Küçük sermaye ile gitmeyin batarsınız
İGED Başkanı Hüseyin Ataol, Afrika'da ticaret yapacaklara sermaye uyarısı yaptı
Afrika ülkelerini sık sık ziyaret ederek, işadamlarının bölgede ticari ilişkilerde bulunmasını sağlayan İstanbul Genç İşadamları Derneği’nden (İGED) “ticari uyarı” yapıldı. İGED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ataol, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verirken, ekonomik gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’de pazarın daraldığına, karlılık oranlarının azaldığına işaret eden İGED Başkanı Hüseyin Ataol, Afrika gibi cazip pazarlarda yeni yatırımların peşinde olduklarını söyledi. Dernek olarak işadamlarının işbirliği ve konsorsiyum yaparak büyük projelere girmelerine öncülük ettiklerini anlatan Ataol, Afrika gibi pazarlarda da yatırım yapmanın kolay olmadığını belirterek, “Afrika bölgesine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz” dedi.
Hüseyin Ataol, Afrika’da yatırım yapacaklar için şu uyarıyı yaptı: ”Afrika'nın ne olduğunu bilmeden oralara gidenler küçük sermayelerle iş yapamıyorlar. 200 bin dolarla iş yapacağını sananlar paralarını batırıp geldiler. Afrika ülkelerine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz. Oraya minimum 2 milyon dolar sermayeyle giderseniz başarılı ticaret yapabilirsiniz. Bunun için de güç birliği ve konsorsiyum oluşturmanız gerek. Bizim gibi işadamı örgütleri bu konsorsiyumların oluşturulmasına vesile oluyor. Gana'nın ticaret şehri Akra'da bir ofis kirası bile 20-30 bin dolar. Afrika diye geçmeyin, maliyetler çok yüksek. Kar marjları dünyanın diğer bölgelerine göre hayli iyi ama bu karlı ticareti yaparken sermayenizin de güçlü olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda orta ölçekli firmalar az sermayelerle iş yapabileceklerini düşündüler ve paralarını oralarda batırıp geldiler. Bundan ders çıkarmak gerekir"
İGED üyelerin bir araya gelerek sinerji oluşturduğu projeleri anlatan Ataol, Türkmenistan’da yapılacak büyük bir proje için işadamlarının güç birliği yaparak projelere teklif verdiğini ifade etti. Ataol “Tekstilci üyelerimiz Gana’da, inşaatçı üyelerimiz de Kağıthane’de konsorsiyum oluşturarak işler yapıyorlar. İGED bu anlamda işadamlarının ortak iş yapabilmelerini daima destekledi, yolunu açtı. Örneğin bazı işadamlarımız da bir araya gelerek Manisa’da 1800 dönüm arazi aldı. Orada kiraz yetiştirerek ihracat yapacaklar, üzüm ve ilaç yapımında kullanılan kapari bitkisi yetiştirilecekler. Bu tip projelere bireysel sermayelerle girmek riskli ancak birlikteliklerle riski dağıtabiliyorsunuz”
“Döviz kuru sepeti 2.15’lere geldiğinde MB’nın müdahale etmesi bekleniyor’
Dolardaki artışı da değerlendiren Ataol, “Bugün Türkiye’de çok büyük tekstilciler çok düşük maliyetlerle, sırf işler dönsün diye çalışıyor. Değerli TL onlar için dezavantajdı. Bizim ihracatçılar şu anda doların yükselmesinden memnunlar” dedi. 1-2 ay öncesinde dolarda böyle bir yükseliş olacağını öngördüklerini, ona göre hesapları yaptıklarını söyleyen Ataol, bugün itibariyle döviz kuru sepetinin 2.12’lerde olduğunu, 2.15’lere geldiğinde Merkez Bankası’nın kura müdahale etmesinin beklendiğini kaydetti.
Rüzgarı iyi değerlendirmemiz lazım
Ekonomik sıkıntı içinde olan belli Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi kendi ekonomik açılımları için fırsat olarak gördüğüne ve Türkiye’de karlı gördükleri ne varsa aldıklarına dikkati çeken Ataol, “Türkiye’de yatırım yapınca zarar etmeyeceklerini biliyorlar. Rüzgarı iyi değerlendirmemiz lazım. Türkiye para kazanma yönünden verimli bir ülke” şeklinde konuştu. Ataol, “Üyelerimizi karlı olan sektörlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Örneğin 2013 itibariyle enerji yatırımlarının çok verimli olduğunu düşünmüyoruz” dedi.
Asgari ücret minimum 2 bin lira olmalı
Dünyanın değiştiğini, yeni sektörler ve iş alanları ortaya çıktığını belirten Ataol, gelen para iyi değerlendirildiği sürece büyük grupların satılmasının Türkiye açısından faydalı olduğunu söyledi. Gelirin tabana yayılmasının önemine işaret eden Ataol, “Zenginler daha zengin olmaya devam ediyorlar ama milli gelirdeki artışı tabana iletemediğiniz sürece bu ileride toplumsal sorunlar doğurabilir. Bugün asgari ücret minimum 2 bin lira olmalı” dedi.
2002 yılında Şişli merkezli olarak kurulan İGED, bugün toplam cirosu 12-13 milyar TL’yi bulan 700 genç üyeye sahip. Toplam 70-100 kişiye doğrudan istihdam yaratan İGED üyelerinin yüzde 30’u inşaat, yüzde 30’u IT, yüzde 25’i tekstil geri kalanı da hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor.