Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük ekonomilerinin para politikalarını yöneten merkez bankalarının bu hafta faiz oranlarını mali krizden bu yana en yüksek seviyelerine yükseltmesi bekleniyor. Piyasalar sıkılaştırma hızının yavaşlayacağını ve hatta orta vadede tersine döneceğini fiyatlıyor.
Ancak İngiliz gazetesi Financial Times’a göre tahvil piyasasındaki olumlu havaya rağmen enflasyona ilişkin tehlikeler varlığını koruyor.
2008'DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYE
Sözcü'de yer alan habere göre, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu hafta faiz kararlarını açıklayacak. Yatırımcılar, Fed’in 25 baz puan Faiz artırarak parasal sıkılaştırmada frene basmasını bekliyor.
Ancak Fed faizlerinin geldiği seviyenin küresel mali krizin başladığı Eylül 2007’den bu yana en yüksek seviye olması bekleniyor. BoE ve ECB’nin de faizleri 50 baz puan artırarak Lehman Brothers’ın iflas başvurusunda bulunduğu 2008 sonbaharından bu yana en yüksek seviyelere çıkarması bekleniyor.
ENFLASYONA İLİŞKİN TEHLİKE DEVAM EDİYOR
Piyasalarda finansal sıkılaşmanın yavaşlaması nedeniyle iyimser bir hava hakim olsa da Financial Times’a göre bu hızlı ve koordineli faiz artışları karşısında fiyat baskılarının kalıcı olduğuna dair işaretler bulunuyor. Ayrıca yatırımcı beklentileri ile ekonomik veriler arasındaki boşluk ise genişliyor.
Enflasyon ABD’de yüzde 6,5 ve Euro bölgesinde yüzde 9,2 seviyesinde seyrediyor. Bu oranlar merkez bankalarının koydukları yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde. Merkez bankacıları tarafından yakından izlenen çekirdek enflasyon da güçlü kalmaya devam ediyor.
Tüketiciler ve şirketler, enflasyonun son düşüşlere rağmen orta vadede merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalmasını bekliyor.
ENFLASYONU BESLEYEBİLİR
Financial Times’ın analizinde, yüksek enflasyon beklentilerinin ücretlerde daha fazla artışa neden olacağından bunun da enflasyonu tekrar besleyeceğinden endişe edildiği belirtildi.
ABD bankası Citigroup’un baş ekonomisti Nathan Sheets, “Enflasyon beklentileri, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olabilir. Çünkü daha yüksek beklentiler, öngörülen enflasyonist koşulları tetikler. Merkez bankalarının endişesi de enflasyon beklentilerinin yukarı doğru ivmelenmesiydi” dedi.
Geçen hafta açıklanan veriler de ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ yapabileceği beklentilerini güçlendirerek pay piyasalarını desteklerken, bu hafta açıklanacak para politikası kararlarının gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri azaltması bekleniyor.
Merkez bankalarının faiz artırımları hız kesecek mi?
Merkez Bankası 'faiz indirim' sinyali verdi!
Piyasalar kritik haftaya temkinli başladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.