<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKur korumalı mevduatın maliyeti 23,3 milyar TL'ye yükseldi----

Kur korumalı mevduatın maliyeti 23,3 milyar TL'ye yükseldi

Kur korumalı mevduatın maliyeti 23,3 milyar TL'ye yükseldi
15 Ağustos 2022 - 11:58 www.finansingundemi.com

Merkezi bütçeden Kur Korumalı Mevduat sahiplerine ödenen tutar temmuzda 23,3 milyar TL oldu. Haziranda bu rakam 16,1 milyar TL olarak gerçekleşmişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerini açıklamasıyla Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) da bütçeye maliyeti belli oldu.

Buna göre merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar temmuzda 23,3 milyar TL oldu. Haziranda bu rakam 16,1 milyar TL olarak gerçekleşmişti

Böylece KKM uygulaması kapsamında mudilere toplamda 60,6 milyar TL ödeme gerçekleştirildi.

120 MİLYAR TL’Yİ GEÇEBİLİR

Merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutarın içerisinde döviz veya altınını bozdurup KKM’ye geçenlere Merkez Bankası tarafından ödenen tutar bulunmuyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, Merkez Bankası’nın tam olarak bu tür hesapların sahiplerine ne kadar ödediğine ilişkin bir veri yayınlanmasa da en az bu kadar ödeme yaptığı tahmin ediliyor. Böylece KKM sahiplerine ödenen tutarın 120 milyar TL’yi geçtiği tahmin ediliyor.

HAZİNE'YE OLAN MALİYETİ  ARTIYOR

KKM'deki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu rakam 11,7 milyar olarak gerçekleşmiş, dolar/TL'deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL'lik ödemeler yapılmıştı.

Haziran ve temmuz aylarında ise dolar/TL'deki artışın tekrar ivmelenmesi ve 18 seviyelerine geri dönmesiyle KKM'nin Hazine'ye olan maliyeti de artmaya devam etti.

BÜTÇEDEN 40 MİLYAR TL AYRILDI

Haziranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM’ye sunulan ek bütçe teklifi ile 1 trilyon 750 milyar lira olan merkezi yönetim bütçe ödenekleri 1,08 trilyon TL artırılmıştı.

2022 bütçesinde kur korumalı mevduata ilişkin herhangi bir kalem olmadığı için getirilen ek bütçeden bu gidere ilişkin 40 milyar TL ayrılmıştı.

KKM'nin toplam maliyetinin haziranda 60,6 milyar TL'ye ulaşmasıyla yılın bitmesine 5 ay kala bütçede öngörülen rakamın aşıldığı görüldü.

NE OLMUŞTU?

Aralık ayında yaşanan kur krizinin ardından hükümet kur korumalı mevduatı devreye alarak mudilerin yatırımlarını TL aracılığı ile bankada değerlendirmesine ve olası kur zararının Hazine aracılığı ile karşılanmasına ilişkin düzenleme getirmişti.

Kur korumalı mevduatta hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabiliyor.

Nebati'den Kılıçdaroğlu'nun 'KKM' eleştirilerine yanıt

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı

 

Şirketlerin KKM hesaplarında geri dönüş zamanı: 87 milyarlık ödeme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)