Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzun yıllardır teknoloji bankacılık sektöründe konsolidasyonun en büyük tetikleyicisi olarak görülüyor. Bankacılık sektörü dijitalleşirken küçük bankaların, dev bankalarla rekabet edebilmek için güçlerini birleştirmesi gerektiği düşünülüyordu. Zira sektör devlerinden bir tanesi olan JPMorgan teknolojik inovasyonlar için 12 milyar dolarlık bir bütçeye sahip.
Ancak sektörün rekor bir hızla dijital teknolojileri benimsemesine neden olan küresel pandeminin ikinci yılında, konsolidasyon yavaşladı. Financial Times’ın haberine göre 2016 ve 2019 yılları arasında ABD’de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından onaylanan bankaların toplam sayısı her yıl en az %4 oranında düşüş gösterdi. Ancak bu rakam 2020’de %3,4’e düştü ve FDIC onaylı bankaların sayısı bu yıl yalnızca %1 düşüş gösterdi.
ABD’de küçük ölçekli bankalar pandemi sürecinde fintek şirketlerinin de desteğiyle direnç gösterdi. Synctera gibi platformlar küçük bankaları, bu bankaları müşterilerinin yeni dijital beklentilerini karşılama konusunda desteklemeyi hedefleyen fintek şirketleriyle bir araya getirme konusunda önemli bir rol oynadı. Bankacılık yazılımları sağlayıcısı Q2 gibi diğer platformlar da finansal kurumların teknoloji çözümlerini dış kaynaklardan sağlamasına imkan tanıyor.
Q2’nun Başkan Yardımcısı Roger Amador geçtiğimiz 18 ayda telefonunun oldukça sık çaldığını söyledi. Şirket yakın zamanda dev fintek şirketi Plaid ile işbirliği yaparak 500 bankadan oluşan müşteri ağına binlerce fintek uygulamasına daha kolay erişim imkanı tanıdı. Bu uygulamalar arasında üçüncü parti bütçe araçları da yer alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre banka ve fintek işbirliklerinden ise her iki taraf da fayda görüyor.
Küçük bankaların teknolojik ilerleme konusunda hızlanma isteği, fintek hizmeti sağlayan şirketlerin yükselişine neden oldu. Plaid’in Finansal Erişim Başkanı Ginger Baker, “küçük kurumlar halen iç platformlarını yeniliyor ve bu yeni dünyada organize olmaya çalışıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu alan bizim için gerçekten bir büyüme fırsatı. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de bu nüfusun genellikle yeterli desteği alamaması” ifadelerini kullandı.
Fintek şirketleriyle gerçekleştirilen işbirlikleri küçük bankaların rekabet avantajını artırıyor olsa da, sektördeki küçük oyuncuların yine de devasa bir karlılık uçurumuyla başa çıkması gerekiyor. ABD’de FDIC’e bağlı yaklaşık 5 bin bankanın toplam karları son çeyrekte %281 yükseldi. Ancak bankacılık pazarının %91’ini oluşturan küçük ölçekli bankalarda karlar üçte birin altında yükseliş gösterdi.
Sözleşme bankacıları iş seyahatlerine geri dönüyor
Banka birleşmelerinde 13 yılın en hızlı dönemi
Çin'in Ar-Ge harcamaları 375 milyar doları aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.