Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin federal hükümet borcu 31 trilyon doların üzerinde. Ancak Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman ABD’nin bu dev borcu ödemek zorunda olmadığını belirtiyor. Krugman New York Times’taki yazısında ABD’nin devlet maliyesinin hane halkı bilançolarıyla karşılaştırdı.
Krugman devletlerin hane halklarında olduğu gibi borçlarını günü gününe ödemek zorunda olmadığını belirtti. Bunun sebebi ise devletlerin insanlar gibi ölmek zorunda olmaması ve her geçen jenerasyonda daha fazla getiri elde etmeleri.
Krugman, “Devletlerse borçlarının yükümlülüklerini yerine getirmek zorundalar. Faiz ödemelerini yapmak tahvillerin vadesi geldiğinde anaparayı geri ödemek zorundalar. Ancak borçlarının tamamını ödemek gibi bir zorunlulukları yok. Eski tahvillerine anapara ödemek için yeni tahvil ihraç edebilirler ve hatta genel borç oranları gelirlerinden çok hızlı artmadığı sürece faiz ödemek için dahi borç alabilirler” ifadelerine yer verdi.
ABD’nin federal hükümet borcunun gayrisafi yurtiçi hasılasına oranı geçen yıl %97 seviyesindeydi. ABD Yönetim ve Bütçe Ofisi rakamlarına göre bu borcun faiz ödemeleri ise sadece 395 milyar dolardı. Söz konusu miktar geçen yıl ABD’nin GSYİH’sının yaklaşık %1’ine tekabül ediyor.
Krugman devletlerin büyük miktardaki borçlarını ödemesinin tarihsel olarak alışılmadık bir durum olduğunun altını çizdi. Napolyon savaşlarından kalan borcun büyük çoğunu elinde tutan İngiltere için de durum böyle.
Nobel ödüllü ekonomistin söz konusu argümanı ABD’nin borç limiti kriziyle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. Washington yönetimi ise borçlanma limitinin yükseltilmesi üzerindeki koşulları tartışmaya devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy herhangi bir harcama kısıtlaması getirilmemesi durumunda kısa vadeli borç limiti artış teklifini reddedeceklerini duyurdu. McCarthy ABD hükümetinin harcamalarını yaklaşık 4,5 trilyon dolar azaltacak bir yasa tasarısı önerdi.
ABD Kongresi’nin borç limitini artırmak için iki haftadan az bir süresi kaldı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen limitin 1 Haziran tarihine kadar artırılmaması halinde hükümetin harcayabilecek parası kalmayacağı konusunda uyarıyor. Uzmanlar ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda finansal piyasaların bir felaketle karşı karşıya kalabileceğini söylüyor. Krugman’sa borç limitlerinin tamamen kaldırılması gerektiği çağrısında bulundu. Olası bir finansal kriz ihtimali ABD’nin Cumhuriyetçi kanadına mali politikalarını uygulayabilmek için bir fırsat aralığı oluşturuyor.
Borç limitine ilişkin belirsizliklerin varlık fiyatları üzerindeki etkisi sürüyor
Ons altına 'borç tavanı' desteği
Borç tavanına ilişkin endişeler artıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.