<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKur şokuna karşı 8 acil önlem----

Kur şokuna karşı 8 acil önlem

Kur şokuna karşı 8 acil önlem
12 Ağustos 2018 - 07:36 www.finansingundemi.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, ABD ile yaşanan yaptırım krizi sonrası TL'deki tarihi değer kaybına ilişkin alınabilecek 8 acil önlemi yazdı. İşte Aktaş'ın o haberi:

ABD yaptırımları ve belirsizliğin yarattığı boşluktaki spekülatif hareketler kriz dönemlerinde görülen bir kur şokunun yaşanmasına yol açıyor. Böyle bir durumda beklenen ise ekonomi cephesinde gerekli müdahale ve tedbirlerin alınmasıdır.

Türkiye’de kur hareketliliğinden kaynaklanan yüksek tansiyonlu bir süreç yaşanıyor. Dolar kuru bir günde yüzde 17 artarak 6.51 seviyesine kadar yükseldi. ABD ile gerilen ilişkiler, Merkez Bankası’nın sessizliği ve küresel para hareketliliği, Türkiye’nin hareket alanını giderek daraltıyor. Söz konusu gelişmelere bağlı olarak dolar, faiz ve borsada dengeler olumsuz yönde hareket ediyor. Krize işaret eden gösterge niteliğindeki beş yıllık CDS oranı 429 seviyesine yükseldi. Dolar/TL kurunun hareketlenmesiyle birlikte kura yönelik global talepte artış görüldü. Bu da Euro/dolar paritesinin 1.14 seviyesine gerilemesine neden oldu. 

Peki, kur şoku yönetilemez miydi? Gelişmeler birarada değerlendirildiğinde kısa vadede bir eylem planının bulunmamasının, bir dalgalanma dönemi yaşamamızda belirleyici faktör olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Piyasa hareketleri diyerek geçilemeyecek ciddi bir süreçten geçiyoruz. Hatta doğrudan Cumhurbaşkanının ağzından dış güçlerin ekonomik saldırısına yönelik ifadeler yer alıyor. Böylesi bir durumda beklenen ise ekonomi cephesinde gerekli müdahale ve tedbirlerin alınmasıdır. 

11 günde % 32 arttı

Dolar kurunun son dönemdeki atağı ABD ile yaşanan gerilimin tırmanmasıyla hız kazandı. 25-27 Temmuz BRICS Zirvesi sürecinde başlayan ABD’li rahip Andrew Brunson pazarlığı sırasında 4.84 seviyesinde olan dolar/TL kuru, bu konudaki her olumsuz gelişme ve ABD yaptırımlarıyla tırmanışa geçti. Dolar/TL kuru 11 gün içerisinde yüzde 32 oranında artış gösterdi. Tüm bunlara ilave olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’den satın alınan çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılmasına onay vermesi, ABD’nin Brunson krizinde hedefe ulaşmada baskısını sürdüreceği konusunda kararlılığı şeklinde yorumlanırken baskıcı tutum çözümü zorlaştırdı. Bu noktada kabine gerilimi düşürerek ABD ile ilişkileri normalleştirmeye çalışıyor. 

Siyasi tansiyonun düşürülmesi halinde kurdaki artış da dizginlenebilir beklentisi yüksek. ABD ile mevcut kriz aşılabildiği oranda dövizin kontrol altına alınabilmesi için uygun zemin de oluşabilecek. Ancak ekonomi yönetiminden net adımlar gelmedikçe böylesi bir durumda dahi dolar kurunun ne kadar aşağıya esneyeceği tartışmalı.  

Piyasalar Ekonomi Yönetiminden eylem bekliyor. Şirketlerin ve halkın elindeki dövizi satarak kuru dizginlemeye çalışmak ancak bu yönlü hareketi teşvik edecek tedbirlerin alınmasıyla söz konusu olabilir. 

Enflasyonu körükleyecek

Aksi beklenti fazla iyimser bir yaklaşım olurken kurdaki çıkışın devam etmesine yol açacaktır ki böylesi bir durum beraberinde enflasyon rakamının daha da artmasına götürecektir. 

Merkez’in sessizliği

Türk Lirası’nda yüksek değer kaybına rağmen Merkez Bankası adeta bir ‘ölüm sessizliği’ içinde. TL’nin değer kaybına ilgi gösterememesi ise hasarı artırıyor. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tasarruf sahiplerine yaptığı çağrı TCMB’nin faiz artırımı konusunda aceleci olmayacağına yorumlanıyor.

