Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Artık kullanmadığınız ve gelecekte kullanmayı planlamadığınız bir kredi kartınız varsa, bu kartın geleceği hakkında bir karar vermeniz gerekecek. Özellikle de kredi kartı hesabınızı kapatmak veya açık tutmak konusunda bir karara varmanız gerekiyor.
The Ascent’in haberinde doğru kararı verebilmeniz için kendinize şu beş basit soruyu sormanız tavsiye ediliyor:
1. Kredi kartımın yıllık ücreti var mı?
Bir kredi kartını kapatmak, kredi puanınızın düşmesine neden olabilir. Kartın talep ettiği bir yıllık ücret yoksa, kapatmak için çok az neden vardır. Kartı veren kuruluşun sizin için kartı kapatmadığından emin olmak için bir hatırlatıcı kullanabilir ve yılda bir kez kartı kullanabilirsiniz. Bu sayede, size hiçbir maliyeti olmayan kartın kredi puanınıza zarar vermesinden de kaçınabilirsiniz.
2. Kart ücretini düşürebiliyor musunuz?
Kartın bir yıllık ücreti varsa kartı veren kuruluşu arayabilir ve kartın seviyesini düşürüp düşüremeyeceğinizi sorabilirsiniz. Bu sayede yıllık ücretleri nedeniyle pahalıya gelen kartı ücretsiz başka bir kartla değiştirebilirsiniz. Söz konusu yöntem sayesinde kart hesabınız kapalı olarak listelenmez. Kartın sunduğu avantajlar muhtemelen düşecektir. Ancak halihazırda kullanmadığınız bir kart söz konusu olduğundan bu avantajlar çok da önemli değildir.
Kartın statüsünü değiştiremiyorsanız ve bir yıllık ücreti varsa bu ücreti ödemeye değip değmeyeceğine karar vermek için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör daha bulunuyor.
3. Kredi limitiniz ne kadar yüksek?
Bir kartı iptal etmeye veya saklamaya karar verirken kredi limitinizin ne kadar yüksek olduğunu göz önünde bulundurmanız da gerekir.
Kredi kullanım oranı, ödeme geçmişlerinizden sonra kredi puanınız belirlemede en önemli ikinci faktördür. Kullanım oranı kullanılan krediye karşı mevcut kredi miktarıdır. Kredi puanınızın %30’unu oluşturur. Kredi puanınıza zarar vermemek için kredi kullanım oranınızı %30’un altında tutmanız gereklidir.
Kredi limiti çok yüksek olan bir kredi kartını kapatırsanız daha düşük limitli bir kredi kartı hesabını kapattığınızdan daha fazla zarar görebilirsiniz.
Diyelim ki iki kredi kartınız var. Birinin limiti 100 bin TL diğerininse 10 bin TL. 100 bin TL limitli kartı kullanmıyorsanız ancak diğer kartta 5 bin TL’lik borç bakiyeniz varsa 100 bin TL’lik limitli kartı kapatmanız kredi kullanım oranınızı %4’ten %50’ye yükseltecektir.
Herhangi bir kartı kapatıp kapatmamaya karar vermeden önce kredi kullanımınızın nasıl etkileneceğini düşünün. Ayrıca, açık tutmak istediğiniz kart firmalarıyla iletişime geçebilir ve kredi limitinizi artırıp artırmayacaklarını sorabilirsiniz. Bu sayede hesap kapatmanın etkisini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
4. Kartınız kaç yaşında?
Kredi hesabının ortalama yaşı kredi puanınız için bir diğer önemli faktördür ve kredi puanınızın %15’ini oluşturur. Eski bir kredi kartınızı kapatıyorsanız kredi puanınız üzerindeki etkinin yeni bir kredi kartını kapatmaktan daha fazla olacağını bilmelisiniz.
Kredi hesabınız uzun süredir açıksa, bu hesabı kapatmanın kredi puanınıza zarar verip vermeyeceğini ciddi olarak düşünmelisiniz.
5. Yakın zamanda önemli borca girecek misiniz?
Son olarak, önümüzdeki birkaç ayı düşünün ve kendiniz için bir mortgage veya otomobil kredisi alıp almayacağınızı sorun. Eğer böyle bir planınız varsa kredi miktarınızı azaltmak için herhangi bir şey yapmak muhtemelen iyi bir fikir değildir.
Yine de yakın zamanda büyük bir borca girmeyecekseniz puanınızın iyileşmesi için zamanınız vardır. Dolayısıyla, artık kullanmadığınız kredi hesaplarını kapatmak özellikle yıllık ücreti olan kartlar için iyi bir yöntem olabilir.
Kart borçlarını ödemek için en doğru zaman
Ortak hesap nedir, nasıl çalışır?
Ermenistan'dan Rusya'ya "MIR kart" şoku
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.