayette bulunduğuna işaret eden Ağaoğlu, "Tüketici Kanunu'na göre satın alınan hayvanlar mal statüsündedir ve ayıplı çıkması halinde bedel iadesi dahil olmak üzere tüketicinin hakları bulunmaktadır ancak bu noktada tüketicilerin aldatıldığını ispat edebilmesi açısından ödeme belgesi, veteriner raporu gibi ispata yarayacak belgelere sahip olması önemlidir." ifadelerini kullandı.
"KURBANIN GÖRÜNTÜSÜNÜ ÇEKMEK DELİL OLABİLİR"
Günümüzde hemen her cep telefonunda fotoğraf çekme özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"Kurban satın alacak tüketiciler mağdur olmamak istiyorlarsa tercihlerini yaparken dikkatli olmalıdırlar. Karşılaştıkları her sorunu görüntülemelerinin önemli bir delil olabileceğini akıllarından çıkarmalıdırlar. Hemen tüm belediyelerin Kurban Bayramı süresince veteriner müdürlüklerinde nöbetçi personel bulunmaktadır. Satın alınan kurbanda sorun olduğunu fark eden vatandaşlar derhal en yakın belediye veteriner müdürlüğüne başvurmalı, mümkünse de olaya şahit olan kişilerin de imzasının bulunduğu tutanakla durumu belgelendirmelidirler."
"AYNI HAYVANI BİRDEN ÇOK KİŞİYE SATIYORLAR"
Ağaoğlu, kurban pazarlarında karşılaşılan sorunların sadece sağlıksız, hastalıklı hayvanlardan ibaret olmadığına işaret ederek, bazı kalpazan ve dolandırıcıların da kurban pazarlarında boy gösterdiğini, bunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Bazı kişilerin bir hayvanı birden çok kişiye sattığına dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Nakliye de bizim ikramımız olsun. Akşama kurbanlık hayvanı adresine göndereceğim.' diyerek aynı hayvanı birden çok kişiye satıyor, akşam üstü ortadan kaybolarak alıcıları dolandırıyor. Bazı kişiler de ellerindeki sahte paraları kurban pazarlarında piyasaya sürüyor. Bu tür sahtekarlıklara maruz kalmamak için kurban satın alan tüketiciler belediyelerce belirlenmiş, altyapısı uygun olan yerlerde ödemelerini kredi kartıyla yapmalı, nakit alışverişten kaçınmalıdırlar."
Ağaoğlu, alınacak hayvanların ağız veya burnunda akıntı ve yara olmamasına dikkat edilmesini ve böyle kurbanlıkların satın alınmamasını önerdi.
Kurbanlık büyükbaş hayvanın ilgili veteriner müdürlüklerince düzenlenmiş pasaportlarının, küçükbaş hayvanlarda da sağlık raporu bulunmasının şart olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, "Oysa vatandaşlarımız kurban seçimini sadece kilosuna ve fiyatına indirgeyerek kurban seçimi yapmakta, akabinde ortaya çıkabilen hastalıklı hayvanın eti veya dolandırılma olaylarına karşı tedbir almamaktadırlar hatta kurban alımında mağdur edilen birçok tüketici, elinde ödeme belgesi bulunmadığından hakkını arayamamaktadır." dedi.
"TÜKETİCİLERİN SIKLIKLA KARŞILAŞTIKLARI DURUM SAHTE PARA"
Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de kurban kesecek vatandaşları, kurbanlık satın alırken aceleci olmamaları konusunda uyardı.
Tüketicilerden, kulaklarında küpesi bulunmayan kurbanlıkları almamalarını, küpesi bulunmayan hayvanları satanları da en yakın belediye birimine şikayet etmelerini isteyen İmrek, şunları söyledi:
"Kurban pazarlarında sahte para mağduriyeti hem kurban satıcıları hem de kurbanlık alan tüketicilerin sıklıkla karşılaştıkları bir durumdur. Sahte parayı gerçek paradan ayırt edecek bazı özellikler vardır. Bunlar kağıt, renk ve baskı kalitesinin yanı sıra paranın içinde bulunan çok net holografik, şerit folyo, ultraviyole özellikler ve kabartma. Bu özellikler el ve göz yordamıyla rahatlıkla ayırt edilebilir."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.