Dip seviyeler devamlı yükseliyor

Gözlendiği kadarıyla dövizdeki yukarı doğru hareket marjı yükseldikçe geri çekilmelerdeki dipleri de daha yükseklerde oluşuyor. Bu da ek maliyet anlamına geliyor. Gün içi oynaklık yüksek olduğu saatlerde döviz bürolarında işlemlerin durdurulmasının dahi gündeme geldiği şartlarda ABD ile yaşanan gerilim kuru zirveye taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını kamuoyuna açıklarken yaptığı, “yastık altındaki altın ve dövizi bozdurun” çağrısını cuma günü Bayburt ve Gümüşhane mitinglerinde tekrarladı. Verilere baktığımızda mayıs sonu itibariyle özel sektörün 222.8 milyar dolar uzun vadeli döviz borcu bulunuyor. Dolardaki her artış firmaların borç yükünün artması anlamına geliyor. Bu da borcu olan şirketlerin kasasında döviz bulundurmasını zorunlu kılıyor. Özel sektör yüksek döviz borçlusu ve bu nedenle her halükarda döviz bulundurmalı. Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 158 milyar dolar. Yurtiçi yerleşiklerin dövizi satması ise ancak parasının enflasyon karşısında erimeyeceğine dair beklentinin güçlenmesiyle söz konusu olabilir. Şüphesiz bu da söylemden ziyade somut adımlarla gerçekleşebilir. Reel olarak parasının eridiğini gören halkın istese dahi elindeki doları bozması zor. Bunun nedeniyse kurun yukarı doğru hareketi devam ederken, enflasyonu yukarı çekmesi. Belirsizlik ve önünü görememek piyasanın çok daha sert hareketlerle devam etmesine neden olabilir.

KUR ŞOKUNA KARŞI ACİL ÖNLEMLER

1 - Piyasa faizi ile Merkez Bankası’nın politika faizi arasında makas açıldı. Merkez Bankası’nın aktif bir rol oynaması kaçınılmaz. 1994 krizinde yaşandığı gibi faizi yüksek bir bono, bir Faiz hamlesi ya da farklı araçla müdahale Merkez’in varlığını hissettirmesi için şart.

2 - Harcamaları kısmamız şart. Tasarruf önlemlerinin gündeme gelmesi şart. Fakat 100 günde 400 projenin hayata geçirilmesi gündemde. Bir yandan tasarruf ederken nasıl 400 projeyi gerçekleştireceğiz? Tasarrufu ön plana çıkaran eylemler gerçekleşecek mi?

3 - Ekonomi yönetimi ısrarla eylül ayına işaret ederken orta vadeye odaklandığını vurguluyor. Peki, ama eylül ayına kadar süreç nasıl yönetilecek? Alınacak tedbirlerin bilinmezliği kura olan yüksek talebi canlı tutuyor. Eylül ayında nasıl bir tablo ile karşılaşılacağına dair bilinmezlik dolara olan yönelimin sürmesine yol açıyor. 

3 - Kur farkından kaynaklı olarak zor duruma düşen şirketlerin ekonomik olarak darboğaza girmesi zincirleme etkisini getirebilir. Borçlarını ödeyemeyen şirketlerin yükü finans kurumları tarafından karşılanma gücü bu noktada önemli. Zira şirketlerin darboğaza girmesi beraberinde bankalara getireceği ek maliyetle birlikte bir finans krizinin gündeme gelme olasılığını göz önünde bulundurmayı gerektiriyor. Bir borç yapılandırması olacak mı? Bunun olabilmesi için banklara kaynak nereden temin edilecek? 

4 - Büyüme konusundaki vurgu devam ediyor. Türkiye’nin hızlı büyümesi elbette her kesimden herkesin isteyeceği bir durum. Fakat bu sürdürülebilir olabilecek mi? Bakan Berat Albayrak eylül ayında bunun dile getirilebileceğini belirtiyor. Hedeflenenin de bu yönde olduğunu belirtmekte. “2019’da yüzde 3-4’lük büyüme” öngörüyor. Ancak Cumhurbaşkanının büyüme beklentisi daha yüksek. Kuşkusuz yüksek büyüme devam edebilir. Fakat bu süreçte kur, faiz ve enflasyon hangi seviyelerde olacağı önemli.

