Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Erzurum’da bir bankanın yetkilileri, avukatları aracılığıyla 21 Nisan 2017’de Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe ile başvurarak, bankanın Erzurum Nakit Yönetimi Merkezi’nde 5 yıldır çalışan A.E.’in sorumlu olduğu ATM’lere eksik para yatırıp zimmetine para geçirdiğini belirterek şikayetçi oldu. Şikayet üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında; 28 ATM’nin ikmal ve boşaltma işlemlerinden sorumlu olan Eslek’in, zimmetine toplam 4 milyon 484 bin 418 TL geçirdiği tespit edildi. A.E.’in, ATM’lerde nakit paranın bittiğini belirten uyarıyı engellemek için de kart okuyucusuna müdahale ettiği ve nakit para bitmeye yakın ATM’lerden para çekilmesini önlediği ortaya çıktı. A.E.’in, ayrıca, 2 yıldır kurumca onaylanan yıllık izinlerini de kullanmadığı belirlendi.
SUÇUNU İTİRAF ETTİ
Polis tarafından gözaltına alınan A.E., savcılıkta alınan savunmasında, suçlamaları kabul etti. A.E., "Bahis oyununda, biriktirdiğim 50 bin lira paramı kaybetmem nedeniyle 2015 yılı başlarından itibaren ATM’lerden, eksik para yatırmak suretiyle para almaya başladım. Her bir seferde 10 ya da 15 bin lira olarak parayı aldım. Toplam ne kadar aldığımı bilmiyorum. Ancak 2 ya da 2,5 milyon lira kadar almış olabilirim" dedi. Şüpheli, 24 Nisan 2017’de tutuklanarak cezaevine gönderildi.
6 YIL 3 AY HAPİS VE TAHLİYE
Şüpheli A.E. hakkında Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’zimmet’ suçundan dava açıldı. Bugün görülen 8’inci celsede, tutuklu sanık A.E. ve avukatı ile banka avukatı hazır bulundu. Sanık avukatı Zinnur Kara, müvekkilinin samimi ikrarda bulunduğunu söyledi. Avukat Kara, şöyle dedi:
"Müvekkilim bu parayı ödeyebilecek konumdadır. Ailesinin gayrimenkulleri vardır. Banka ile ödeme yaparak anlaşma cihetine de gidilebilecektir. Ama tutuklu olduğu için bunların hiçbiri yapılamamaktadır. Aslen zararın tazmini için sanığın tahliye edilmesi gerekir. Katılan banka zarar miktarı konusunda da iddiasını doğrulayıcı herhangi bir sübut vasıtası da ortaya koyamamıştır. Gelinen aşama itibarıyla, öncelikle hukuki vasıflandırmanın ’eylemin basit haliyle gerçekleştiğinin kabulü’ ile bununla beraber sanık hakkında asgari ceza tayinine ve takdiri lehe olan tüm hükümlerin uygulanmasını, hâlihazırda Meclis’te hazır olan af tasarısının bu eylemi de kapsadığını, sanığın yaklaşık 1,5 yıldır tutuklu olduğu ve kişisel, ailevi açıdan oldukça zor duruma girdiğini, tüm bunlar dışında gelinen aşamaya rağmen halen ödeme gayreti içerisinde bulunduğu dikkate alınarak tahliyesine karar verilmesini talep ederiz."
"PİŞMANIM" DEDİ
Mahkeme heyeti, sanığı, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 160/1 Maddesi uyarınca ’zimmet’ suçundan önce 6 yıl hapis cezasına mahkum etti. Heyet suçun zincirleme işlenmesini dikkate alarak cezayı 1/4 oranında arttırıp 7 yıl 6 aya çıkardı. A.E.’in suçunu kabul etmesini ve duruşmadaki tutumunu dikkate alan heyet, ’iyi hâl’ indirimi uygulayarak sanığı 6 yıl 3 ay hapis ve 100 lira adli para cezasına çarptırdı.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu gereğince bankanın uğradığı 4 milyon 484 bin 418 liralık zararın karşılanmasını da isteyen mahkeme heyeti, A.E.’i hükümle birlikte tahliye etti.
Malesef bu oluyor. ATM deki parayı eksik yatırıp kendi hesabına repo yapan da varmış. Bir de birisi sabah kasadaki dövizleri döviz büfesine verip akşam geri alıyormuş. Yani sermaye gibi kullanıyor. Aslında bankalar başlarına geleni aralarında paylaşıp usülsüzklere karşı tedbir geliştirebilirler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.