5 - Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı 429 seviyesine yükseldi. Kredi kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik açıklamaları ve raporları, not düşüşleri Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini artırıyor. Bu maliyet artışlarının yükselmemesi için ‘bekleme’nin ötesinde ne gibi tedbirler alınacağı önemli.

7 - Dış ülkelerle yaşanan gerilimler azaltılarak kaynak bulma noktasında seçenekler artırılmalı. 

8 - Cari açık haziranda geçen yılın aynı ayına kıyasla 818 milyon dolar azalarak 2 milyar 973 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 57 milyar 386 milyon dolara geriledi. Döviz fiyatı artmaya başlayınca ithal malları fiyatı da artacak. İç piyasada talep daralacak. İhracat daha kârlı hale gelecek ve artışı hızlanacak. Ticaret savaşlarında para biriminin değer kaybetmesinin getirdiği avantajı bertaraf etmek için ülkelerin ithal ürünlerde ek vergi yoluna giderek bu avantajı bertaraf etme yoluna gittiklerini görmekteyiz. ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği alüminyum ve çelik ürünlerine ek vergi getirmesi bunun somut göstergesi. (Zeynep Aktaş / Milliyet)

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mzd12 Ağustos 2018 21:32

    umarım usd yarın 6.7 civarında kalır sonrada ufak ufak aşağı gider, lanet olasıca ocağımıza incir ağacı dikti

  • Ali Arslan12 Ağustos 2018 19:39

    Devalüasyon merkez bankasına yaradı halk fakirleşti devlet zenginleşti vatandaştan alınan gizli servet vergisidir devalüasyonlar...

  • fafa12 Ağustos 2018 19:37

    MB başkanı makamını,maaşını gözden çıkarıp gerekeni yapacak.Bu korkaklık,bu vudumduymazlık böyle giderse bizi mahvedecek.Bilmiyorsan git kardeşim,tutan mı var!Erdem Başçı da aynı görevde değil miydi?Bal gibi degerekeni yaptı.Başkan böyle konuşmaya devam ederse,iyice battık.

  • anonim12 Ağustos 2018 18:25

    DEVAM12 Ağustos 2018 15:00, Arkadasim ne iciyorsunuz siz anlamiyorum ki.

  • REİS12 Ağustos 2018 18:06

    sayıştay denetlemesi yapılmayan bir bütçe yani milli servet nereye harcandığı belli olmadığı bir ekonominin gücü burda bitti.kemal derviş sistemi yanı İMF dayatması ile ancak çözülecek duruma doğru giidyoruz. anadoluda batan batana.ha şu var akp liler fetih suresi paylaşımı ile bataktan kurtarmaya başlamışlar.

  • metin12 Ağustos 2018 15:48

    kafa yormaya ugrasmaya degmez, yeni ekonomik paketler uzerine zaman harcamaya hiç degmez. zaten kasa bos ekonomi rant üzerine kurulu, dis güç abd deyip ekonomik çöküsü papaza bagla, üstünede prim yap,magdurluga oyna.

  • DEVAM12 Ağustos 2018 15:00

    HERKES HERŞEYI ÇOK BİLİYOR MAŞALLAH.TÜRKİYENIN ONUNÜ KESMEYE ÇALIŞAN KOLTUK SEVDALISI KEMA.L AMERİKA.ALMANYA İNGİLTEREYE RAGMEN ROTA BELLİ DURMAK YOK YOLA DEVAM

  • alf12 Ağustos 2018 15:45

    herkezi bilmem ama senin bilmedigin belli.

  • birlik12 Ağustos 2018 14:41

    merkez bankasi mudahale icin siyasi cozumu bekliyordu ama siyasi cozum belli ki yakinda olmayacak, bu durumda merkezin oncelikle hemen pazartesi gunu politika faizini piyasa faizine denk bir seviyeye getirmesi lazim, aksi takdirde bu hafta turk lirasi 10% daha deger kaybedebilir.. diger yapilmasi gerekenler belli ama yapilir mi bilinmez.. bu arada zaten artik bircok olumsuz durumu dondurmek icin cok gec, onumuzdeki birkac seneyi kaybettik

  • belirsizlik12 Ağustos 2018 13:20

    Damadı bakan yap kızını danışman yap yandaşlara ihale ver saraylarda otur ve efendi olmak için değil hizmet için geldik de. Pardon yani Ecevit, Demirel, Mesut Yılmaz, Erbakan ne gibi saltanat sürdüler senin onlardan mütevazi neyin var ? Yastık altındakileri bozdurun diyorsun da sana yakın zengin iş adamları ve büyük holding sahiplerine niye seslenmiyorsun , sana güvenen gariban halk taa 3 liralardan beri dolar altın ne varsa zaten bozdurdu. Peki bu insanların zararı ne olacak, sana güvenen borsada parasını tutan yatırımcı ne yapacak sayın rte.

  • Helal olsun12 Ağustos 2018 16:38

    Helal olsun, içimdekileri yazıya dökmüşsün.

  • Talip 12 Ağustos 2018 15:17

    Güzel yorum tebrikler....zoruna giden varsa ........ yapsın

  • dd12 Ağustos 2018 12:44

    ABD İSRAİLİ ORTADOĞUDA LİDER ÜLKE YAPMA PEŞİNDE. BUNU YAPMASI İÇİN TÜRKİYE Yİ PASİF DURUMA DÜŞÜRMESİ LÂZIM. ABD KEDİDE ÇİNİ RUSYAYI OKYANUSRARI KONTROL ALTINDA TUTABİLSİN MAKSAT BU. ABD NE YAPARSA YAPSIN. BİZ KEDİ İŞİMİZE BAKMAMIZ LÂZIM. HER MİLLET VEKİLİNİN ATTINA 600 TANE MERSEDES ALINMAZ. BİZE EN KISA ZAMANDA GELİR GETİRECEK YATIRIMLARI ÖNCELİK VERMEMİZ LÂZIM. TURİZM TEKSTİL TARIM HAYVANCILIK KOBİLER. EMEK YOĞUN SEKTÖRLERE. ARTAN PARAMIZA ORTA VADE DE GELİR GETİRECEK ALANLARA YATIRIM YAPACAĞIZ. DÖVİZLE FAZLA BORÇ LANMADAN. TL BORCUNA Bİ ÇERE BULNUR. AMA DÖVİZE BİZ BASMIYORUZ ONUN İÇİN TESİR ALTINA ALIRLAR. TIPKI OSMANLININ ÇÖKÜŞÜ GİBİ. ALMALIRI ÖNE SÜRDÜLER OSMANLIYA PARÇALADILAR. SONRA ALMANI İNGİLİZİ YUNANI HEPSİ KARDEŞ OLDULAR. BİRLİK OLMAMIZ LÂZIM DEVLET GEREKSİZ HACAMALARI DERHÂL SON VERMELİ. BİR YANDAN YASTIK ALTI DİYORSUN. BİRYANDAN SARAYIN VEKİLLERİN GÜNLÜK HACAMALARI. TİRİLYONLARI BULUYOR. BÖY SAVURGANLIK OLMAZ. TASARFUF DEVLETTEN BAŞLAR VATANDAŞ DESTEK VERİR.

  • T.C.12 Ağustos 2018 12:20

    Sayin; Cumhurbaşkanımız ekonominin başına derhal Özgür Demirtaş hocayı getirmeli. Bir hafta içinde dolar 3 TL.

  • Orhan Çağlayan12 Ağustos 2018 11:47

    Sn, Aktaş tasarruf sahiplerinin banka veya finans kuruluşlarındaki döviz hesaplarını bozdurmalarının krize ne katkısı olacak döviz zaten bankanın ve ülkenin rezervlerine aktifine dahil ve işlem görüyor. Yurt dışından döviz girişi olmadıkça dövizinizi bozdurun talebinin ekonomiye katkısı ne? Konudan anlamayan insanları kandırabilir. Ayrıca yastık altında döviz, sanki milyonlarca dolar evlerde yastık altında saklanıyor. Akla ziyan ve reel yaşamda karşılığı olmayan bir söylem. Kim saklar doların onbinlercesini yastık altında ve evine güvenerek. Bu söylemlerin doğruluk derecesini siz ekonomistler, köşe yazarları neden yorumlamıyorsunuz.

  • İsimsiz12 Ağustos 2018 13:50

    İç piyasada döviz talebi oluşmaması için yapılan bir hamle olarak değerlendirin

  • Vatandas12 Ağustos 2018 11:37

    400 proje iptal edilip uretim sektoru kosulsuz, adil desteklenmeli, saray masraflari yariya indirilmeli, egitim ve saglik haric tum bakanliklarin butcesi %30 oraninda dusurulmeli, millet vekili maaslari yari yariya dusurulmeli merkez bankasina tam bagimsizlik verilerek merkezin ne pahasina olursa olsun TL korunacak mesaji verilmeli bedelli imar affi ve tasarruflar uretime aktarilmali sonra dolar tasarufcularina ulkenize destek olun mesaji verilmeli

  • nehibusa13 Ağustos 2018 00:07

    -Bir de tarafsız ve siyasetin etkisinden kurtulmuş bir adalet düzeni. Bu olmadan yabancı yatırımcının gelmesi hayal...Hatta yerli yatırımcı bile yurt dışına kaçmaya çalışıyor bu yüzden. Çünkü, her an kayyum atanabileceği veya vergi cezasına çarptırılabileceği korkusu var yatırımcıda..

  • yanginvaaar12 Ağustos 2018 10:58

    Evet ulkede bir yangin var bu yangininda onemli bir nedeni dis gucler diyelim. Yanginin olusmasi icin; 1 yanici madde (odun) (?) 2 yakici madde (kivilcim) (dis gucler) 3 oksijen lazim (?) Evet burda yakici madde dis gucler olarak kabul edersek diger 2 unsur odun ve kivilcim kim ?acaba biraz kendimize kabahat bulsak bizde yanlis yaptik desek ve cozum uretmeye baslasak bir an once basalasak... Cek cak cuk la bu isler daha kotuye gidiyor cozum cozum cozum

  • Abbas yolcu12 Ağustos 2018 10:50

    Ama yol yabdılaaaar. Dıj güjjjleeerr vaaar

  • dd12 Ağustos 2018 12:12

    YOLSUZ MEMLEKETMİ OLUR?. HANİ YOL MEDENİYETTİ?. BU HAREKET BAGCIYI DÖVMEK. BİR KURT ON TENE KÖPEKLE BAŞA ÇIKA BİLİRMİ?. SONRA DOLAR BİZİM BASTIĞIMIZ PARA DAYİLKİ. KAÇ MİLYAR DOLAR TUTABİLİRSİN HAZİNEDE?. ONUNDA BİR MALİYETİ VAR. TEK ÇARE DENGELİ POLİTİKA YÜRÜTMEK.

  • YATIRIMCI12 Ağustos 2018 10:38

    1994 TE 2001 DE DE KRİZ VARDI DİYE KRİZE ABONEMİ OLMALIYIZ.KRİZSİZ YAŞAMAK ÇOKMU ZOR.

  • ALAATTIN ÇIMBIZCI12 Ağustos 2018 10:33

    bence buradaki en büyük kusur yıllarca RTE ve danışmanlarında oldu ve daha sonra damadını ekonomi bakanı yapması oldu.tamam abd ve dış güçler ülkemizin batmasını istiyorlar fakat bunlarında kusurları büyük değilmi.mesala RTE hep kurum ve yöneticilerini hep aşağıladı hep ben bilirim politikaları ile herkesi sindirdi şimdi ise işin içinden çıkamıyor oraya buraya sataşıyor .acilen önemler alınmaz ise dolar kur 10 TL 20 TL de olur.fakat acil önlemler alınır ise 1 ay içinde herşey normala döner.bence bir an evvel dövizle iş yapmayı bırakmak sadece büyük firmalara ve yurt dışındana iş ve ihracaat yapacaklara döviz kredisi verilmeli diğerlerine ise verilmesine son verilmeli tüm kurumlarda başka cumhurbaşkanlığı ve milletvekillerinden başlanarak tüm kurumlarda yapılmalı ve bir an evvelde RTE inadını bırakıp esad ile iletişim kurup su suriyeli lerden kurtulmalıdır.yoksa RTE işi çok zor gelecek seçimleri dahi göremeyebilir.

  • Abd iti12 Ağustos 2018 10:14

    Papazi geri ver .3. Havalimani ni iptal köprüleri yık. Yatırımları durdur.lgbt kabul et CHP lilerin maaşına zam yap 12 adaların dışında kalan Adaları ver kıbrıs i ver .Suriye'den çık. Aktif dış politikayı pasıf et medeni AB'nin dayattığı parlamenter sisteme dön Cuma'ya hergün git namaz i ömrün boyunca 50 sefer kil.hapse attığın fetocu leri cikart tekrar general rubelerini hakim savcı olarak kadrona al vatan hainlerine vatansever de .15 temmuzda sokağa cikanlari hapse at.geziciler e maaş bağla bol bol içki ic icsinler zina ma dokunma diyenleri sokak ta sevismelerine izin ver diktatör olan baskaninizi kaddafi gibi Son hazırla bir 3 yada 5 milyon Müslüman i ab abd rusya bombalamasina izin ver

  • Nursultan Nazarbayev12 Ağustos 2018 18:14

    Lafını iade ediyorum nihat safı. Delilik bireysel değil demek ki, aynı şekilde hasta olan başka bireyler de var ki bu safça hezeyanlara destek atmış. Yukarıda yazılanlar aynen doğru ne demek? Hangisi doğru tek tek açıkla bakalım görelim. Anca saf saf konuşursunuz.

  • Nihat12 Ağustos 2018 13:11

    Nursuz sultan Nazarsızbey Yukarıda arkadaşın yazdıkları aynen doğru! Şimdi bu arkadaşın yazdıklarında bulduğun bir yanlış olamadığına göre cahil suçlamasını geri alman gerekecek! Alamıyosan bu cehalet sıfatı sana çok güzel yakışır yanına bir de hödük kelimesi tam da size uyuyor. Yani hem cahil hem de hödüksünüz. Hiç bir ödeme zorluğu olmadığı halde delinin oynadığı gibi sabah akşam dolar spekülasyonu yapan alçakları (ki bunlar burada da mevcut) önce teşhir etmek gerekir. Sonra da sabit kurdan ellerinde ki dövize el koyup serbest alınıp satılmasını kanunla yasaklamak gerekir. Sadece ihtiyacı olanların kullanımına verilmek üzere havuzda toplanmalıdır. Doların bir ticari meta olması ahmakça bir iştir.

  • Nursultan Nazarbayev12 Ağustos 2018 10:56

    Tamam heyecanlısin ama bu kadar değil birader. Ülke neden çokuyor biliyor musun? Dört beş yıldır senin gibi cahilce konuşanlar yüzünden. Bu minvalde verdikleri maceracı ve yanlış kararlar yüzünde çokuyor. Piyasada güven yok senin dandik zihniyetine. Al işte ülkenin geldiği durum ortada. Yeni Türkiye buysa yeni Türkiye gayet maceracı ve yaramaz çocuk gibi babadan yadigar koca ülkeyi batıran ilkokuldan terk çocuk gibi bişeymiş. Bu günleri görünce benim de beğenmediğim o eski Türkiye günlerini özlüyorum arkadaş yaa. Ozlettiler vallahi billahi.

  • K12 Ağustos 2018 10:11

    Joleli beslemeyi tosuncugu nerelerde yatmadan once minni masal anlatiyordu.

  • Berber bekri12 Ağustos 2018 10:07

    Bence yanlış ekip müdahale ediyor MB ve ekonomi yönetimi değil direk Diyanet işleri müdahale etmeli ilk olarak selalarla ve camilerde vaaz hutbe ile yüklenmeli ve tüm cemaaaat lar özellikle nefesi kuvvetli cemaaaaat başları şıhlar şeyhler son darbeyi vurup Doları yükseldiğine pişman etmelidir....Haydi türkiye ileri

  • Galip12 Ağustos 2018 09:55

    15 yılda üretime yatırım yapılmadığından bugünlere geldik.

  • OTORİTE12 Ağustos 2018 09:48

    ÇOK GEÇ KALINDI VE KALINIYOR DÖVİZDEKİ BU HAREKETİN ŞİRKETLERE BANKALARA VE TABİKİ TOPLUMA FATURASI AĞIR OLACAK SONUÇ YÜKSEK ENFLASYON VE FAİZ ZİNCİRLEME İFLASLAR ARTAN İŞSİZLİK DURUM BU VE BIZ BORSADA YİNE KAYBETTİK YAZIKLAR OLSUN ULKEMİZ EKONOMİSİNE GÜVENDİK İŞTE SONUÇ 2001 KRİZİ GİBİ ONCE DOLAR YUKSELDI SONRA FAIZ YUKSELECEK KAYBEDEN 80 MİLYON

  • yak12 Ağustos 2018 10:23

    Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan yastık altındaki altın ve dövizleri bozdurun. Tl. ye yatırım yapın diyor. Tl. nin durumu ortada, tüm paramı borsada değerlendiren benim de durumum ortada. Niye her zaman kaybediyoruz. Konuşmak önemli değil, sonuç önemli. Sonuçta halk her zaman kaybediyor. Yönetenler sadece algı yönetimi yaparak hakim kişilere para kazandırıyorlar.

  • KILIÇ12 Ağustos 2018 08:50

    KUR HUSUSUNDA YETKİLİLERİMİZDE BİZ KEÇEYİ SUYA ATTIK NERESİ ÇIKARSA TAŞLIYORUZ ANLAYIŞI VAR İRADA YOK EYLEME GEÇME YOK ÖNLEM ALMA YOK ÇÖZÜM DE YOKSA UYKUYA DEVAM ZATEN KOMAYA GİRMİŞ VAZİYETTE BİR TL MİZ VAR EN SERT TEBİRLER ALMALIYKEN SADECE BAHANE VAR.

  • Muhammet Cerit12 Ağustos 2018 08:19

    Parlamenter demokrasiye geri dön, evrensel hukuku tesis et, parti hukuku değil, kapatılan yolsuzluk soruşturmalarını yeniden aç, bakan veya çocuklari da izin alınmadan yargılansbilsin, on yedi yıldır ihalelerden devlet yetkililerinden alınan rüşvetlerin hesabını sor, tüm ihaleleri dört beş şirkete vermeyi bırak, eğitim sağlık sistemlerinde on sene öncesine yani devletin merkez oyuncu olduğu döneme geri dönelim, yabancı yerli yarltirimciya güvenceler ver, misal hukuksuzca kimsenin malına el koyma, saçmasapan gerekçelerle darbeyle alakası olmadan darbe sonrasında içeri atılan işten atılan insanlara yapılan hukuksuzluklari gider, onunu ilikleyen hukukculari emekli edip onunu iliklemeyen hukukçular yetiştir. Sonrası gelir zaten.

  • Muhammet Cerit12 Ağustos 2018 10:32

    Türkiye'nin yükselişe geçtiği 2000 sonrası yillarda ekonomide ve bürokraside liyakate daha uygun (tam değil gerçi ama bu dönemden bin kat iyiydi) atamalar vardi, insan hakları vb konularda şimdikinden bin kat iyiydik ve ekonomi de belli bir yere gelmişti. Doların 2012 ye kadar 2 nin altında olması ve şimdi yaklasik 6.5 olması ortada ve o tarihten beri artan baskıcı meyil ortada iken aradaki korelasyonu görmemek için kör olmak lazım. Ayrıca 94 ve 2001 dönemlerinde ne kadar demokratik olduğumuz da tartışılır. AB sayesinde biraz demokrasi gördük. AB zorlaması olmasa bu halka demokrasiyi inssn haklarını layık görmeyen ve hatta bunları sonradan geri alanlar utansın.

  • Muhammet Cerit12 Ağustos 2018 10:30

    Kardeş sadece parlementer sistem mı yazıyor orada, genel mesajın adalet olduğunu anlarsın tekrar okursan. İkincisi herkes heryere sınavla girsin, mülakat kalksın, partili referanslı atama olmasın, ekonomi yönetimine liyakat gelsin. İmamhatip ve katılım bankası çılgınlığına son versin. Spk başkanı bddk başkanı, merkez bankası başkanı, 24 haziran öncesi son hazine müsteşarı bunların hepsi katılım bankali. Türkiye'de katılım bankalarının ağırlığı %10 var yok. Bu doğru bir resim mi? Ayrıca madem başkanlık sistemi birilerine dokunulmazlık ve mutlak güç vermek dışında bir yaraya merhem olmayacaktı, neden geçtik bu sisteme?

  • Cem12 Ağustos 2018 09:23

    1994 ve 2001'de de parlementer demokrasi vardi ama bu o zaman krize girmemizi engellemedi. Yazdiklarinizin hiçbir geçerliliği yok.